CENAZE ÖDENEKLERİ VE YARARLANMA KOŞULLARI

Ölüme bağlı haklardan biri olan cenaze ödeneği SGK’nın yönetim kurulu tarafından belirlenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nca onaylanan tarife dikkate alınarak ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımı ifade etmektedir.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanabilmek İçin Gerekli Şartlar:

• İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya

• Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya

• Adına en az 360 gün uzun vadeli sigorta kollarını ifade eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine ödenir.

En az 1 yıllık uzun vadeli sigorta primi bulunanların geride kalanlarına ödenek verilebilmesi için ölen sigortalının ölüm tarihinde sigortalı olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla SGK tarafından prim ödeme gün sayısının hesabında kişinin aralıklarla da olsa toplam prim ödeme gün sayısının 360’ı geçip geçmediği dikkate alınmaktadır.

Cenaze Ödeneğine Kimler Hak Kazanabilir?

Esas itibarı ile cenaze ödeneğine ölüm aylığına hak kazananlarda olduğu gibi ölen sigortalının eşi, çocukları, bunlar yok ise anne ve baba hak kazanmaktadır. Ancak cenaze ödeneğinin ölüm aylığından bu noktadaki farkı, cenaze ödeneğinde kardeşlere de ödenek sağlanırken ölüm aylığında kardeşlere kanun koyucunun bir hak tanımadığıdır.

Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir. Bu durumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarifeyi geçmeyecek şekilde belgelerle kanıtlanan masraflar, masrafı yapan gerçek ya da tüzel kişilere ödenmektedir.

Cenaze Ödeneği Başvurusu ve Tutarı

Cenaze ödeneği başvurusu, hak sahipleri tarafından ölüm tarihini gösteren bir dilekçe aracılığıyla sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine yapılmaktadır. Sigortalının ölüm tarihinin nüfus kütüğüne işlenmemiş olması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Böyle bir durumda hak sahiplerince verilecek dilekçede ilgili makamlar tarafından düzenlenen ve kişinin ölüm tarihini belirten ölüm belgesinin SGK’ya teslim edilmesi gerekmektedir.

Cenaze ödeneğinin tutarı ise her sene bir önceki sene için TÜİK Başkanlığı tarafından açıklanan TÜFE değişim oranı göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Bu doğrultuda 2023 yılı için belirlenen cenaze ödeneği tutarının 2 bin 54 TL olduğunu vurgulamakta fayda bulunmaktadır. Cenaze ödeneğindeki zaman aşımı ise, ödenek hakkının doğduğu tarihten itibaren 5 yıldır.