Canan Karatay açıkladı: “İkisini aynı anda tüketmeyin!”

Canan Karatay, neredeyse günün her öğününde zeytinyağı ve çeşitli soslarla tatlandırıp yediğimiz ayrılmaz ikili domates ve salatalığın birlikte tüketilmemesi için çok çarpıcı bir uyarıda bulundu. İşte, bu iki sebzenin aynı tabakta buluşmasının şoke edici etkisi... Yemeden önce bir kez daha düşüneceksiniz.

Kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusundaki uyarılarına bir yenisini ekledi.

Karatay, kahvaltı sofralarınızda sağlığınızı riske atabilecek bu kombinasyonun bir arada tüketilmesinin nelere yol açacağını tek tek anlattı.

YERKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Birbirinden farklı sindirim sürelerine sahip olan domates ve salatalık farklı zamanlarda sindirime girmekte.

Birbirinden farklı sindirim süreleri bulunan besinleri bir arada tüketmek vücudu yoran durumlar arasında yer alırken mideyi ve bağırsakları yıpratıyor.

Hızlı sindirilen salatalık yavaş sindirilen domates de bir araya geldiğinde ise bağırsaklar neye uğradığını şaşırıyor.

Bu kapsamda vücudu zehirleyebilecek bir fermantasyon süreci ortaya çıkarken rahatsızlık, şişkinlik ve ağrıların ortaya çıktığı görülmektedir. Belli bir süre sonra bağırsak problemleri de ortaya çıkabiliyor.

MEYVE OLAN DOMATES TÜRKİYE'DE SEBZE OLARAK TÜKETİLİYOR

Domatesin meyve olduğuna değinen Karatay Türkiye'de sebze olarak tüketildiğini söyledi.

Fazla tüketilmesi durumunda hastalarda şeker ve ürik asit değerinin yükseldiğini belirten Karatay, özellikle Haziran ve Temmuz ayında bu problemle karşılaşıldığında değindi.

Karbonhidrat yedirmiyor tepkilerine yanıt veren Karatay, domatesin de yeşil fasulyenin de baklavanın da şeker içerdiğinin altını çizdi.

DOMATES İÇİN DOĞRU MEVSİM

Canan Karatay, “Doğru mevsim eylül ayında. Yapay olarak her mevsim piyasaya sürülen sebzeler tehlikeli.

Mevsiminde yiyeceksiniz diyorum. Şimdi bir bahçeniz varsa domateslerin kızarmadığını göreceksiniz halen yeşil. Siz ona dikkat edin. Benim gibi yapacaksınız. Eylül ayında doğal bir Domates bulup kendi domatesinizi kış için hazırlayacaksınız” şeklinde konuştu.

AÇ KARNINA YENMEZ

Aç karnına tüketilen domatesin midedeki asit seviyesini arttıracağını söyleyen uzman isim kesinlikle aç karnına tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.