ÇARPIK KENTLEŞMEYE DÖNÜŞÜMLÜ HANÇER

Antalya’nın en büyük sorunlarından olan çarpık kentleşme konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, kentsel dönüşüm vurgusu yaparak, “Geçmişteki yapılaşma, bu kentin hak ettiği şekilde olmamış” dedi

 Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, kent planlamasında kentin estetik ve siluetini ortaya çıkarmada belirleyici rol oynayan harita mühendisleri hakkında bilgiler verdi. Pandemi sürecinin olumsuz etkilerini yaşadıklarını ancak çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Hançer, kalkınmanın temelinde harita mühendislerinin bulunduğunu aktardı.

“PANDEMİYİ BAHANE ETMEDİK”

Pandemi sürecinde olumsuz etkilendiklerini ancak bunu bahane etmeyerek çalışmalarına devam ettiklerini belirten Hançer, “Yönetim tarzımızı pandemiye göre uyarladık. Harita mühendisleri, ülkenin ve kentin temel yapı taşları arasında bulunan, kalkınmanın temelinde olan bir meslek grubudur. Gayrimenkule bağlı birçok mühendislik projesinde görev alıyoruz. Faaliyet alanlarımız oldukça geniş. Kamulaştırma projeleri, yol, köprü, inşaat, coğrafya bilgi sistemleri, kent bilgi sistemleri gibi sayabileceğimiz birçok alanda görev yapıyoruz. Vatandaşla birebir muhatap oluyor, sorun dinliyor, akıl ve bilim doğrultusunda, mevzuatlar çerçevesinde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bizim oda olarak en temel görevlerimiz arasında kamuyla halk arasında bir köprü oluşturmak, yönlendirmek bulunuyor. Kamu zararı yaşanmaması adına faaliyetlerimizi yürütüyoruz” diye konuştu.

ANTALYA İÇİN ‘KIRMIZI KOT’

Yakın zamanda kent yapılaşmasıyla ilgili ‘Kırmızı kot’ uygulamasını gündeme taşıdıklarını söyleyen Başkan Okan Hançer, “Kısa bir süre önce aslında geç kalınmış bir uygulama olan kırmızı kot uygulamasını kent gündemine taşıdık. Bundan sonraki yapıların belli bir siluette olmasını sağlamak adına teknik açıdan yapılması gerekenleri ortaya koymak istedik. Kırmızı kot uygulaması kent silüetinin testere dişi gibi düzensiz bir şekilde ortaya çıkmasının önüne geçmektedir. Bugüne kadarki yapılaşmayı bir kenara bırakacak olursak en azından yeni yapılaşmalarda bu uygulamanın hayata geçmesinin önemli bir adım olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM” VURGUSU

HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Antalya’nın çarpık kentleşme sorununa dikkat çektiği açıklamasında, kentsel dönüşüm vurgusu yaptı. Çarpık kentleşme sonucu doğal afetlerin olumsuz etkilerindeki artışın altını çizen Hançer, şöyle konuştu:

“Antalya’daki yapılarda düzensizlik var. Geçmişteki yapılaşma ve kentleşme, bu kentin hak ettiği şekilde olmamış. Antalya, çarpık kentleşmeye maruz kalmış. Bu noktada kentsel dönüşüm projelerini ön planda tutmamız gerekiyor. Kent bütünü dikkate alınarak kentsel dönüşüm master planının yeniden ele alınması gerekiyor. Çünkü çarpık kentleşme çoğaldıkça doğal afetlerin etkileri de artıyor. Yanlış kentleşme politikaları sonucu olarak afetlerin büyüklüğünü görüyoruz. Afetler biz istesek de istemesek de yaşanıyor, ancak bunları beklemek yerine tedbir almamız gerekiyor. Bu noktada kamu, belediye ve siyasi temsilcilerin ortak paydada buluşarak, kentin menfaati için elini taşın altına koyması ve gerekli çalışmaları bir an önce faaliyete geçirmesi gerek”

ARZ, TALEP SORUNU

Son olarak üniversitelerde her geçen gün artan harita ve kadastro mühendisliği bölümüne değinen Hançer, bu durumun işsizliğe ve eğitimin yetersiz kaldığına neden olduğunu söyledi. Hançer, “Son yıllarda ortaya çıkan bir işsizlik sorunumuz var. Bununla ilgili meslektaşlarımıza yol göstererek, fikir vermeye çalışıyoruz. Fakat yeterli çözüme kavuşamıyoruz çünkü üniversitelerde her geçen gün artan bir harita mühendisliği bölümü var. Maalesef üniversitelerde yaşanan bu artışa ters olarak donanım ve yeterli ekipman bulunmuyor. Teknik ekipman ve donanım olmadan eğitim eksik kalıyor. Arz talep dengesinde sıkıntı yaşıyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

HANÇER: ARSA PAYLI KONUT TAPUSU SORUNU BİTECEK

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, “Gündemimizde ayrıca kent yapılaşması ile ilgili arsa paylı konut tapusu olan kat irtifaklı tapuların olması gerektiği gibi kat mülkiyetine geçmesinde yapı kullanma izin belgesi eki olarak düzenlenen Röperli Kroki Uygulaması var. Yapı ruhsatı düzenlenme aşamasında yapı henüz ortada yokken düzenlenen arsa payı ortaklığına dayanan kat irtifak tapularının yapının projesine uygun olarak tamamlanması sonrasında konut tapusu olarak kat mülkiyetinin tesis edilmesi ile ilgili uygulamanın hayata geçmesi ile Antalya ilimizde yıllardır süre gelen konut tapularının arsa payı ortaklığı mülkiyetinden kat mülkiyetine geçmemesi gibi önemli bir mülkiyet sorununun önüne geçilmesi amacındayız” diye konuştu.

FATMA ARSLAN