‘CAN’IMIZ ÇOK YANDI

Geçtiğimiz cumartesi günü bir grup hayvansever tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’nin hemen yanı başındaki ormanlık alanda, sayısız kedi ve köpek ölüsü bulundu.

***

Ormanlık alanda kepçeden düşen hayvan ölüleri, damar yolu açılmış köpek ve kediler üzerinde kullanılan tıbbi atıklar bulundu. Hayvanseverler ise bu hayvanların belediye ekipleri tarafından bu alana gömüldüklerini iddia etti.

***

Olaya şahit olan hayvanseverlerden bir tanesi “Akşamüzeri köpeğimi gezdirirken kepçenin içerisinde hayvan cesetleri olduğunu gördüm. Daha sonra çalışanlara sordum hayvanların hastalıktan ve kavga ederken öldüğünü söyledi. Daha sonra bende videoya çekmeye başladım. Çekmemi de istemediler” acı olayı özetledi.

***

Bu olay gündeme düşer düşmez hayvansever bölgeye akın ederek ormanlık alanı kazmaya çalıştılar. Muhabir arkadaşımız ise anbean olay yerinde yaşananları takip etti. Ormanlık alan adeta ‘köpek mezarlığına’ dönmüş ve bir sürü hayvan cesetleri alana saçılmıştı. Her adımda ‘ölen’ hayvanlardan geriye kalan kemikler, kafatasları ve birçok tıbbi materyal göze çarpıyordu.

***

Hayvanseverler bu hayvanların öldürüldüğü iddia ederken, belediye ekipleri ise yapılan işlemin yasal olduğunu bildirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü 7/24 acil müdahale hizmeti veren tek birimdir. Acil ihbarlara müdahale edildiğinde bazı hayvanların telef olduğu tespit edilmekte, bazı hayvanlar ise müdahale ve tedaviye rağmen yaşamını yitirmektedir. Hayatını kurtaramadığımız hayvanlarımızın Hayvanları Koruma Kanunu ilgili yönetmelik madde 7/h ve madde 27 gereğince acil olarak toprağa verilmesi gerekmektedir. Gömülme işlemlerinde herhangi bir hayvan hakkı ihlali konusu değildir. Bakımevimiz ilgili kurumların denetimine açıktır. Yanlış anlaşılmaya çok açık olan söz konusu olayla ilgili ayrıca kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.”

***

Hal böyle olunca bu açıklamanın üzerine ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Bir tarafta katledildiği iddia edilen köpekler diğer tarafta bu işlemin yasal olduğunu ileri süren yetkililer… Konu hakkında gerekli mercilerin soruşturması sonucunda elbet bu olay netlik kazanacaktır. Soruşturma sonrasında yetkililerin nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu olurken, bizleri asıl üzen böyle bir acı tabloya tanıklık etmek oldu. Her biri dünyada yaşayan bir canlı bu hayvanlar. Bizlerden tek farkı düşünme ve konuşma yetilerinin olmaması. Onun dışında bu canlılarla aynı havayı soluyoruz. Bizler nasıl yaşamayı hak ediyorsak bu canlılarda yaşamayı en az bizim kadar hak ediyor.

SON SÖZ

O canlıları bu şekilde ölüme bırakılmış olarak görmek çok üzücü. Düşünün bir ormanlık alanda 50-60 insanın bu şekilde ölü bulunduğunu. Ortalığı ayağa kaldırırız. Her ne olursa olsun bu hayvanları topluyorsak, onlara kendi çocuğumuza nasıl bakıyorsak öyle bakmalıyız. Onları bizden aşağıdan görmemeli, yermemeliyiz. ‘Can dostlar’ımıza sahip çıkmalıyız.