CARİ AÇIK 7 MİLYAR DOLARI AŞTI

TCMB, ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye'nin cari ocağı ocak ayından 7.11 milyar dolara yükseldi

TCMB, ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 5.33 milyar ABD doları artarak 7.11 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 20.22 milyar ABD doları oldu.

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 6.42 milyar ABD doları artarak 8.33 milyar ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 1.25 milyar ABD doları fazla vermişken, bu ay 1.49 milyar ABD doları fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 975 milyon ABD doları artarak 1.63 milyar ABD dolarına yükseldi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 891 milyon ABD doları artarak 1.49 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 190 milyon ABD doları azalarak 360 milyon ABD doları oldu.

Bir önceki yılın aynı ayında 26 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, bu ayda 50 milyon ABD doları net çıkış gerçekleşti.