ÇAVUŞOĞLU’NDAN BİLİMFEST’E ZİYARET
Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Antalya Bilim Merkezi benim bugüne kadar Türkiye’de gördüğüm en iyi bilim merkezi oldu” dedi.

Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Antalya Bilim Merkezi benim bugüne kadar Türkiye’de gördüğüm en iyi bilim merkezi oldu” dedi.
Ahmet ARĞILLI/Zehra TEKECİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Kepez Belediyesinin savunma sanayinden, bilim ve teknolojiye kadar milli ürünlerin sergilendiği ve önemli laboratuvarların yer aldığı Antalya Bilim Merkezi ve BİLİMFEST’i ziyaret etti. Bilim Merkezini gezen ve BİLİMFEST’te bulunan stantları inceleyen Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, salgın nedeniyle bir süredir Antalya’yı ziyaret edemediğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Bilim Merkezi ve BİLİMFEST’e yaptığı ziyareti değerlendirerek, “Gerçekten çok etkilendiğim iki alanı ziyaret ettik. Kepez Belediye Başkanımız Hakan Tütüncü uzun zamandır bana Bilim Merkezi’ni anlatırdı ben de kafamda canlandırmaya çalışıyordum ama bugün ziyaret edince kafamda canlandırdığım bilim merkezinin çok daha üstünde olduğunu gördüm. Herhalde benim bugüne kadar Türkiye’de gördüğüm en iyi bilim merkezi oldu” diye konuştu.
Çavuşoğlu bilim merkezine haftada 5 bin öğrencinin geldiği belirterek, “Burada insanların ve özellikle gençlerimizin hayal ettikleri her alanlarda istediklerini yapma imkanı veriyorlar. Bir taraftan tüm teknolojilerle ilgili bilgiler sunuluyor. Arabadan ev eşyalarına, uzay teknolojilerinden rüzgar enerjisine kadar her leyin nasıl çalıştığı burada anlatılıyor. Ve insanlara da hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlıyorlar. Hatta bir vizyonları, hayalleri yoksa onunla ilgili de bilgi verip yönlendirme yapıyorlar. Gerçekten Hakan Başkanı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
Festivale yönelikte gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini gözlemlediğini aktaran Çavuşoğlu, “Milli teknoloji ürünlerimiz burada sergilenmiş. Özellikle savunma sanayi ile ilgili ürünlerimiz, teknolojilerimiz burada gençlere uzmanlarımız tarafından anlatılıyor. Gerçekten çok etkilendim. Diğer taraftan güvenlik birimlerimiz gerek polislerimiz gerekse jandarmamız aynı zamanda pilotlarımız insanların güvenliği için alınan tedbirleri merak ediyorlardır. Birçoğu ile de karşılaşmışlardır. Yüz okumadan tutunda bomba arama, denizaltı arama gibi onları da çok güzel şekilde vatandaşlarımıza anlatıyorlar. Günlük hayatında bilmeden de tecrübe edindikleri birçok şeyi anlatıyorlar, bu nedenle onlara da çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu tür çalışmaların üniversite desteği olmadan yapılamayacağına da dikkati çeken Çavuşoğlu, “Başta Akdeniz Üniversitesi olmak üzere festivale katkı sunan tüm kurumları tebrik etti.
“70 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLECEK”
Öte yandan Çavuşoğlu, Antalya’da bir ödül törenine de katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu burada, Ukrayna’da 30’u Mariupol’de olmak üzere 70 civarında Türk vatandaşı olduğunu ve onların tahliye edilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını bildirdi.
Çavuşoğlu, “Pandemi, Afganistan ve Ukrayna krizlerindeki tahliyelerde dünyada öncü ülkelerden olduk. 100 binden fazla vatandaşımızı 165 ülkeden pandemi zamanında tahliye ettik. Ukrayna savaşında hala 70 civarında vatandaşımız var. Bunların 30 tanesi Mariupol’da. Onları da çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası örgütlerle işbirliği yapıyoruz. Çünkü ilk defa bir sessizlik ve geçici ateşkesten bahsediyoruz gerçek anlamda. İki ülke arasında ateşkesin tesis edilmesi ve kalıcı bir barışa doğru adım atılması konusunda çabalar kadar, insani konularda da Türkiye olarak çaba sarf ediyoruz” dedi.
“GEÇEN YIL YÜZDE 11 BÜYÜDÜK”
Bakan Çavuşoğlu, krizden Türkiye’nin de etkilendiğini belirterek, “Tüm dünya gibi biz de zorluklarla karşı karşıyayız. Ancak, bu zorlukları da yine Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde güçlü bir hükümet ve istikrarla aşacağız, aşıyoruz. Üretimle, ihracatla, hizmet sektörüyle, turizmle büyüyen bir ülkeyiz. Ülkemizi dış yatırımlar için bir cazibe merkezi haline getirdik. İktidarımız döneminde ülkemize gelen dış yatırım miktarı 225 milyar dolar oldu. Tüm zorluklara rağmen, geçen yıl yüzde 11 büyüdük. Bu rakam G20, AB ve OECD’de en yüksek oran. Cari işlemler açığını düşürdük. 2021’de cari açık yaklaşık 21 milyar dolar azaldı. Milli gelire oranı yüzde 1,9 oldu. 2021 yılında 2,1 milyon yeni istihdam sağladık. Bunları girişimci ve yatırımcılarımız sayesinde başardık. Toplam istihdam 29,9 milyon kişi oldu” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE OLARAK HAZIRLIKLIYIZ”
Krizlerin fırsatları da beraberinde getirdiğini ve bu fırsatlardan yararlanmak için hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak hazırlıklıyız; çünkü güçlü bir liderliğimiz, köklü kurumlarımız ve tecrübemiz var. Bulunduğumuz coğrafyanın zorluklarının farkındayız. Bizi hedef alan, ekonomi veya güvenlik kaynaklı her türlü tehdide karşı koyacak kapasitemiz var. Hazırlıklı olmak gerekli ama yeterli değil. Aynı zamanda, pro-aktif davranmak zorundayız. Girişimci olmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Ukrayna-Rusya savaşındaki barış müzakereleri için Türkiye olarak hemen inisiyatif aldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Savaşın başlamasından sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez Antalya’da müzakere heyetleri ise Belarus dışındaki ilk görüşmelerini İstanbul’da yaptı. Salı günden bu yana bu müzakerelerle ilgili olumlu adımlar ve açıklamalar iki taraftan da gelmeye başladı. İnşallah hep birlikte bölgemizin barışı ve istikrarı için bu adımı da atacağız. Cumhurbaşkanımız dün Zelenskiy ve Putin ile görüştü. Önce Dışişleri Bakanlarını, mümkünse daha sonra Cumhurbaşkanlarını bir araya getirerek bir kalıcı ateşkes, arkasından barışa giden yolda atılması gereken adımlar atılmasını hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“500 MİLYAR DOLARA İLERLİYORUZ”
Bakan Çavuşoğlu, gelişmelere yön vermek için sağlam bir alt yapı olması gerektiğinin altını çizerek, küresel salgının tedarik zincirlerini değiştirdiğini, Türkiye’nin coğrafi konumunu, üretim potansiyelini, eğitimli işgücünü ve fiziksel altyapısını avantaja çevirdiğini söyledi. “Tedarik zincirlerindeki yerimizi güçlendiriyoruz” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Bu sayede, krizin devam ettiği 2021 boyunca hemen her ay ihracat rekorları kırdık. Bu yılın ilk 2 ayındaki artışlarla yıllık ihracatımız 232 milyar dolar oldu. İhracatta ilk etapta 300 milyar dolara hızlıca ve hedefimiz olan 500 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
Konyaaltı Belediyesi önceki dönem Başkanı Semih Esen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaret içeren söylemlere sert tepki gösterdi. Esen, "Omurgasız tayfaya sözüm var" ifadeleriyle eleştirilerini dile getirdi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Cumhuriyet Halk Partisi’nin olağanüstü kurultay sürecinde Genel Başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Uysal, “Birleşe birleşe aşacağız, birleşe birleşe kazanacağız” vurgusu yaptı.
AK Parti Antalya İlçe Başkanları Toplantısı, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri ve Sulama Birliği Başkanları'nın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, Antalya’nın su yönetimi ve tarımsal sulama altyapısını güçlendirmek adına devam eden ve planlanan projeler masaya yatırıldı.
Ülke ekonomisine darbe vurmak için CHP’nin öncülük ettiği ‘boykot’ kampanyası sonuçsuz kaldı. Milli ekonomiyi tehdit eden bu girişimi Lider Haber TV’de değerlendiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ''Ekonomiye zarar vermeyi hedef alan bir kampanyaydı'' dedi. Gün içindeki ticari hareketliliği de açıklayan Bakan Bolat, ''Normalin çok çok üzerinde. Bize gelen veriler çok canlı bir günün geçtiğini gösterdi'' ifadelerini kullandı.
AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinin üzerinden geçen bir yılın ardından CHP’li belediyelerin performansını sert sözlerle eleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin 6 yıldır CHP yönetiminde olduğunu hatırlatan Çetin, CHP’li belediyelerin geçen sürede hiçbir mesafe kat edemediğini belirterek, “19 ilçenin talepleri karşılıksız kaldı. Bir yıl doldu, icraat sıfır” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya İl Başkanlığı, Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde bayramlaşma programı düzenledi. Partisinin, Türkiye’deki birleştirici rolünü vurgulayan MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan “Milliyetçi Hareket Partisi, bu ülkenin çimentosudur” dedi.
AK Parti Serik İlçe Başkanı Ahmet Söker, Sanayi Kavşağı’nda yapımı tamamlanan ve hizmete açılan ‘Akıllı Kavşak’ projesini yerinde inceledi. Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Söker, “Şimdi projeyi söz verdiğimizden 3 gün önce açarak bayram öncesi vatandaşlarımızın rahat ve huzurlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
CHP’nin takvimde başka bir gün kalmamış gibi arife günü düzenlediği Maltepe mitingine tepki gösteren Aslı Baykal, ''İnsana verilen en kıymetli vakitlerden birisi olan arife gününe de saygı duyulmadı. Maneviyat yerine kaos ve siyaset yerleştirip miting yapıldı'' dedi.
CHP’nin Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, CHP’yi sert bir şekilde eleştirdi. Baykal, “Yasa bilmeyen ve anlamayan mafya benzeri bu siyasal yapı kendi bataklığında boğulabilir istediği gibi. Ama boğulma süreci seçimlere kadar süreceği için o zamana dek oluşturacağı girdaplar ile tüm ülke ekonomisini sarsmasına, vatandaşı mağdur etmesine izin verilemez” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Sokak teröristlerine kucak açanlar, polisin çocuklara pamuk şeker ikram etmesini dillerine doluyor. Daha düne kadar şehir şehir oy dilenenler, utanmadan pamuk şeker üzerinden hamaset yapıyorlar. Polise asit atılması ile balta ile saldırılması ile bir sorunları yok'' dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz