BÜYÜKŞEHİR NEDEN CAMDAN BAKMIYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 'turuncu' alarmın verildiği Antalya'da şiddetli olarak etkisini sürdüren yağış, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Koltuk sevdası ve yetki krizi ile gündemden düşmeyen Büyükşehir Belediyesi ise, hizmet anlamında sınıfta kaldı. Büyükşehir’i arayan vatandaşlardan biri, “Belediyeden yardım istedik, ancak 5 saat sonra gelebildiler. ‘Yağmur dinmeden yardımcı olamayız’ dediler. Belediyecilik bu mudur? Perişan olduk” diyerek sitem etti

Antalya'da, etkili olan sağanak, yoğunluğunu artırarak yaşamı olumsuz etkiliyor. Şehrin birçok noktasında etkili olan yağışa şiddetli rüzgar da eklenince hayat felç oldu. Birçok ev ve iş yerini su basarken, en çok Çağlayan, Ermenek, Güzeloba, Kundu ve Örnekköy mahalleleri etkilendi. Aylardır koltuk sevdası ve yetki krizi ile gündemden düşmeyen Büyükşehir Belediyesi, hizmet anlamında sınıfta kaldı. Su baskınları ve sel felaketini önlemede yetersiz kalan belediyeye tepkiler çığ gibi büyüyor.

“YAĞMUR DURMADAN SUYU ÇEKEMEYİZ”

Sosyal medyadan tepkisini dile getiren bir vatandaş, “ASAT, itfaiye, Muratpaşa Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere gerekli bütün yerleri aradım. Aramamın üstünden 5 saat geçtikten sonra sadece itfaiye ekibi geldi. Onlarda, ‘Yağmur durmadan suyu çekemeyiz’ dedi. Bu mu belediyecilik anlayışı?” dedi.

GAZETECİNİN ÇARESİZLİĞİ

Öte yandan Gazeteci Mehmet Büyükarı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı canlı yayında Muratpaşa ilçesine bağlı Güzeloba Mahallesi Örnekköy Sitesi'nde yaşayan vatandaşların evlerini, şiddetli yağışın ardından su bastığını aktardı. Büyükarı, canlı yayında yaşanan sefaleti gözler önüne sererken Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından su baskını yaşayan evlerden su tahliyesini ise saniye saniye görüntüledi. Vatandaşların çaresizliğinin de izlendiği görüntülerde, mağdur site sakinleri Büyükşehir Belediyesi’ne ateş püskürdü.

“ASAT YATMAYA DEVAM ETSİN”

Evini su bastıktan sonra mahsur kalan bir vatandaşın ise itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldıktan sonra ambulansla hastaneye kaldırıldığını anbean kayıt altına alan Büyükarı, yaşanan bu mağduriyeti ise şu ifadelerle aktardı: “Biz yıllardır yazmaktan, telefon etmekten ve çözüm önerisi getirmekten bıktık. 100-200 metrekarelik bir drenaj açamayan Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyeleri oy aldıkları binlerce insanı mağdur etmekten utanmıyorlar. Her gecenin bir sabahı vardır. Kimsenin ahı da kimsede kalmaz. Çoğunluğu 65 yaş üstü insanların emekli maaşlarıyla yalnız yaşadığı zemin katlar su içinde. Nedeni bakımı yapılmayan, temizlenmeyen rögarlar. Koltuğunu paylaşamadıkları ASAT yatmaya devam etsin”

“BU İNSANLARIN VEBALİ BOYNUNUZADIR”

Açıklamasının devamında ise binlerce evin bulunduğu bölgeye, yapılan ihbarların ardından sadece bir vidanjör ve bir itfaiye gönderdiklerini iddia eden Büyükarı, “Onların makineleri de daha derinlik istediği için evlerin içini boşaltamıyor.  Bahçelere biriken suyu çekiyorlar. Sular yola boca ediliyor dolmuş rögarlar nedeniyle kanalizasyonlardan su evlerin içine doluyor. Bize kimse pandemi var demesin.  Yöneticiler insanları mikrop yuvasının içinde beklemeye mahkum ediyorlar. Bu insanların vebali boynunuzadır” diye konuştu.

“BELEDİYELER SORUMLULUK ÜSTLENMİYOR”

Muratpaşa Güzeloba Mahallesi’nde bulunan 42 daireli Kültür Kent Sitesi’ndeki evleri de sağanak yağış vurdu. Bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) il başkanlığına adaylığını koyan Mustafa Şeker’in de evinin olduğu bu sitede vatandaşların evleri tamamen su ile dolarken, yetkililerin ise bu konuyla ilgilenmediği iddia edildi. Site sakinleri adına konuşan ve üstüne basarak konuyla ilgilenen kimsenin olmadığını söyleyen Mustafa Şeker, itfaiyenin sadece iki tane küçük su tahliye pompası bağladığını belirtti. Bu pompaların gücünün evlerdeki suyu tahliye etmeye yetmediğini aktaran Şeker, sel suyunun az bir miktarının tahliye edildiğini ve ortada orantısız bir durumun olduğunu sözlerine ekledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nin duruma müdahil olmadığının altını çizen Şeker, belediyelerin topu birebirlerine attıklarını öne sürerek, “Şu anda 42 dairelik bir sitenin içerisinde 20 dairenin tamamını su basmış vaziyette. Yetkililere sesleniyoruz. Burada çoluklu çocuklu aileler var hepsi üst katlarda mahsur kaldı. Kimse alt katlara inemiyor” dedi.  

“ACİLEN MÜDAHALE EDİLMELİ”

Her geçen dakika evlere dolan sel suyu miktarının arttığını vurgulayan Mustafa Şeker, dairelerdeki durumun içler acınası bir halde olduğunu belirterek, “Sadece bu sitenin içerisindeki zarar 1 milyon TL’nin üzerinde alt katlarda ne var ne yoksa her şey hasar gördü. Sabaha kadar yağmur çok şiddetli bir şekilde yağacak. Aşağı katlara inemiyoruz ve bütün bu dairelerin mutfakları aşağı katlarda bulunuyor. Bu insanlar ne yiyecek ve ne içecek? Hadi yağmurun geçmesini bekledik. Sabah kalktıklarından çoluğumuz çocuğumuz ne yiyecek? Aç ve perişan bir vaziyette sabahı edeceğiz. Bütün mutfak dolapları kanalizasyon suyu ile karışık sel sularıyla doldu. ASAT’ın kanalizasyon giderleri tamamen tıkandı. Bu duruma acilen müdahale edilmeli” diye konuştu.

“GİRİŞ KATLAR SU ALTINDA KALDI”

Örnekköy Sitesi’nde ise 100’ün üzerinde giriş kat dairesini su bastı. Yaklaşık bir metre su altında kalan dairelerde eşyalar kullanılamaz hale geldi. Suları itfaiye ekipleri motopomplarla tahliye etti. Bazı vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla suları boşalttı. Islanan eşyalar daireden dışarı çıkartıldı. Sular altında kalan bir dairede çıktığı sandalyenin üzerinde kurtarılmayı bekleyen Gürcistan uyruklu Maria Dolidze’nin yardımına itfaiye ekipleri ve vatandaşlar yetişti. Dolidze, yatak odasının penceresinden demirler kesilerek kurtarıldı.

ÖLÜMDEN KURTARILDI

Gürcü uyruklu Maria Dolidze, dairesinin su altında kalması nedeniyle büyük üzüntü yaşadı.Neye uğradığını anlamadığını dile getiren Dolidze, “Su bastı, içeri girdi. Tüm eşyalarım ıslandı. Koltuklarım dahi ıslak. İçerideydim beni yatak odasının penceresinden çıkardılar” dedi.

“FELAKETİ YAŞADIK”

Evi su altında kalan Selenay Şener, “Tam bir felaketti, bittik her şeyimiz gitti. Hayvanlarımı kurtarmaya çabaladım. Yarıya kadar su bastı. Her şey gitti. Rögarlar taştı, pis sular geldi. Eşyaların hepsini atacağız.” diye konuştu.

“HİÇBİR EŞYAMIZ KALMADI”

Su baskınının ardından temizlik çalışması yapan Murat Şahin, "Buraya bir felaket geldi. Hiçbir eşyamız kalmadı. Rezillik diz boyu, gece gene yağacak temizlik yapıyoruz. Giriş kattaki tüm daireler zarar gördü. 200’ün üzerinde daire etkilenmiştir. Su seviyesi yüksek olunca ne yapılabilir ki. İnsanlar suyun içinde kaldı” dedi.

TARIM ALANLARI SULAR ALTINDA KALDI

Diğer yandan Serik’te şiddetli olarak etkisini sürdüren yağış nedeniyle tarım alanları ve seralar, sular altında kaldı. Bölgede yağışın devam ettiği ve Acısu Deresi'nde taşkın riski olduğu belirtildi. Kadriye'de çilek seralarının bazıları tamamen suya gömüldü. Yağışın gece boyunca devam ettiği ilçede Serik- Belek yolunda bulunan muz seraları da sular altında kaldı. Muz fidelerinin bulunduğu seralara giremeyen üreticiler, yağışın etkisini yitirmesini beklerken, Belek'ten geçen Acısu Deresi'nin de su seviyesi yağmur sularıyla birlikte önemli ölçüde yükseldi. Bölgede yağışın devam ettiği ve Acısu Deresi'nde taşkın riski bulunduğu belirtildi.

“OTELLER BÖLGESİNDE YOLLAR GÖLE DÖNDÜ”

Antalya’nın oteller bölgesi olan Kundu’da yollar göle dönerken araçlar geçmekte zorluk yaşadı. Bazı iş yerlerini sağanak nedeniyle su basarken, itfaiye ve iş yeri çalışanları suyu tahliye etmeye çalıştı. Yağmurla birlikte rüzgar da şiddetini artırınca şehrin bazı noktalarında belediyelerin tanıtım panoları ve ağaçlar devrildi.

“HER YIL AYNI SORUNU YAŞIYORUZ”

4 yıldır turizm beldesi Kundu’da market işlettiğini söyleyen İbrahim Halil Bulut, her sene şiddetli yağmur yağdığında işletmesini su bastığını söyledi. Bulut, "Pazar yerindeki alt yapımızın kötü olmasından dolayı yağmur sularını boşaltamıyoruz. Her seferinde perişan oluyoruz. Belediyemizden tek ricamız burada bir alt yapı çalışması yapılması. Zararımız çok büyük. Bütün eşyalarımız su içinde. İş yerimi saat 10.00’da açtım, gece yarısı 00.30’te hala suyu tahliye etmeye çalışıyorduk" diye konuştu.

“250 BİN TL ZARARIM VAR”

8 senedir Kundu’da giyim ve ayakkabı mağazası işlettiğini dile getiren Serhat Tunç, "Biz aynı sorunu her sene yaşıyoruz. Aşağıdan yukarıya her yerden su giriyor. Gece 01.00’e geliyor biz hala suyu tahliye etmeye çalışıyoruz. Pazardaki tüm esnafımız gecenin bir yarısında evlerinden çıkarak dükkanlarını kurtarmaya geldi. Şu anda yaklaşık 250 bin TL’lik zararım var" dedi.

ALT GEÇİTLER GÖLE DÖNDÜ

Sağanak sonrası alt geçitler adeta göle döndü. Alt geçitten geçen iki araç su dolu geçitte arızalandı. Mahsur kalan araç sürücüleri neye uğradıklarını şaşırdı. Mahsur kalan sürücülerden biri, su seviyesinin yüksek oluşundan dolayı arabanın üzerine çıkarak uzun süre kurtarılmayı bekledi. Belediye ekiplerinin gelip, tıkanan mazgalları açması sonucunda su seviyesi düşürüldü. Düşen su seviyesi ile beraber araçlarından inen vatandaşlar kurtarıldı. Araçlardan birisi olan minibüs ise çekici yardımıyla yoldan kaldırılırken diğer araç sürücüsü aracını çalıştırıp olay yerinden ayrıldı.

200’DEN FAZLA SU TAHLİYESİ

Antalya'da etkisini sürdüren kuvvetli yağış sebebiyle ilçeler ve kent merkezi dahil olmak üzere, cadde ve sokaklar göle döndü, tarım arazilerini su bastı, evler ve arabalar sular altında kaldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 150 personelin görev yaptığı, 200’den fazla su tahliyesi gerçekleştirildiği belirtildi. Şehir merkezinde suyla dolan sokaklarda bazı vatandaşlar botla ulaşım sağladı. Bir markette suyla dolarken, ürünler suyun içinde yüzdü.

DHA, İHA, HABER MERKEZİ