ÇALIKUŞU’NDAN KOBANİ’YE DESTEK

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Zaman Gazetesi’nin FETÖ davasından yargılanan yazarı Mümtazer Türköne’nin avukatı CHP’li Figen Çalıkuşu, Kobani gözaltıları ile ilgili yaptığı açıklamada, kanlı sokak terörüne adeta destek çıkan yorumlarda bulundu

HDP’nin bundan 6 yıl önce, Suriye'nin Ayn-el Arab olarak bilinen Kobani bölgesinde yaşanan olayları bahane göstererek sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. 35 ilde sokağa dökülen terör yandaşları büyük kaos yaratmış, 2 polisi şehit etmişlerdi. 31 vatandaş da terör destekçilerinin saldırılarına maruz kalarak hayatını kaybetmişti.

PKK'NIN KANLI BİLANÇOSU

Yüzlerce insanın yaralandığı, yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, işyerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, vatandaşların hayatını kaybettiği kaosa HDP'li vekiller sadece çağrı yapmakla kalmamış olaylara katılarak da kanlı sokak terörüne destek vermişti.

ÇALIKUŞU: BU NASIL İZAH?

Kobani operasyonlarına ilişkin açıklama yapan FETÖ sanıklarının avukatı Figen Çalıkuşu, kanlı sokak terörünün ardından gözaltı operasyonlarıyla ilgili sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Bir hukukçu olarak, hukuk devleti anlayışı içinde bu gözaltıları yorumlamakta, soruşturma ve kovuşturma niteliği bakımından değerlendirmekte bende zorlanıyorum. Çünkü 6 yıldır devam eden bir soruşturmadan söz ediliyor. 6 yıldır devam eden bu soruşturmada bir gecede nasıl bir delil bulunuyorsa 86 kişi birden gözaltına alınıyor. Biliyoruz ki bu gözaltılar, tutuklamalar daha önceki soruşturma kapsamında yapıldı. Bunun o zaman hukuki bir izahı nasıl olur ki, gözaltına alınanların tamamı da siyasi kimlikler. Adalet Bakanı bir hedef süre belirlemişti, onu da buradan hatırlatmak isterim. 6 yıldır devam eden soruşturma hangi hedef süre kriterine uyuyor?”

“SİYASİ OPERASYON” VURGUSU

“Eğer ülke hukuk devleti olmaktan uzaklaşırsa, yönetilemez hale gelir, sorunlar büyür o zaman bu gözaltıları bu çerçevede nasıl izah edebiliriz ona bakmak lazım. Siyasi bir operasyondur denilebilir mi? Erken seçim kapıdadır gibi bir yorum getirilebilir mi? Neden bunları soruyorum, çünkü geçen yıl Kürt seçmenlerin desteğiyle büyükşehirlerde ciddi başarı kazanıldı. 2015 yılında AK Parti iktidardan düştü. Kasım ayında tekrar seçim yenilendi. Haziran, Kasım arasındaki aylarda şiddet çok tırmandı. Bin kadar insanımız vefat etti. Siyaset insanları birbirine kırdırmak değildir. Böyle bir anlayışın adı siyaset olmamalıdır. Eğer ki hukuk devleti, demokrasi kuralları ile işlerse bu insanlar, toprağıyla, birbiriyle, dünüyle ve bugünüyle barışır. En önemlisi de yarınlar için tam bir barış sağlanır.”

FARUK ÇELİK