ÇAKARLI ARAÇ TERÖRÜ

İstanbul’da "çakarlı araç teröründen sıkıldım. Arkadaş herkes “çok ünlü kişi” hepsinin çok acelesi var. Onlar iş yapıyor biz boş gezenin boş kalfası. Çok ünlü kişiler özellikle sabah mesaiye giderken ve akşam mesai çıkışı trafikte terör estiriyorlar. Aman Allah’ım o da ne. Sanki hepsinin geçiş üstünlüğü var. İnanın bana çakar kullanan sivil araçların hiç birisinin geçiş üstünlüğü yoktur.

Belirli araçların görev sırasında tehlikeye sokulmaması adına Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bazı araçlara trafikte geçiş üstünlüğü sağlanmıştır. Geçiş üstünlüğü olan araçlar KGM tarafından belirlenmektedir. Geçiş üstünlüğü kurallarına uyulduğu sürece trafik asayişinin sağlanmasının yanı sıra; kaza, can ve mal kaybı gibi durumlar en aza indirgenmiş olur. Geçiş üstünlüğü kuralına uymayan sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır. Trafikte geçiş üstünlüğüne haiz araçlar yasalarla bellidir.

Acil ve yaralı hastaları taşıyan ambulans ve araçlar. Organ, kan ve doku nakil araçları. Doğalgaz dağıtımıyla ilgilenen doğalgaz acil müdahale araçları. İtfaiye araçları ve orman yangınlarına müdahale eden araçları. Hükümlü ve tutuklu nakil araçları. Koruma araçlarıyla korunan araçlar ve bakanlık onayıyla belirlenen özel araçlar. İşte zaten sorun da burada bakanlık onayıyla belirlenen özel araçlarda oluyor. Bu araçların geçiş üstünlükleri yok. Trafiği aksatmadan sadece geçiş öncelikleri var. Yani resmi izinli çakarlı araçlar müsaitlik durumuna göre emniyet şeridini kullanabilirler ama emniyet şeridinden ana şeride geçerken öndeki aracı taciz edemezler.

Ses ve ikaz işaretleriyle trafiği tehlikeye sokamazlar. Öndeki aracı yol vermesi için taciz edemezler. Çakar lamba ve siren takılmasına izin verilen özel araçların trafikte öyle trafiği kesip geçmeleri gibi bir üstünlükleri yoktur. Ya da onlar için araçların durup onlara yol vermeleri gerekmez. Onlar “çok ünlü kişi” olduklarından ancak trafikte saygı görürler, o kadar. Yani lafın kısası yolda çakarlı bir araç gördüğünüzde müsaitseniz onun geçmesine müsaade edin yok müsait değilseniz. Asla onun için kendinizi sıkıntıya sokmayın bekleyin müsait olduğunuzda yol verirsiniz.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

Oldum olası 1 Mayıs’ları sevmem. Aman yanlış anlaşılmasın benimkisi siyaseten değil tamamen şahşi nedenlerden. Benim aktif gazetecilik yaptığı 80’li yılların sonu 90’lı yılların başında tüm 1 Mayıslarda görevliydim. O zamanlar 1 Mayıslar daha sert geçerdi. Öyle şimdiki gibi tek merkezde toplanılmaz şehrin muhtelif yerlerinde korsan eylemler olurdu. Zaten bizim mesai bir gece evvelinden başlardı. Ankara Emniyet Müdürlüğü eylemlere karışacağı istihbaratı olan gençleri bir gün evvelinden gözaltına alır, 1 Mayıs gece yarısı bırakırdı.

Önce o gençlerin gözaltı haberi için polisle köşe kapmaca oynardık. Hiç uyumadan 1 Mayıs sabah 05.00’da bu sefer gösterileri önlemekle görevli Çevik Kuvvet Polislerini takip etmeye başlardık. Telsizden onları dinleyip olayları yakalamaya çalışırdık. Gösteriler sırasında polis ile göstericiler arasında kalıp çok dayak yemişliğimiz de vardır hani. Vallahi ne yalan söyleyeyim bizim dönemimizde haber müdürleri bugünkü gibi bize müsamaha göstermezlerdi. Haber atladık mı kimse gözümüzün yaşına bakmazdı. İşten atılma tehlikemiz bile olurdu.

O yüzden 1 Mayıs günleri benim için çok gergin geçerdi. Bu nedenle 1 Mayısları sevmem. Ama yine de işçi ve emekçi kardeşlerimin birlik dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günleri kutlu olsun…