BÜYÜKŞEHİR’E SAYIŞTAY ŞOKU

Sayıştay tarafından yayımlanan raporlarda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde, bir takım tutarsızlıklar gün yüzüne çıktı. Çarpıcı tespitlerin yer aldığı rapora göre, azami aylık kirası bin 542 TL olan araca aylık 5 bin 800 TL ödendiği belirlenirken, diğer bir detay ise mali konulardaki usulsüzlükler oldu.

Sayıştay’ın sunduğu raporda; azami aylık kirası bin 542 TL olan araca aylık 5 bin 800 TL ödendiği ve belediye tarafından 5 bin 390 TL’ye satın alınabilecek motosiklet, aylık bin 420 TL’den kiralandığı aktarıldı. Öte yandan bir önemli husus ise mali konulardaki tutarsızlıklar oldu. Buna göre; Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 30’uncu maddesi gereğince hazırlanıp kamuoyuna duyurulması gereken Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nun hazırlanmadığı tespit edildi. Bununla birlikte Sayıştay raporunda, kurum tarafından her yıl, yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin bütçe uygulamaları ile ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetlerini içeren Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nun hazırlanarak, saydamlık ilkesi gereğince kamuoyuna açıklanması gerektiğine dikkat çekildi.

FAHİŞ FİYATLA KİRALAMIŞLAR

Sayıştay tarafından yayımlanan raporda üzerinde durulan en önemli hususlar, azami aylık kirası bin 542 TL olan araca, aylık 5 bin 800 TL ödenmesi, belediye tarafından 5 bin 390 TL’ye satın alınabilecek motosikletin aylık bin 420 TL’den kiralaması oldu. Sayıştay tarafından sunulan raporda söz konusu kiralamalar hakkında geçen beyanlar şu şekilde; “Antalya Büyükşehir Belediyesinin çeşitli birimleri tarafından hizmet alımı suretiyle kiralanan araçlar için ödenen aylık kira bedellerinin 2006/10193 sayılı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6’ncı maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendine aykırı olarak kasko değerinin yüzde 2’sini aştığı, ayrıca 6’ncı maddenin 4’üncü fıkrası gereğince satın alma yöntemi ile temin edilmesi gereken taşıtlar ile ekipmanlar için de kiralama yapıldığı tespit edilmiştir.”

SAYIŞTAY İNCELEMESİ

Konu hakkında Sayıştay tarafından yapılan incelemede, “Birimlerin araç kiralama ihalelerini ayrı ayrı yaptığı, bazı birimlerde yüzde 2 sınırına uyulduğu bazı birimlerde ise bu sınıra dikkat edilmediği, kasko değerine göre azami 1.452,66-TL (KDV hariç) aylık kira bedeli ödenmesi gereken Fiat Doblo tipi bir araca 5.800,00 TL (KDV hariç) aylık kira bedeli ödendiği, yenisini satın alma fiyatı 5.390,00 TL (KDV dahil) (10.10.2019 tarihinde bayi liste fiyatı) olan bir motosiklete 1.420,00 TL (KDV hariç) aylık kira bedeli ödendiği, yüklenici hayvan ambulansını sahibinden 4.000,00-TL’ye kiralarken, hayvan ambulansı için belediyeden yükleniciye 10.520,00 TL ödendiği, yine yüklenici 4x4 kepçeyi sahibinden 7.500,00 TL’ye kiralarken, bu kepçe için yükleniciye 13.900,00 TL ödendiği, araç kapsamında olmayan jeneratör, çim biçme makinesi, vakumlu süpürme makinesi, sırt pülverizatörü gibi ekipmanların da satın alınmak yerine kiralandığı tespit edilmiştir” denildi.

MALİ DURUM RAPORU ORTADA YOK

Araç kiralama konusunda ortaya çıkan bu tutarsız durumların yanı sıra bir de mali konularda olan sıkıntılar Sayıştay raporunda gündeme geldi. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılına ilişkin işlemlerinin incelenmesi neticesinde, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 30’uncu maddesi gereğince hazırlanıp kamuoyuna duyurulması gereken Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nun hazırlanmadığının tespit edildiği raporda beyan edildi. Bununla beraber raporda aktarılan bir bilgide ise “Kurum tarafından her yıl, yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin bütçe uygulamaları ile ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetlerini içeren Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nun hazırlanarak, saydamlık ilkesi gereğince kamuoyuna açıklanması gerekmektedir” denildi.

BANKA HESAPLARI MALİ TABLOLARA YANSITILMADI

Sayıştay raporunda, banka mutabakat yazıları ile banka listelerinin incelenmesi sonucunda bazı banka hesaplarının, bloke konulması veya kamulaştırma yapılırken kullanılması gibi gerekçelerle muhasebeleştirilmediği ve söz konusu banka hesaplarındaki tutarların mali tablolara yansıtılmadığı tespit edildiğine vurgu yapıldı. Öte yandan Sayıştay raporunda, “Antalya il sınırları içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak işletilen ören yerleri ile gerçek veya tüzel kişilerce işletilen kum heykel, balmumu, hayvan, deniz gibi tematik özel müzelere ait giriş ücretlerinin yüzde 5’inin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 97’nci maddesine göre belediye payı olarak takip ve tahsilinin yapılmadığı tespit edilmiştir” denilerek müze paylarının tahsil edilmediğine dikkat çekildi.

2019 YILINDA TAHSİLAT YOK

Antalya’da elektrik üretim faaliyetinde bulunan işletmelerden, 492 sayılı Harçlar Kanunu'na göre Hazine ve Maliye Bakanlığınca tahsil edilip yüzde 90’ı Antalya Büyükşehir Belediyesine aktarılması gereken hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim lisans harçlarının takibinin yapılmadığının da tespit edildiği raporda en son 2018’de Büyükşehir’e 286 bin 888 TL aktarıldığına dikkat çekildi. Dağıtım şirketince yapılması gereken ancak enerji müsaadesi alınabilmesi için çeşitli nedenlerle idare bütçesinden karşılanan dağıtım tesis giderlerinin ilgili elektrik dağıtım şirketinden talep edilmediği, ayrıca söz konusu dağıtım tesislerinin elektrik dağıtım şirketine devredilmediği tespit edilen bir diğer husus olarak raporda belirtildi.

KAYITLAR ARASINDA TUTARSIZLIK VAR

Sayıştay raporunun ilgili kısmında şu ifadelere yer verildi:

“İdarenin bağlı, müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz bir kuruluşu olan Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğüne, Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen alana tahsis amacına aykırı olarak belediye bütçesinden harcama yapıldığı görülmüştür. Sonuç olarak idare tarafından verilen cevapta gerekli hassasiyet gösterileceği belirtilmiş ise de; belediye bütçesinden ASAT Genel Müdürlüğünün kullanımında olan alana tahsis konusuna aykırı şekilde futbol sahası ve aydınlatma direği yapılması işi için 1.855.066,19 TL tutarında harcama yapıldığı ve bu alanın yıpranmaya bırakıldığı tespit edilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi taşınmazlarına ait Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen taşınmaz icmal cetveli kayıtları ile muhasebe kayıtları arasında tutarsızlıklar bulunduğu tespit edilmiştir”

KATILIM PAYLARI TAHSİL EDİLMEMİŞ

Belediye tarafından kiraya verilen Atatürk Parkı kompleksi içinde yer alan işletme ünitelerinden alınması gereken “Katılım Payı Bedelinin” tahsil edilmediğinin bildirildiği Sayıştay raporunda ayrıca riskli alan olarak ilan edilen Kepezaltı ve Santral Mahalleleri ile Güneş Mahallesi’nde tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine taşınma yardımı yapıldığına dikkat çekilirken, söz konusu ödemeyle ilgili olarak Belediye Meclisi yetkili ve görevli olmadığı gibi, bu ödeme belediye giderleri arasında da sayılmadığı kayıtlarda dikkat çeken bir diğer husus oldu.

BELEDİYE ZARARDA

Sayıştay raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden kiralanan alan için kira artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi yerine Üretici Fiyat Endeksinin uyguladığına değinildi. Bu sebeple Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Çolaklı sahil kesiminde bulunan günübirlik alanların üçüncü yıl kira bedelinin ÜFE‘ye göre yüzde 46 oranında arttırılmak suretiyle 751 bin 420 TL tutarında belediye kaynaklarında azalışa neden olduğu belirtildi.

FARUK ÇELİK