Can dostlara sıcak dokunuş

Evimizi paylaştığımız can dostlarımız, yaz aylarında yüksek sıcaklıklarla başa çıkmaya çalışıyor. Veteriner Hekim Oytun Aydoğmuş, bakımını üstlenilen hayvanların yaz aylarında yaşam konforunu yükseltmek için yapılabilecekleri anlattı.

SELMA KUNAR

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte evcil hayvanların bakımı konusunda nelere dikkat edilmesi merak hayvan sahipleri tarafından merak konusu haline geldi. Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Oytun Aydoğmuş, evcil hayvanların yaz sıcaklarında nasıl bakılması gerektiği hususunda konuştu. Aydoğmuş, yaz aylarında özellikle klima konusuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Klimanın insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çeken Aydoğmuş, “Klima konfor sağlıyor doğru ancak hayvanlar klimaya muhtaç değil, klimaların bakımının ve temizliğinin düzenli yapılmaması, odaların iyi havalandırılmaması, hayvanlarda solunum sistemi rahatsızlıklarına yol açıyor. Klimaları düşük fan seviyelerinde 25-26 derecede çalıştırmak gerekiyor” dedi. Ayrıca kedilerin de serin olduğu için banyo ve tuvaletlerde vakit geçirmeyi sevdiğini söyleyen Aydoğmuş, oralarda da rutubetin önemli sıkıntılar yarattığını, ıslak yerlere girmemeleri gerektiğini ifade etti.

 “SUYUN SIK DEĞİŞTİRİLEMSİ GEREKİYOR”

Her canlı gibi hayvanların da yaz aylarında su tüketiminin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Aydoğmuş, verilen suyun 2-3 saate bir değiştirilmesi gerektiğini, bekleyen sularda mikroorganizmaların ürediğini ve sindirim problemlerine yol açtığının, kaplardaki suların sık değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kendisine “Hazır su mu kullanmalıyız?” sorusunun çokça yöneltildiğini söyleyen Aydoğmuş, “Antalya’nın suyu içilebilir nitelikte, çeşmeden kullanabilirsiniz ancak, en az 10 dakika ağzı geniş bir kapta klorunun uçması için bekletmek lazım” ifadelerini kullandı.

“SICAK STRESİ BESİN TÜKETİMİNİ AZALTIR“

Hayvanların yaz kış kuru mamayla beslenmesini tavsiye eden Aydoğmuş, yaş mamanın haftada 1-2 kez ödül olarak verilebileceğini belirtti. Yaz aylarında, sıcak stresi çeken hayvanların mama tüketimini azalttığını, bunun normal olduğunu bir durum olduğunu aktardı. Soğuk iklimlere adapte olmuş hayvan ırklarının da bakımına dair önemli uyarılarda bulunan Aydoğmuş, “Bu hayvanlar ağır kürklü hayvanlardır, sıcak iklimlerde zorlanır, coğrafik olarak yüksek ve serin yerlerde bakmakta fayda var. Havadar, rahat edebilecekleri bir ortam, özellikle gölge bir yerde olmaları çok önemli. Bu kedi ve köpeklerini bol bol fırçalanması gerekiyor” dedi.