ÇAVUŞOĞLU’NDAN 'GÜDÜMLÜ' FÜZE

Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesinin TBMM'deki görüşmeleri sırasında HDP'li vekillerin Türkiye’nin iç ve dış politika da Kürt düşmanlığı yaptığını iddia etmesi üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, HDP’li vekillerin PKK’nın güdümünde olduğunu söyledi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri esnasında HDP’li milletvekillerinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sık sık sözlerini kesmesi üzerine aralarında polemik yaşandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde Türkiye'nin iç politikada olduğu gibi dış politikada da ‘Kürt düşmanlığı yaptığını, Kürt fobisi ile hareket ettiğini’ öne süren HDP'li vekillere, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert bir şekilde yanıt verdi. Türkiye’nin dış ve iç politikalarında böyle bir düşmanlık kavramın olmadığına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, HDP'li vekillerin PKK'nın güdümünde olduğunu söyledi.

“KÜRT DÜŞMANLIĞI YOKTUR”

HDP’li milletvekillerinin Bakan Çavuşoğlu'nun sözünü kesmesi üzerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, sık sık müdahale ederek milletvekillerini Bakan Çavuşoğlu'nu dinlemeleri ve komisyonun çalışma düzenini bozmamaları yönünde uyardı. Bakan Çavuşoğlu bu durum üzerine şunları kaydetti: "Bir söz söylerken karşıdakinin vereceği cevabı düşünerek konuşacaksınız. Bir söz söyleme hakkınız varsa o cevaba da sabır göstereceksiniz. Ben düşüncelerimi açıkça konuşuyorum. Ülkeme 'işgalci' diyene ben gerekeni söylerim, yaparım. Ülkeme iftira atanın yüzüne gerçekleri söylerim. Bizim politikalarımızda Kürt düşmanlığı yoktur. Kürtler Türkiye'de de Irak'ta da, İran'da da Suriye'de de bizim kardeşimizdir. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki bizim mücadelemiz PKK'yla. Siz kendinizi eşit bir tarafta görüyorsanız bir şey diyemem ama Kürt kardeşlerimizi, 'Kürtler eşittir PKK' olarak göremezsiniz. Bunu reddediyoruz, kabul etmiyoruz. Kürt kardeşlerimizin de PKK'dan neler çektiğini gayet iyi biliyorsunuz."

“PKK GÜDÜMÜNDESİNİZ”

Bakan Çavuşoğlu, sözünü kesmeye devam eden HDP'li milletvekillerine, "Siz kabul etmeseniz de gerçek bu, siz PKK'nın güdümündesiniz. Çin'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye oturumunda, Çin'in Türkiye'yi 'işgalci' olmakla suçlamasını örnek göstereceksin! Uluslararası hukuk ne diyor ona bakarsın. Uluslararası hukukta bir ülkeye yönelik tehdit için oraya girme imkanı veriyor mu? Birleşmiş Milletler(BM) Şartı'nın 51. Maddesi veriyor. Çin neden bana işgalci dedi? Çünkü en son BM'de Uygur Türkleriyle ilgili ortak bir deklarasyon yayınladık. Çin'in demesiyle mi oluyor bu? Ya da sizin, bir kişinin, benim dememle mi oluyor bu? Uluslararası hukuk geçerli. Değerli arkadaşlar, bizde Kürt düşmanlığı yoktur" ifadelerini kullandı.

“SİYASİ ÇÖZÜM TÜKETİLDİ”

Irak'taki Kürtlerin PKK'dan çok rahatsız olduğunu, KDP ve diğer partililerin, PKK'nın çok sayıda köyü işgal ettiğini söylediğini açıklayan Çavuşoğlu, “Şimdi dağlarda barınamıyorlar. Artık içerlerde de barınamıyorlar. Ayrıca, burada BM kampını da, Mahmur kampını da Türkiye vurdu diyorlar. BM açıklama yaptı. Mahmur Kampı, PKK'nın elinde ve girişler çıkışlar PKK'nın kontrolünde" dedi.

Çavuşoğlu, PKK ile sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Siz orada barış, burada barış diyorsunuz. Siyasi çözüm tüketildi. PKK tüketti, yanaşmadı."  diye konuştu.

 "BÖLÜCÜ ZİHNİYETİNİZİ YANSITIYORSUNUZ"

Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesinde altyapı ve okulların olduğunu, Kürtlerin buraya dönmek istediğini belirten Çavuşoğlu, "Bilin bakalım kim engelliyor? PKK/YPG engelliyor. Dönen Kürtleri de katlediyorlar" dedi. Çavuşoğlu, salondaki milletvekillerinin laf atmaları üzerine, "'Şengal' değil, 'Sincar' kardeşim! Hep bölücü zihniyetinizi yansıtıyorsunuz. Irak'ın resmi dilinde de Sincar'dır. Sincar'daki PKK'ya yönelik, Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat birlikte anlaşma imzaladı. PKK'yı buradan temizlemek için. Haşdi Şabi grupları geldi ve komşu ülkenin desteğiyle PKK'yı vuruyor, o ayrı bir konu. İkisi de rahatsız" bilgisini verdi.

Batılıların PKK'ya baskı yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, “İşin içinde uyuşturucu var, insan kaçakçılığı var, başka şeyler var. Gidin Kürt anneleri dinleyin Diyarbakır'da, onlar size anlatsın işin içinde neler var" dedi.

HABER MERKEZİ