ÇETİN’DEN RUBLE İLE TİCARET ÖNERİSİ
ATSO Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Rusya’da yaptırımlar nedeniyle sevkiyat ve ödeme sorunları olduğu için ihracatta tıkanma devam ediyor. Bizim Ruble ödeme almamız ve ticaret yapmamız gerekiyor” dedi.
Ahmet ARĞILLI / Zehra TEKECİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. ATSO Binası’nda düzenlenen toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, bir süredir Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş durumunun tüm komitelerin ortak gündemi ve kaygısı olduğunu bildirdi.
Rusya ve Ukrayna halkının Antalya için önemine değinen Çetin, “Antalya’da Rus vatandaşı nüfusu 50 bine doğru gidiyor, Ukrayna vatandaşı nüfusu ise 10 bine yaklaşıyor. Biz Rusya ve Ukrayna'dan vazgeçemeyiz. Ukrayna ve Rusya halkı bizim komşumuzdur, kardeş milletlerdir. Onların acısı bizim de acımızdır. Türkiye tarafsızlık politikasıyla doğru bir politika uygulamaktadır. İnşallah bu çabalar olumlu sonuç verir ve ülke olarak dünya barışına büyük bir katkı yaparız” diye konuştu.
Çetin bu durumun ekonomik boyutlarına da değinerek, “Ukrayna ve Rusya hammadde ihraç eden ülkelerdir. Ukrayna ekonomisi çökertildi. Rusya’ya ciddi ambargo ve yaptırımlar başladı. Bunun üzerine nikel, kömür, buğday, mısır ve doğal gaz fiyatları fırladı. Geçen aydan itibaren Rusya, Ukrayna ve civar ülkelere ihracatımız da olumsuz etkilenmiştir. Rusya sebze ve meyvede engelleri kaldırdı, ama sevkiyat ve ödeme sorunları olduğu için ihracatta tıkanma devam ediyor. Yaptırımlar nedeniyle ödeme sistemi aksamıştır. Bizim Ruble ödeme almamız, yani Ruble ile ticaret yapmamız gerekiyor Odalar ve Borsalar Birliğimiz bu konuda Merkez bankası ve bakanlıklar ile çalışmalar yürütmektedir” şeklinde konuştu.
TURİZMDE AVRUPA PAZARI YÜKSELİŞİ
Rusya ve Ukrayna’nın Antalya turizminin yüzde 60’ını temsil ettiğini vurgulayan Çetin, “Salgın öncesi olsaydı, turizmde çok büyük bir kayıp yaşayacağımız kesindi. Fakat bu yıl Avrupa pazarlarının hepsinde salgın etkisiyle yükseliş görüyoruz. Mart ayı ve 3 aylık turist girişleri salgın öncesine dönmüştür ve bu artışın çoğu Avrupa kaynaklıdır. Rusya pazarı için de henüz kesin bir şey söylenemez. Rusya 2019’da 45 milyon turisti olan bir pazardı. Savaş olmasaydı Rusya’nın ziyaretçi sayısı yüzde 100’den fazla artar ve 2019 rekorunu kırardık. Eğer Ukrayna’da bir anlaşma sağlanırsa hala şansımız var. Her durumda Antalya, Rusya’nın ilk tercihidir” dedi.
“EKONOMİDE RADİKAL ADIMLAR ATILMALI”
Antalya’nın ekonomik yapısını değiştirecek radikal adımlar atılması gerektiğine dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:
“Antalya ekonomisi dijital ve çevreci dönüşümle yeni yatırım ve istihdam alanlarına kaymalıdır. Turizmde ürün çeşitlendirmesini, turizmi 12 aya yaymayı sözden fiile geçirmeliyiz. Sağlık turizmi, gastronomi, kültür, spor alanında daha sistemli ve hızlı bir gelişim olmalıdır. Tarımı akıllı ve çevreci tarıma geçirmeliyiz. Antalya’da bilişim ve biyoteknoloji gibi alanlarda gelişmeyi hızlandıracak yeni oluşumları düşünmeliyiz. Önümüzdeki dönemde çevreci dönüşüm, iş güvenliği gibi yeni bir istihdam alanı olacaktır”