‘CAN DOSTLAR’IN ZORLU İMTİHANI

Türkiye’de köpeklere yönelik uygulanan yasaklı ırkların kısırlaştırması uygulaması sonrası Antalya’nın birçok bölgesindeki sarp arazi ve dağlık alanlarda çok sayıda başıboş köpek görülüyor.

Ahmet ARĞILLI, Bayram OKUDAN

Kısırlaştırma sürecinin sona ermesiyle ceza korkusu yaşayan sözde hayvanseverler boş buldukları alanlara yaş gözetmeksizin yasaklı ırk kategorisinde bulunan hayvanları terk ediyor. Aksu İlçesinde bulunan Kurşunlu Sokak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sabahattin Ergülen konuya ilişkin, “İnsanlar yavrusu gibi baktıkları hayvanları ceza almamak için sokağa atıyor. Binlerce hayvan toplanarak barınaklara götürüldü. Biz normalde hayvan sahiplenmiyorduk şimdi sokakta mağdur durumda olan, evden atılmış, zayıf ve güçsüz hayvanları koruma altına alıyoruz” dedi.

“BAŞIBOŞ YASAKLI IRK DOLAŞIYOR”

Kendi imkanlarıyla kurduğu dernek bünyesinde uzun yıllardır sokak hayvanlarıyla ilgilendiğini ifade eden Ergülen,” Biz uzun yıllardır bu hayvanlarla ilgileniyoruz. Bu süreçte insanlar paniğe kapıldı. Çoğu köpek sahipleri tarafından sokağa bırakıldı. Bizim bölgemizde şu an çok sayıda başıboş dolaşan tasmalı yasak ırk var. Tespit ettiğimizde Aksu Belediyesi ile koordineli çalışarak hem koruma altına alıyoruz hem de tehlike oluşturmalarını engelliyoruz” diye konuştu.

“TÜM GAYRETİMİZLE KORUYORUZ”

Ergülen, hayvanların ve çevrenin güvenliği için bu alanların çok önemli olduğuna dikkati çekerek, “Hayvanları elimizden gelen tüm gayretle koruyoruz. Bu noktada devletten destek bekliyoruz. Gönüllüler, yardımseverler el ele böyle alanlar oluştursunlar istiyoruz. Hayvanların düzgün yaşayabileceği, beslenebileceği alanları olsun. Devlet kurumlarından kısırlaştırma süreci için de bir düzenleme bekliyoruz. Yasaklı ırklar sokakta, ormanlarda böyle dolaşmasın süre uzatılırsa evlerinde kalabilirler. Yasaya uygun şekilde, çocukların olmadığı alanlarda sahipleriyle yaşayabilsinler.”