Çandır: Dünyadaki gerilimler ticareti olumsuz etkilemektedir
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır Mayıs Ayı Olağan Meclisi’nde yaptığı sektörel değerlendirmesinde, “Avrupa Birliği ile olan ticaretimizi önlem almazsak ciddi ölçüde düşürebilir. Bu nedenle, emisyon ticaret sistemi konusunda devlet olarak hızlıca düzenlemeler yapmamız gerekmektedir” dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Mayıs Ayı Olağan Meclisi düzenlendi. ATB Başkanı Ali Çandır yaptığı konuşmasında, ekonomik duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu ve geleceğe yönelik ışık tuttu. Ekonomik değerlendirmelere de değinen Başkan Çandır, uluslararası ticaret ve küresel ekonomideki değişimlere dikkat çekerek “Uluslararası ticaret ve küresel ekonomide önemli değişimlerin gerçekleştiği bir dönemden geçiyoruz. Dünya Bankası, IMF ve OECD gibi küresel ölçekte faaliyet gösteren kuruluşlar ve uzmanlar, uluslararası ticarette kuralların ve kalıpların değiştiğini tespit etmektedir. Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa-Rusya gerilimi, Ortadoğu sorunları ve Çin-ABD gerilimleri gibi olaylar, dünya siyasetini etkileyerek ticaret ve yatırım faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir” dedi.
FAİZ İNDİRİM ROTASINA GİRMEYE BAŞLAYACAK
Enflasyon ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların ekonomik büyümeyi etkilediğini dile getiren Çandır; Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, salgından sonra artan enflasyon belasını, 2021 yılından itibaren uyguladıkları rasyonel faiz ve ekonomi politikaları ile yıllık yüzde 7 olan zirvesinden yıllık yüzde 3 düzeyinin altına indirmeyi başardılar. Yılın ikinci yarısından itibaren faiz indirim rotasına girmeye başlayacaklar. Böylece 2024 yılı ekonomik büyüme tahminleri olan yüzde 3.1’i, enflasyonlarını yüzde 2’ye yaklaştırarak gerçekleştireceklerdir” diye konuştu.
KENTTE İHRACAT YÜZDE 0,4 ARTTI
Özellikle tarım ve gıda ürünleri ihracatındaki düşüşe dikkat çeken Çandır, “Yılbaşından bu yana ihracatımız hem ülke hem de kentimiz ölçeğinde iyi bir performansla ilerlemektedir. Hala rekabetçi kurla ihracata dayalı büyüme modelinin içinde bulunmaktayız. Özellikle orta vadeli program bunu gerektirmektedir. Ancak yaşananlar bu durumu teyit etmemektedir. İhracat ile uğraşan üyelerimiz kur politikamızın adil fiyat çerçevesine getirilmesini talep etmektedir. Çünkü ilk dört aylık ihracat gerçekleşmelerimiz hem ülke hem de kentimiz için son yılların en düşük düzeyindedir. Ülkemiz ihracatı ilk dört ayda yüzde 1.2 artarken kentimiz ihracatı ancak yüzde 0.4 düzeyinde artabilmiştir” diye kaydetti.
HIZLICA DÜZENLEME YAPILMASI ŞART
İhracata önemli bir yere sahip olan ve nüfusun önemli bir bölümünü yakından ilgilendiren yaş meyve sebze ihracatının ise ülke genelinde artmadığını kentte de yüzde 13 azaldığını ifade eden Çandır,, “Hal böyle olunca tarım ve gıda ürünleri ihracatı içindeki yaş meyve sebze ihracatı payı da 10 puanlık düşüş göstermiştir. Diğer taraftan mevcut ihracat kalemlerimizin genel yapısını göz önünde bulundurduğumuzda zor bir dönemin bizi beklediğini söyleyebiliriz. Üstelik Avrupa Birliği (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) vergilendirme politikaları da henüz hesaplara dahil edilmemiştir. Bir örnek vermek gerekirse, 2023 yılında dünya genelinde sınırda karbon vergisi tahsilatı 109 milyar doları aşmış ve bu miktar hızla artmaya devam etmektedir. Çok uzak olmayan bir gelecekte, yani 1,5 yıl içinde, sınırda karbon düzenlemesi, özellikle Avrupa Birliği ile olan ticaretimizi önlem almazsak ciddi ölçüde düşürebilir. Bu nedenle, emisyon ticaret sistemi konusunda devlet olarak hızlıca düzenlemeler yapmamız gerekmektedir” dedi.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTTI
Bireysel ve sektörel kredilerdeki artış hızları da ilan edilen enflasyon oranlarının altında artışlar gösterdiğini belirten Çandır, “Ticari faaliyetlerin hareketliliği bakımından öncü göstergelerden biri olan çekle işlem hacmi tutar bazında, yılın ilk dört ayında ülke genelinde yüzde 88’lik artış gösterirken kentimizde ancak yüzde 77 artabilmiştir. Kurulan kapanan şirket sayıları da bu ataleti teyit etmekte ve uzun bir aradan sonra ülke genelinden kötü bir performans göstermiştir. Yılın ilk dört ayında kurulan şirket sayısı ülke genelinde yüzde 18.6 azalırken kentimizde yüzde 36.4 azalmıştır. Kapanan şirket sayılarında da benzer bir eğilim söz konusu olmuş ve ülke genelindeki yüzde 27.4’lük artışa karşılık kentimizde yüzde 46’lık artış olmuştur. Şimdiye kadar böyle bir durum çok ender gerçekleşmiştir” diye konuştu.
TRAFİKTE DENETİMİN ARTIRILMASI TALEBİ
Kentin önemli konusu olan trafikle ilgili denetim ve düzenleme talebinde bulunan Çandır, “Kurban Bayramı tatili ve yaz aylarında artan turizm hareketliliği nedeniyle trafik sıkıntılarımız daha da artacak. Bu bağlamda, Antalya'nın uzun süredir beklediği 4. etap raylı sistem ihalesi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Dileğimiz bu sistemin en kısa sürede şehrimize kazandırılmasıdır. Ayrıca, kent yaşayanları olarak bizler de trafiğin yoğun olduğu ana arterlerde kısa süreli bekleme yapmamalı ve park etmemeliyiz. Bu konuda Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’nün denetimlerini artırmasının, bekleme ve park etmelerde caydırıcı olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.