‘CAN’IMIZA KASTEDİYORLAR

Her gün karşılaşır olduk sokak hayvanlarının öldürülüp, tecavüze uğraması olaylarına. Ne istiyorsunuz Allah’ın dilsiz kullarından. Vicdansız desen değil, canilik desen değil, bunun adı ne? Bu zihniyetin bu alçaklığın sebebi ne?

***

Hastalık olabilir mi? Yoksa o vicdan yoksunlarının karanlık zihinlerindeki kötülük duygusu mu bu? Her köşe başında yaşam mücadelesi veren bu biçare canlar bunu hak etmiyor.

***

Şiddetin her türlüsüne karşıyız ama kendini savunamayan canlılara yapılan şiddet işte buna ne kadar karşı olsak da bir türlü engel olamıyoruz.

***

Bizim vereceğimiz bire kap suya bir parça lokmaya muhtaç bu canlılara elimizden gelen her türlü yardımı yapmalıyız. Bunun yanında nasıl kendimizi koruyorsak sokak canlılarının da elimizden geldiğince koruyup, kollamalıyız.

***

Sadece sokakta kalan hayvanlar için değil; ‘köpek bağlasan durmaz’ durmaz dediğimiz köpeklerin ve kedilerin barındığı o yuvalarda yapılan caniliklerin de karşısında durmalıyız.  Duyarlı insanlarımızın elinden geleni ve hatta daha fazlasını yapacağından hiç şüphem yok.

***

Bununla beraber her konuda baba şefkati göstererek elini taşın altına koyan devletimizin bu konuda da artık yapıcı çalışmalar başlatması gerekiyor. Ve nihayet bu çalışmanın başladığı haberleri gelmeye başladı.

***

1 Temmuz’a kadar yasalaşması planlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nun taslak çalışmasına göre, hayvanların ‘mal’ değil ‘canlı’ olarak korunacağı belirtiliyor.

***

Devletimizin bu çalışmasında, sokak hayvanlarının uyutulmamasından hayvanlara yönelik tecavüz ve cinsel istismara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine kadar birçok madde yer alıyor.

***

Hayvanları Koruma Kanunu’nun taslak çalışmasında ayrıca hayvanların kimliklerinin olması da planlanıyor. Bununla birlikte beslediği hayvanı sokağa terk edenlere 2 bin TL para cezası verilecek. Hayvanların üzerine dijital kimlik takılacak. Böylelikle hayvanı kimin sokağa bıraktığı rahatlıkla tespit edilecek. Kimlik yaptırmayanlara 1200 TL para cezası kesilecek.

***

HAPİS CEZASI PLANLANIYOR

Hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu petshoplar kapatılacak. Park, bahçe ve arsalardaki beslenme noktalarını Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Öte yandan hayvanlara tecavüz ya da cinsel istismara hapis cezası verilmesi planlanıyor. Ev hayvanı veya evcil hayvanları kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar, cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.