BÜYÜKŞEHİR’İN SABIKALI AĞASI

Büyükşehir Belediyesi tarafından, evsizlere sıcak bir yuva olmak amacıyla hizmete açılan Bimekan Merkezi’nde, “zalimane ve insanlık dışı” bir skandal patlak verdi. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından, çok sayıda suçtan sabıkalı olduğu ileri sürülen Mustafa K. isimli bir evsiz, kimsesizlerin başına sözde “başkan” olarak görevlendirildi. O günden sonra adeta “hapishane kurallarıyla” yönetilen sığınmacılar, çareyi merkezden kaçmakla buldular. Mağdur olan evsizler, durumu yönetime ilettiklerinde, “İti ite kırdırıyoruz” cevabı aldıklarını iddia ederek, yaşadıkları akıl almaz eziyetleri, CİMER’e şikayet ederek dile getirdiler.

Faruk ÇELİK, Mahsum ALTAŞ

Antalya’nın Kepez ilçesi, Ahatlı Mahallesi’nde bulunan Bimekan Merkezi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 10 Aralık 2019'da hizmete açıldı. Burada evsizlere yapılan insanlık dışı dram her geçen gün arttı. Bimekan'ın sorumlusu Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı görevlisi tarafından kimsesizlere başkanlık yapması için 11 ayrı suç kaydı bulunan Mustafa K. isimli bir evsiz, sözlü olarak “sorumlu” kişi seçildi. Başkan seçilen Mustafa K., tarafından mobbing uygulanan sığınmacılar, çareyi sığınma evini terk etmekte buldular. Mağdur olan evsizler, durumu yönetime sorduklarında, “İti ite kırdırıyoruz” cevabı aldıklarını iddia etti.

YÖNETİMDEN ŞOK CEVAP

Konya Cihanbeyli’den gelen İbrahim E.Ü., barınacak bir yeri olmadığı için yaklaşık 4 buçuk ay Bimekan Merkezi’nde kaldığını, burada çeşitli baskılara mağdur kaldığını ileri sürdü. İbrahim E.Ü., ayrıca yönetim tarafından çeşitli suçları olan bir evsizin “başkan” yapıldığını söyleyerek, “11 suç kaydı ve 3 cinsel istismar kaydı bulunan evsiz bir vatandaşı sorumlu yaptılar. Müdür, bütün sorumluluğu ona verdi. Yönetime sorduğumuzda neden devletin bir adamını yerine sabıkalı birini başkan yapıyorsun dediğimizde bize, ‘ben iti ite kırdırıyorum’ şeklinde cevap aldıklarını öne sürdü.

“KENDİ ADAMLARINI KOYMUŞLAR”

Kendisinin herhangi bir suç kaydının bulunmamasına rağmen barındığı yerden atılan İbrahim E.Ü., “Benim herhangi bir sabıkam yok. Burada barınanların durumu içler acısı. Çok arkadaşımız çıktı oradan. Orada tadilat işi yaparken beni hastaneye götürmediler.  Oraya sadece kendi adamlarını koymuşlar, kendilerine mesken tutmuşlar. Yaklaşık 4 buçuk ay kaldım orada. Başkan koydukları kişi beni barındığım yerden attı” diye konuştu.

“BENİ BARINDIRMAK İSTEMEDİLER”

İbrahim E.Ü., Bimekan Merkezi’nde kaldığı sırada çeşitli tadilat işi yaptığını fakat söz verilen parayı almadığını iddia ederek, “Ben orada tadilat işi yaptım. Bize sosyal yardımlaşmadan para yatıracaklardı. Ben burada barındığım için parayı yatırmadılar. Biletimi alıp beni burada barındırmak istemediklerini söylediler” dedi. 

“HAYVAN MUAMELESİ YAPILIYOR”

Şu an parklarda yaşamını sürdüren İbrahim E.Ü., sokak hayatının Bimekan’dan daha konforlu ve huzurlu olduğunu söyleyerek, “Bir daha orada hayatta kalmam. Allah orada kalanlara sabır versin. İnsanlara orada hayvan muamelesi yapılıyor. Evsizlere yuva olmak yerine insanların psikoloji bozuluyor” dedi.

“BİMEKANI MESKEN TUTTULAR”

Bimekan’da gönüllü bir yardımsever ise, oradaki evsiz insanlara sözlü işkence yapıldığını dile getirerek, “Çeşitli suçları bulunan adamları orada başkan yaptılar. Orayı uyuşturucu kullanan insanlar mesken tutmalarına rağmen yönetim sesini çıkarmıyor. Ciddi anlamda ihtiyacı olanı orada barındırmıyorlar” diye konuştu.

CİMER’E DE ŞİKAYET ETTİLER

Mustafa K. isimli şahsın sığınmacı vatandaşları resmen ikiye bölerek muamele yaptığını ileri süren evsizler, güvenlik görevlileri ve polislerinde bu durumdan çok şikayetçi olduğunu bildirdiler. Öte yandan evsiz vatandaşlar, merkezde yaşadıkları akıl almaz eziyetleri, CİMER’e yazdıkları şikayet dilekçesinde anlattıklarını belirterek, henüz geri dönüşün olmadığını savundular.