CANKURTARANLAR MESAİYE BAŞLADI

ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’nde bulunan dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde turizm sezonu hareketliliği başladı. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkaran vatandaşların can güvenliğini sağlayan cankurtaran ekipleri, 2022 sezonu görevlerinin başına geçti.

Faruk ÇELİK / Ahmet ARĞILLI

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Konyaaltı Sahili’nde huzuru ve güveni sağlayan cankurtaran ekipleri hazırlıklarını ve eğitimlerini tamamlayarak göreve başladı. Konyaaltı Sahili’nde bulunan varyant bölgesinden, Boğaçayı bölgesine kadar olan 6,5 kilometrelik alana görev yapan cankurtaran ekipleri, her 200 metrede bir kurulan 34 kulede hizmet veriyor. Vatandaşların kıyıda ve denizde can güvenliğini sağlamak için gözlerini bir an olsun denizden ayırmayan cankurtaran ekipleri, sadece denizde yaşanan sorunlarda değil, sahilde yaşanan tüm olaylarda da vatandaşların ilk yardım istediği ekip oluyor. Konyaaltı Sahili’nde 2’si kadın 34 sabit çalışan olmak üzere yaklaşık 50 kişiden oluşan ve sabah 09.00'dan akşam 19.00'a çalışan cankurtaran ekipleri,  15 Kasım’a kadar aktif hizmet verecek.

SEZONA HAZIRLIK KIŞTAN BAŞLIYOR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Konyaaltı Sahili Can Kurtaran Birimi Amiri Ahmet Gül, turizm sezonunda yerli ve yabancı turistleri ağırlamak için hazırlıklarını tamamlayarak göreve başladıklarını anlattı. Sezon öncesi sahil ve deniz kesiminde yoğun bir hazırlık süreci geçirdiklerini söyleyen Gül, “Sezon hazırlıklarımızda öncelikle kış aylarında dalgalar nedeniyle denizin içerisine giden, vatandaşlarımıza zarar verebilecek kesici aletler, demir gibi malzemeler için su altı taramaları yapıyoruz. Suyun altındaki bu malzemeleri topluyoruz. Aynı şekilde kıyıda da bu tür malzemeler için çalışma yapıyoruz. Cankurtaranlarımız için ise, zamana karşı yüzme antrenmanları, doğru yüzme stilleri ve teknik eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Cankurtaranlarımıza bir vakada nasıl harekete geçeceklerini, nasıl müdahale etmeleri gerektiğini aktarıyoruz. Öte yandan risk planlarımızı belirliyor, vatandaşların denizde güvenle yüzebileceği yerleri, riski alanları ortaya koyuyoruz. Buna göre önlemler alıyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞLARA SÖZLÜ VE YAZILI BİLGİLENDİRME

Gül, sezon boyunca da vatandaşları bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Vatandaşlarımıza düzenli olarak sözlü ve yazılı materyallerle önerilerde bulunuyoruz. Yüzme bilmenin önemine değiniyoruz. Kendilerini bu konuda geliştirmeleri gerektiğini, hayatlarını riske atacak eylemlerden kaçınmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

“BİR GÜNLÜĞÜNE DENİZ GELİYORUZ DİYE DÜŞÜNMESİNLER”

Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde vatandaşların güzel, kazasız ve sorunsuz bir sezon geçirmeleri için sıkı şekilde çalıştıklarını aktaran Gül, vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Gül, bir günlük tatil anlayışıyla birçok vatandaşın yüzme bilmeye gerek duymadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Çok güzel bir sahilde, çok keyifli bir alandayız. Vatandaşlarımızdan öncelikle denizi ve kıyıları temiz tutmalarını rica ediyoruz. Bu alanları kirletmeyelim. Ve kendi can sağlığımızı göz önünde bulundurarak yüzme eğitimleri almalarını tavsiye ediyoruz. Kıyı bölgesinde yaşamalarına rağmen birçok vatandaş yüzmeyi bilmiyor. ‘Bir günlüğüne denize geliyoruz’ diye düşünmesinler. Eğitimlerini alsınlar gerisi için zaten biz görev başındayız. Onlar sahilde bilinçle, keyifle ve bizim bulunduğumuz bölgelerde denize girerlerse sorun yaşamalarına, üzücü olaylarla karşılaşmalarına izin vermeyeceğiz.”

“ÜZERİMİZE DÜŞENİN FAZLASINI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Cankurtaran ekibinde yer alan ve 5 yıldır cankurtaranlık yapan Damla Özge Şen ise, düzenli olarak kurtarma tatbikatı yaptıklarını dile getirdi. Şen, heyecan riskini azaltmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bunu alışıldık bir durum haline getirmeye çalışıyoruz. Karşımızda insan olduğu için panik yapma ihtimalimizi yok ediyoruz. Elimizden geldiğince sahildeki insanların güvenli ve sağlıklı bir şekilde yüzüp vakit geçirmeleri için üzerimize düşenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.