Büyükşehir’e scooter şoku
Antalya Şoförler Odası şehirde bulunan elektrikli scooter kullanımının denetimsiz ve kamu yararına aykırı olması nedeni faaliyetlerinin durdurulması için Antalya İdare Mahkemesi’ne dilekçe verdi.
Antalya Şoförler Odası adına açılan dava dilekçesinde, idari işlemin usule ve yasaya aykırı olduğunu ve kamu yararına uygun olmadığını belirtildi. Davada, idari işlemin önceki UKOME Genel Kurul kararlarıyla uyumlu olmadığı ve scooter sayısının rastgele arttırıldığı, buna ilişkin araştırma raporunun olmadığı, kamu yararı gözetilmeden tesis edildiği ifade edildi. Elektrikli scooterlerin trafikteki tehlike potansiyeline dikkat çekilerek, özellikle yayaların ve diğer araçların güvenliğinin riske atıldığı vurgulandı.
Ayrıca, scooterlerin bisiklet yolları yerine taşıt yollarında kullanılması, hız sınırlarının aşılarak trafik kurallarının ihlal edilmesi gibi durumlar da mahkemeye sunulan gerekçeler arasında yer aldı. Bu durumların kamuya zarar verdiği ve toplum sağlığını ciddi şekilde riske attığı belirtildi. Dava dilekçesinde, yürütmenin durdurulması talep edilerek, scooter sayısının belirlenmiş kurallara uygun olarak düzenlenmesi ve belirli alanlarda kullanılması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, trafik kazaları ve can kayıplarının artacağı belirtildi. Dava dilekçesinde, elektrikli scooterlerin düzenlenmesine dair alınan kararların denetimsizlik nedeniyle ciddi sorunlara yol açabileceği kaydedildi.
“TEHLİKE ARZ EDİYOR”
Konuyla ilgili Lider Gazete’ye açıklamada bulunan Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, “Ulaştırma bakanlığı yönetmelikte scooterler için ‘ukome’ler’ izin verir diyor. ‘Vermek zorundadır’ demiyor. Biz bununla ilgili şerh düşmüştük. Denetim yok, sayısı belli değil. Tam emin değilim ancak scooter firmaları, scooter başına bir ücret ödemek zorundalar. Ama yüz tane ücreti verip 500 tane konulunca denetleme şansımız kalmıyor” dedi.
Alkan Ordu Belediyesi’ndeki kararı emsal göstererek, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşım Daire Başkanlığı altyapı yetersizliği nedeniyle reddetmiş ve izin vermemiş. Bizde diyoruz ki; araç trafiğindeki insanlara tehlike arz ediyor. Sonuçta hepimizin bildiği üzere Antalya’da iki tane çocuğumuz vefat etti. Trafikte sessiz sedasız nereden geldiği belli olmuyor. araç kullanıcıları içinde scooter kullanıcıları içinde tehlike arz ediyor” diye konuştu.
“BELİRLİ ALANLARDA KULLANILSIN”
Belirli alanlarda ve altyası oluşturulması kaydıyla scooterlerin kullanılması gerektiğini savunan Alkan, “Biz tamamen kaldırılsın demiyoruz. Bunu belirli alanlar belirlensin orda kullanılsın diyoruz. Trafikte 50 kilometre hız sınırı konuyor, 50 kilometre hızı kim kontrol ediyor? Şimdi devletin polisinin işi gücü yokta scooter 50 km hızla nerede gidiyor, geliyor onu mu takip etsin?” diye kaydetti.
Sadece bir firma için konuşmadıklarını Büyükşehir Belediyesinden izin alan 4 firma olduğunu belirten Alkan, “Antalya Büyükşehir Belediyesinden izin alan 4 firma var ve biz hepsiyle ilgili şerh düştük. Komisyondaki kararda da mahkemeye gideceğimizi söyledik. Burada bir denetimsizlik söz konusu diye belirttik ama yine de izin verildi. Bizde karar çıktıktan sonra yargıya taşıdık ve yargı ne karar verirse boynumuz kıldan ince” diye konuştu.
Scooterların dikkatli kullanılmadığı takdirde yayalar içinde tehlike arz ettiğini belirten Alkan, “Araç trafiğini olduğu yeri bırak, yaya trafiğinin olduğu yerde de vatandaşa çarpma durumu var ve vatandaşın dalgın olup çarpma durumu var. Belirli noktalarda yayayı ve araç trafiğinin az olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Trafiğin içinde böyle bir araca ihtiyaç yok” dedi.