Cankurtaranlar daima teyakkuzda
Denize giren vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla yaklaşık 50 cankurtaran ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde, görev yapıyor. Olası boğulma anlarında anında müdahale etmek için eğitim alan cankurtaranlar, kurtarma anında 3 dakikada gidip gelebilecek hızda eğitimler alıyor.
Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte turizmin başkenti Antalya’da sahil şeritlerinde yoğunluk oluşmaya başladı. Antalya’nın ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde yüzen vatandaşların olası bir boğulma anında can güvenliğini sağlamak için teyakkuzda bekleyen cankurtaranlar, sezona hazır.
“ORTALAMA 500’ÜN ÜZERİNDE VAKA VAR”
Konyaaltı Sahili Cankurtaran Müdürü Ahmet Gül, “Bizim
ekibimiz yaklaşık 50 kişiden oluşuyor. 7.5 kilometrelik bir alana bakıyoruz.
Resmiyete düştüğümüz vaka sayısı ortalama 500’ün üstünde. Biz her sene bu
vakaları biriktiriyoruz, ne gibi önlemler almalıyız, kendimizi nasıl
geliştirmeliyiz? Sorularıyla çalışıyor eğitimler veriyoruz” dedi.
Tatil için gelen ailelerin çocuklarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Gül, “Herkes yanındaki insanı göz hapsine almalı. Genellikle aileler çocuklarına pek bakmıyorlar, kendi karmaşası içinde olduğu için çocuklara yönelik böyle sıkıntı çekiyoruz. İkincisi de nasıl olsa bir kere tatile geliyorum deyip herhangi bir kolluk simit vs. almıyorlar. Biz buradayız, elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz ama aileler de önlem almalı” diye konuştu.
“3 DAKİKADA GİDİP GELECEBİLECEK EĞİTİMLER VERİYORUZ”
Boğulma anında insanlara olabildiğince hızla yetişebilmek
için eğitim tekniklerini geliştirdiklerini söyleyen Gül, şunları kaydetti:
“Biz sürekli gerek kurtarma tatbikatları gerek yüzme sürelerini baz alarak insanlara hızlı bir şekilde ulaşabilmek için yüzme tekniklerini geliştirici eğitimler veriyoruz. Bizim buradaki hedefimiz insanların 3 dakika içinde bir cankurtaranın gidip gelme süresini hızlandırmak. Biz zaten iplerimizi, kulvarlarımızı ayarlarken de bir cankurtaranın 3 dakikada gidip gelebileceği sürede ayarlıyoruz. Bunu sebebi de beyin ölümü 4 ila 6 dakikada gerçekleşiyor. Biz bunun önüne geçmek için tam performansla yani 3 dakikada gidip gelecek şekilde antrenman yaptırmaya çalışıyoruz.”
“DENİZDE OLDUKÇA DİKKATLİ OLUNMALI”
Konyaaltı sahilinin diğer yıllara göre bu yıl daha kalabalık
olacağını söyleyen cankurtaran Azra Zekiye Yılmaz, “Bu sene çok kalabalık
olacak sahilimiz, gelecek olan vatandaşlarımız denizi bilmiyorlar, kıyı
kesimimiz bizim bir anda derinleşmeye başlıyor. Orada çok fazla boğulma vakası
oluyor. Ona göre yüzme bilmeyenlerin denize girmemesini tavsiye ediyoruz” ifadelerini
kullandı.