Çeltik’ten kritik denetim uyarısı
Antalya’da meydana gelen 4.7 büyüklüğünde depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Bu deprem kentin içerisinde ve yakında olsaydı çok daha farklı bir durum yaşıyor olabilirdik. Antalya’da deprem büyütme etkisine sahip birçok zemin imara açılmamalı, konut ve sanayi tesisleri yapılmamalıydı. Denetim konusunda çok ciddi eksiklikler var” dedi.
ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ
Kumluca İlçesi açıklarında 2 Kasım akşamı 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 20.41'de Kumluca'ya 68.33 kilometre uzaklıkta 4.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın açıklamalarına göre depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Depremin ardından afet gerçeği bir kez daha insanlığın yüzüne çarparken, deprem anı ve sonrasına dair yapılan çalışmalar ve alınması gereken tedbirler bir kez daha gündeme geldi. Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, kentte yerleşim alanının dışında ve orta büyüklükte bir deprem yaşandığını söyledi.
“BU KENTTE YIKICI DEPREMLER OLACAĞI BİLİNMELİ”
Depremde can ve mal kaybının yaşanmadığını hatırlatan Çeltik, “Ancak bu deprem kentin içerisinde ve yakın bir deprem olsaydı bugün çok daha farklı bir durum yaşıyor olabilirdik. Geçmişe baktığımızda ve bölgeyi değerlendirdiğimizde olası bir deprem durumuna bu coğrafyada can ve mal kaybı yaşamamız kaçınılmaz bir gerçek” değerlendirmesinde bulundu.
DEPREM BÜYÜTME ETKİSİNE SAHİP ALANLARDA YAPILAŞMALAR VAR
Bölgedeki deprem gerçeğine karşı bilinçsiz yerleşme ve yapılaşmanın sürdüğünü belirten Çeltik, “Artık insanlar önümüzdeki dönemlerde bu kentte yıkıcı depremler olacağını bilemelidir. Bu depremler geçmişte de oldu, gelecekte de olmaya devam edecek. Antalya’nın doğu ve batısına baktığımızda deprem büyütme etkisine sahip çok fazla zemin olduğunu görüyoruz. Yeraltı su seviyesi yüksek alüvyon zeminlerden bahsediyoruz. Aslında bu alanlar imara açılmamalı, yapılaşma olmamalı, konut ve sanayi tesisleri yapılmamalıydı” diye konuştu.
“DENETİM KONUSUNDA ÇOK CİDDİ EKSİKLİKLER VAR”
Çeltik, bu bölgelerde konut ve sanayi tesislerinin yapılmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Bu alanların hiçbir zaman imara açılmaması, yapılaşmaması gerekiyordu. Bunu açtıysanız o zaman denetimini çok iyi yapmak zorundasınız. Şu an kentin doğu ve batısına baktığımızda birçok ilçede bina-zemin ilişkisi açısından doğru değerlendirmeler yapılmıyor. Denetim konusunda çok ciddi eksiklikler var” ifadelerini kullandı.
2022 yılının “Afet Tatbikat Yılı” ilan edildiğine de değinen Çeltik, yapılan tatbikatların ve bilinçlendirme çalışmalarının afet ve kriz anları için ciddi katkılar sağladığını vurguladı.