ÇAVUŞOĞLU’NDAN ‘MÜLTECİ’ MESAJI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Maas ve heyetler arasında Afganistan konusunun görüşüldüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda Afganistan’da 3,5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Bizim artık ilave bir mülteci yükü kaldırmamız söz konusu değildir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Heyetler arası gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında yapılan toplantıda ilk olarak Bakan Mevlüt Çavuşoğlu konuştu.

‘7 TAHLİYEDE TOPLAM 1409 KİŞİYİ ÜLKEMİZE GETİRDİK’

Heiko Maas ve heyetlerle özellikle Afganistan’daki durumla ilgili verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Afganistan’da kriz çıktıktan sonra önceliklerinin özellikle tahliyelerin düzenli ve güvenli bir şekilde yapılması olduğunu, Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi tahliyelerini gerçekleştirdiğini aktardı. Bakan Çavuşoğlu, "7 tahliyede toplam 1409 kişiyi ülkemize getirdik. Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerimiz ve sahadaki büyükelçimiz ve büyükelçilik görevlilerimiz özveriyle çalıştılar. Tahliye konusunda bizden yardım isteyen birçok ülkeye destek verdik, havalimanında, ABD ve İngiltere ile birçok ülkeye bu desteği memnuniyetle verdik” dedi.

‘ÜLKEDE OTORİTENİN TESİSİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ’

Perşembe günü Kabil’de yaşanan terör saldırılarının ülkedeki durumun ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Saldırıda yaşamını yitiren kişilerin ailelerine tekrar başsağlığı diliyorum. Şimdi ise önceliğimiz siyasi süreç ve insani duruma katkı sağlamak. Bunları da biraz önce Heiko Maas ve arkadaşlarımızla ele aldık. Geçiş döneminin bir an önce kapsayıcı şekilde tamamlanması ve ülkede otoritenin tesisi en büyük temennimiz” dedi.

‘ULUSLARARASI TOPLUM AFGANİSTAN’A İNSANİ YARDIMLARINI ARTIRMALI’

Türk Büyükelçiliği’nin bölgede faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Taliban’ın yabancılar ve yabancı misyonlara dair olumlu söylemleri oldu tabii bu sözlerin eylemlerde de yansıması gerekiyor. Ülkede insani kriz endişe verici bir duruma ulaştı. Ülkenin yarısından fazlası acil insani yardıma muhtaç. 10 milyona yakın çocuğun hayatı kuraklık, açlık, salgın nedeniyle tehlikede. Ülkede özellikle yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi bir açlık yaşanabilir. Uluslararası toplum Afganistan’a insani yardımlarını artırmalı. Özellikle BM’nin Afganistan acil yardım fonu tüm donörler tarafından desteklenmelidir. Tabii insani yardımların ulaştırılması için BM ve yardım kuruluşu görevlilerine gerekli güvenliğin sağlanması lazım. Bunun için de Taliban’la tüm uluslararası toplum olarak diyaloğun sürdürülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

‘ARTIK İLAVE BİR MÜLTECİ YÜKÜ KALDIRMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Bölgede kötüleşen durumun düzensiz göç riskini de artırdığını belirten Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda Afganistan’da 3,5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Afganistan kaynaklı göç akını kriz boyutuna ulaşırsa sadece bölge ülkeleri değil Avrupa dahil herkes etkilenir. Suriye krizinden dersler çıkarmalı ve birlikte bu konuda çözümler üretmeliyiz. Bu konuyu da Heiko Maas ile ele aldık. Biz Türkiye olarak göç konusunda ahlaki ve insani sorumluluklarımızı yeterince yerine getirdik. Bizim artık ilave bir mülteci yükü kaldırmamız söz konusu değildir. Diğer taraftan AB’nin de 18 Mart Mutabakatı kapsamında taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor.”

‘ALMANYA İLE İLİŞKİLER GELİŞİYOR’

Almanya ile her alanda ilişkilerin geliştiğini, özellikle ikili ticaret hacminin salgına rağmen geliştiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, geçen sene 37,7 milyar dolar civarındaki ticaret hacminin bu yılın ilk 6 ayında arttığını ve 40 milyar dolara çıkacağını öngördüklerini söyledi. AB ve diğer konularda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil bölgeler konularda Almanya’nın sağduyulu yaklaşımlarının devamını temenni ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, kısa ziyaret ve verimli görüşme için Heiko Maas’a teşekkür etti.

HABER MERKEZİ