Çamlıova'da 'ocak' çığlığı

Kaş’ın Çamlıova Mahallesi'nde doğal zenginlikleri ve biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan 100 hektarlık sedir ormanının olduğu alana yapılmak istenen mermer ocağı ve kırma eleme tesisi projesine karşı mahalle sakinleri, “Çamlıova'nın ekolojik dengesini ciddi şekilde tehdit edecek” diyerek tepki gösterdi.

Kaş’ın Çamlıova Mahallesi'nde, doğal zenginlikleri ve biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan 100 hektarlık sedir ormanının olduğu alana yapılmak istenen mermer ocağı ve kırma eleme tesisi projesine, bölgedeki ekolojik dengeyi tehdit ettiği gerekçesi ile mahalleli tepki gösteriyor. Sedir ormanları ile kaplı olan ve tohum kaynağı alanı olarak bilinen Çamlıova'nın ekolojik dengesini ciddi şekilde tehdit edecek büyüklükte bir alana mermer ocağı ve kırma eleme tesisi kurulması öngörülüyor.


“TARIM VE TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Mahalle sakinlerinden İsmail Kavcar, projenin uygulanması durumunda bölgede yapılacak patlatmalar, yeraltı suyollarını değiştirerek, köyün su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini ayrıca, tesisten çıkacak tozlar, tarım ve turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyerek mahalle ekonomisine zarar verebileceğinin ve hatta sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Proje sahibi tarafından Çamlıova Mahallesi Eski Okulu'nda düzenlenecek bilgilendirme toplantısına, mahalle sakinlerini ve doğa dostları da katılarak projeye tepki göstereceklerinin açıklayan Çamlıova Mahalle Muhtarı Mehmet Toplu, “4 Temmuz 2024 Perşembe günü saat 14.00'te gerçekleştirilecek toplantıya mahallelimizi ve doğaseverleri doğaya sahip çıkmaya davet ediyorum”  dedi. 


Bölgede tarım ve turizmle geçimini sağlayan İsmail Kavcar, “Buradan çıkacak toz, toprak bizim buradaki yaşamımızı ve ekonomimizi etkileyecek. Turizmi ve tarımı olumuz etkileyecek. Bu alanda ceviz, kiraz yetiştiricileri var. Orada mermer ocağından çıkacak toz üreticileri olumsuz etkileyecek. Arıcılık yapanlar var ve çevrede hayvanlara zarar verecek. Milli Park var ve orada yaşayan vahşi hayvanlara zararı olacak” diye konuştu.  


“BU TOPLANTIYI YAPTIRMAYACAĞIZ”
Çamlıova Muhtarı Mehmet Toplu ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Çakıl kırma, mermer ocağı yapmak istiyorlar buna dur demek için bütün vatandaşlarımız 4 Temmuz’da toplantıya bekliyoruz. Doğayı seven bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz. Yaban hayatı etkilenecek, nesli tükenmekte olan dağ keçilerimiz var. Asırlık ağaçlarımız var; ardıç ağaçları. Zaten ardıç ağaçları Orman Müdürlüğü’nce de kesilmesi yasak bir ağaç. Yani bu ağaçları yetiştirmek artık çok zor. Bu bölge tohum üretimi yeri olarak görünüyor buraları göz göre göre kestirmememiz gerekiyor. Doğayı seven bütün insanlarımızı biz buraya bekliyoruz bu toplantıyı yaptırmayacağız” ifadelerin yer verdi.