BÜYÜKŞEHİRDE 'İYİ PARTİ' KRİZİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na İYİ Parti damgasını vurdu. 60 gündem maddesinin görüşülüp karara bağlandığı mecliste, İYİ Parti’nin görüşülen maddelerin neredeyse tamamına çekimser oy kullandı. Millet İttifakı ortağı CHP’li belediyeleri ilgilendiren maddelere de çekimser oy kullanan İYİ Parti tarafının bu tutumu ‘İttifak çatlıyor mu’ sorusunu akıllara getirdi.

Faruk ÇELİK, Ahmet ARĞILLI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı Muhittin Böcek başkanlığında toplandı. 60 gündem maddesinin görüşülüp karar bağlandığı toplantıda 61’den 146’ya kadar olan tüm maddeler oy birliği ile komisyona havale edildi. CHP, AK Parti, MHP, Memleket Partisi, İYİ Parti, DSP ve Saadet Partisi’nin grup sözcülerinin konuşmalarıyla başlayan meclis toplantısında Fırat Kalkanı Bölgesi’nde PKK-PYD’nin düzenlediği hain saldırı sonucu şehit olan Özel Harekat polisleri Cihat Şahin ve Fatih Doğan’a rahmet dilendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na İYİ Parti damgasını vururken İYİ Parti grubu mecliste oylanan 60 gündem maddesinden neredeyse tamamına çekimser oy kullandı. 33’üncü maddeden 60’ıncı maddeye kadarki tüm maddelerin toplu oylanacağının kararlaştırılacağı sırada konuşan İYİ Parti grup sözcüsü Ertürk Yazar’ın “Biz zaten tamamına çekimser kullanacağız” demesi dikkatlerden kaçmazken, İYİ Parti’nin meclisteki bu tutumu ‘İttifak arasında bir çatlak mı var’ sorusunu akıllara getirdi.

BELEDİYE İŞÇİLERİNİN HAKLAR

AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin’in vatandaşın merak etmesinden dolayı akıbetini öğrenmek amacıyla Muhittin Böcek’e yönelttiği Manavgat Türkbeleni projesinin akıbeti, vatandaşlar tarafından kötü koku yaymasından dolayı eleştirilen Kaş’taki mezbahanın akıbeti, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışanlarının haklarının ödenmemesi ve ASAT’ın su zamlarının yanı sıra gündemdeki fahiş fiyat sorunuyla ilgili sorular üzerine Böcek, konuşmasına başladı. İşçi promosyonlarının ödenmemesi iddiası ile ilgili konuşan Başkan Böcek, bugüne kadar promosyonların yüzde 100’ünü işçilere ödediklerini söyledi. Konu hakkında konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir, 8124 işçiyi kapsayan promosyon iadelerini 29 Nisan 2021 tarihinde yaptıklarını söyledi. 18 Haziran 2021 tarihi itibari ile de 8124 kişinin hesaplarına 3 bin 150 TL yatırıldığını aktardı. Demir, “Ayrıca iade tarihlerinden sonra işe giren personelin tamamına da kalan süreyle orantılı olarak promosyonları aralık ve haziran aylarında yatırılmaya devam ediyor. Yine Antalya Büyükşehir Belediye personelini kapsayan memur, sözleşmeli ve işçi olarak görev yapan 1984 işçiye 24 Haziran 2021 tarihinde promosyon iadesini yaptık. Ayrıca toplu iş sözleşmesi ile ilgili bir konu var. HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş sendikası grev kararı almıştı. Bu grev kararının kaldırılması ile ilgili yargı yolunu gidildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi yerel mahkemede haklı görüldü. Dava bir üst mahkemede devam ediyor. İşçilerin özlük hakları ile ilgili artış yapılmaması konusuyla da ilgili olarak, 696 sayılı kanun hükmünde kararnamede yer alan Yüksek Hakem Kurulu kararları 2020 Haziran ayından itibaren olduğu gibi uygulanmaktadır. Şayet toplu sözleşme yapıldığı takdirde haziran 2020 tarihinden itibaren söz işçilerin Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesindeki oranlar arasındaki farkları hesaplarına yansıtılacaktır” dedi.

BAŞKAN BÖCEK’TEN ‘UCUZ POLİTİKA’ ÇIKIŞI

“Yanımızda çalışanların parasını ödemek boynumuzun borcudur” diyerek konuyla ilgili konuşan Başkan Böcek, Ali Çetin’in konuyu bir önceki dönemle karıştırdığını söyledi. “Siyaset yapmayalım” diyerek konuyu kapatmak isteyen Başkan Böcek’e Çetin, “Siyasetin kralını siz yaptınız” diyerek tepki gösterdi. İşçilerin promosyonlarının ödendiğinden dolayı teşekkürlerini ileten Çetin, diğer haklarında en kısa sürede ödenmesi hususunda temennide bulundu. 2018 yılında tamamlanan Türkbeleni projesinin neden ilerlemediği konusunda ise belediye yetkilileri oradaki asansörlerin hiçbir zaman tam randımanlı çalışmadığını ve sürekli arıza yaptığını söyleyerek asansörün yanında kurtarma merdiveni olmadığı için vatandaşların kullanmakta çekindiklerini açıkladı. Türkbeleni projesinin rantabilitesini kaybettiğini söyleyen yetkililer, iki asansörün yanına 5-6 milyon liralık bir tadilat işlemi yapılması gerektiğini belirtti. Kısa zamanda tadilatları yapılarak buranın cazibe merkezi haline getirileceği aktarıldı. Bunun üzerine konuşan Çetin oradaki işletmelerin kiralarıyla bile buradaki tadilatın giderilebileceğini söyleyerek 3 yıldır projenin beklemesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Bunun üzerine konuşan Başkan Böcek ihalesinden yer teslimine kadar problemler olduğunu öne sürerek bunlara girmek istemediğini belirtti. Ali Çetin’in “Varsa problem giderin” sözleri üzerine konuşan Başkan Böcek, konunun detaylarına baktığını ve yapılanlarda sıkıntılar olduğunu hatırlatarak, “Burada ucuz politika yapmak için bunları konuşmamızın doğru olmayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

SALT ÇOĞUNLUK KRİZİ

AK Parti Sözcüsü Ali Çetin’in sorduğu soruların cevaplanması ve sözlü atışmaların ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda 60 gündem maddesinin karara bağlanması üzerine oylamaya geçildi. Gündemin 6’ncı ve 7’nci maddeleri oy çokluğu ile kabul edilirken, 8’inci, 9’uncu, 10’uncu, 11’inci ve 12’nci maddeler oy çokluğu ile kabul edilmedi. Gündemin 13’üncü maddesinden 22’nci maddesi kadar olan maddeler oy çokluğu ile kabul edilirken CHP’nin ittifak ortağı olan İYİ Parti’nin ve AK Parti’nin çekimser oy kullandığı Kepez Belediye sınırları içerisinde yer alan, Kütükçü Mahallesi 29032 ada 13 parselde yer alan konut alanının özel sosyal tesis alanına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile ilgili 22’nci maddede salt çoğunluk tartışması yaşandı. Hiçbir parti tarafından hayır oyu kullanılmayan 22’nci maddede meclis salonunda salt çoğunluk krizi yaşandı. Meclis üyeleri arasında anlaşmazlık yaşandığı bu oylamada Başkan Muhittin Böcek’in “Meclis çekimser kalıyor arkadaşlar” demesiyle salonda kahkaha tufanı koptu. Bunun üzerine Memleket Partisi meclis üyesi Serkan Küçükkuru, “İttifakta bir çekimserlik var başkanım” dedi. İlgili gündem maddesini İYİ Partili Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, kendi partisindeki grup kararına aykırı olarak ‘Evet’ oyunu verdi. Gündem maddesinde 43 ‘Evet’, 43 ‘Çekimser’ oy çıkarken Başkan Böcek’in ‘Evet’ oyunun çift sayılması üzerine, 22’nci gündem maddesi ‘Evet’ olarak kayda geçti. Üyeler arasında yaşanan bu ilginç diyaloğun ardından 22’nci madde oy çokluğu ile kabul edildi.

İYİ PARTİ ‘ÇEKİMSER’

Bir krizinde 23’üncü maddede yaşandığı meclis toplantısında Akseki Belediyesi sınırları içerisinde yer alan, Demirciler Mahallesi 202 ada 1 ve 2 parsellerin ticaret+konut alanından “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanına” dönüştürülmesine ilişkin bu madde teklifin geldiği şekliyle CHP’nin hayır ve İYİ Parti’nin çekimser oylarına karşılık AK Parti ve MHP’nin evet oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemdeki 24’üncü madde oy çokluğu ile kabul edilirken 25’inci madde oy çokluğu ile kabul edilmedi. 26’ncı, 27’nci ve 28’inci maddeler İYİ Parti’nin çekimser oyları olmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edilirken, yine İYİ Parti’nin çekimser oy kullandığı ve toplu oylamaya gidilen 29, 30 ve 31 ve 32’nci maddeler de oy çokluğu ile kabul edildi. 33’üncü maddeden başlayarak 60’a kadar olan maddelerin tamamı toplu oylanırken bu maddeler de İYİ Parti’nin çekimser oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.