ÇAVUŞOĞLU’NDAN YUNANİSTAN VE RUMLARA NET MESAJ: BOŞ LAFLAR İLE AVUNMASINLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği KKTC’de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi. KKTC'de açıklamalarda bulunan ve Yunanistan ile Ege adaları konusunda yaşanan gerilime değinen Bakan Çavuşoğlu, "Böyle boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti. Görüşmenin ardından Tatar ve Çavuşoğlu ortak basın açıklaması düzenledi.

“MARAŞ, KKTC TOPRAĞIDIR”

Ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan’a net bir mesaj vererek, “Türkiye, Akdeniz'de hem kendi hem KKTC'nin haklarını koruyacak. Maraş, KKTC toprağıdır. Maraş açılımı çerçevesinde atılan adımlar uluslararası hukuku temsil etmiyor. Rum tarafı beyhude çabalar içinde olmasın. AB'nin gündemini de meşgul etmesin" ifadelerine yer verdi. Rum yönetiminin bütün çözüm önerilerini reddettiğini söyleyen Ersin Tatar da, "KKTC'nin egemenliğine zarar verecek öneriye 'Evet' diyemeyiz. Maraş açılımı yeni siyasetin bir boyutudur" dedi.

YUNAN KOMUTANA TEPKİ

Katıldığı bir televizyon programında 'Boğazları vuracağız' diyen Yunan Amiral'e de cevap veren Çavuşoğlu, 'Cesareti varsa yapsaydı' dedi.  Yunanistan ile Ege adaları gerilimiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Başkasıyla tatbikat yapsalar ne olacak, Türkiye'ye düşmanlık etseler ne olacak? Yunanistan Başbakanı'nın ya da başka Yunan Başbakanı'nı Avruğa Birliği'nde bizi övmesini beklemiyoruz. Böyle bir beklentimiz de yok. Bizim hiç lobimiz olmadı Yunanistan'a. Türkiye'yi dışlayarak bir sürü toplantılar, formatlar oldu. Oldu mu bir şey, olmadı. Böyle boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok. Yunan halkı Türkiye ile ne düşünüyor ona kulak versinler. Gerginlikten yana değil iş birliğinden yanayız. Haklarımızı koruma konusunda kararlılığımız tam. Biz iş birliğinden yanayız, gerginlikten yana değiliz. Yunanistan hukuki cevaplar vermiyor. Yunanistan gidip bizi şikayet ediyor. Sorunlar varsa bunları müzakere ederek giderebiliriz. KKTC ile Türkiye arasında bağların koparılma çalışması görülüyor. Bunu kimse yapamaz. Bizim kendi çalışmalarımız var. İyi niyetli çalışmalara Rum tarafı ve Yunanistan evet dese güzel çalışmalarımız var.”

"ULUSLARARASI TOPLUMA AĞLIYORLAR"

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e tepki gösteren Çavuşoğlu, “Strateji belirleseler ne olacak, tatbikat yapsalar ne olacak? Dendias’ın Ankara’daki toplantı öncesi ‘olumsuz bir şey’ demeyeceğim deyip olumsuz basın konuşması yapması gibi, Cumhurbaşkanımıza ‘aramıza 3’üncü tarafları sokmayalım’ deyip davet göndermemesi. Çok umurumuzda değil ama… Bunları demelerine rağmen aradan kısa süre geçmesine rağmen tam tersi davranışlarda bulunmaları” ifadelerini kullandı.

“İŞ BİRLİĞİNDEN YANAYIZ”

Çavuşoğlu açıklamasının devamında ise “Bir başbakanın ABD’de vs. bizi övmesini beklemiyoruz. Fakat iki NATO üyesi ülke… Türkiye’nin alacağı F-16’lar için lobi yapılması.. Türkiye’yi dışlayarak bir sürü toplantılar oldu.’ Bunların hiçbirinin hükmü yoktur’ dedik. Bir sonraki toplantıya ‘Türkiye’yi de davet edelim.’ dediler. Onun ne dediği, Miçotakis’in buraya gelmesi bizim için problem değil. Eski askerlerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Cesareti varsa o zaman yapardı. Boş laflarla kendilerini avutmaya gerek yok. Yunan ve Rum halkı Türkiye hakkında ne düşünüyor ona kulak versinler. Biz gerginlikten değil iş birliğinden yanayız. ‘Türkiye bize saldıracak’ diye uluslararası topluma gidip ağlıyor" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ