Büyükşehir’e 'master' tepki

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin koordinesinde yürütülen “Deprem Master Planı” hazırlıkları kapsamında düzenlenen “Antalya Deprem Master Planı 1'inci Çalıştayı” öncesinde yürütülen çalışmalara, kentteki meslek odaları başkanlarının çağrılmadığı ortaya çıktı.

AHMET ARĞILLI/İREM GÜNEYBAZ

Antalya Büyükşehir Belediyesince deprem master planı hazırlıkları kapsamında “Antalya Deprem Master Planı 1'inci Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştayda ise skandal bir gerçek ortaya çıktı. Antalya deprem master planına yönelik 2 aydır yapılan çalışmalara kentteki meslek odaları başkanlarının dahil edilmediği, çalıştaya davet edildikleri öğrenildi. Meslek odaları başkanlarına master planına ilişkin ilk bilgi çalıştayda verilmesi tepki çekti.

ÇALIŞMALARI SOSYAL MEDYADAN ÖĞRENDİLER

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “İnşaat Mühendisleri olarak bu tarz çalışmaları önemsiyoruz. Yıllardır kentin ihtiyacı olan deprem master planı çalışması gerekliydi. Ancak biz kendi meslek örgütümüz adına bu çalışmayı ilk olarak Başkan Böcek’in sosyal medya hesaplarında gördük. Bu konuda meslek odalarının işin hangi noktasında olması ve bizlerin görüşlerinin alınması gerektiğini de belirterek tepki gösterdik” diye konuştu.

“GEÇ KALINMIŞ BİR BİLGİLENDİRMEYDİ”

Çalıştay sunumlarında yol haritasının ve paydaşlarla yapılacak çalışmalara ilişkin bilgilendirildiklerini ifade eden Akdoğan, “Bizim açımızdan geç kalınmış bir bilgilendirmeydi. Ancak bizler meslek örgütümüz olarak yapılan bu çalıştaya yolun ne kadar doğru olduğundan ziyade, yapılmak istenilene yönelik katkı koymaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“2 AY ÖNCE DAHİL OLSAYDIK..”

Akdoğan, sözlerine şunları ekledi: “Deprem master planı yıllardır dile getirdiğimiz bir çalışmaydı. Her meslek örgütü bunu dile getiriyor, en büyük paydaşlardan biri de İnşaat Mühendisleri Odası olmalı.  Burada iletişimsizlik görüyorum. Bize çalışmalar başlayalı 2 ay oldu denildi. Biz 2 ay önce dahil olsaydık daha farklı şeyler konuşurduk. Şimdi 2 ay sonra konuşmuş olacağız” dedi.

BELEDİYE KADROLARINDA DÜZENLEME ÇAĞRISI

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ise deprem master planının büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Çalıştay öncesi yapılan çalışmalara Jeoloji Mühendisleri Odası olarak davet edilmediklerini söyleyen Çeltik, Antalya’nın geleceğine katkı sağlamak için çalıştaya katıldıklarını ifade etti. Çeltik, “Biz uzmanlar olarak büyük oranda ne gibi eksikler olduğunu biliyoruz. Bunları da sıklıkla dile getiriyoruz. Bu çalıştayda raporlanacak verilerde en önemlisi alınacak kararların doğru şekilde uygulanabilmesidir. Bunun için Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde bu kapsamda yetişmiş kadrolar nerdeyse yok denecek kadar az. Bir an önce bu kadroların oluşturulması ve uygulamaların yapılması gerekiyor. Yoksa çalışmaların hiçbir kıymeti olmaz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

DEPREM MASTER PLANI 19 İLÇEYİ KAPLAYACAK

Antalya Deprem Master Planı 1'inci Çalıştayı’nda deprem master planına yönelik 2 aydır yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi.  Çalıştayın açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye'nin deprem riski olan bir coğrafyada bulunduğunu hatırlatarak, kentlerin depreme karşı dirençli hale getirilmesinin önemine değindi. Böcek, "Büyükşehir belediyesi olarak kentimizde olabilecek bir deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve depreme karşı dirençli hale getirilmesi amacıyla deprem master planını hazırlıyoruz. Planlı, kurallı ve kimlikli Antalya vizyonumuzla deprem master planını Antalya’nın 19 ilçesini kapsayacak şekilde gerçekleştireceğiz." diye konuştu. Böcek, deprem master planının kent genelindeki kurumlarla işbirliği içerisinde ve ortak akılla yürütüleceğini söyledi.

31 ARALIK 2025’TE TAMAMLANACAK

Plan kapsamında kısa, orta ve uzun vadede çalışmalar yapılacağını aktaran Böcek, "Kentimizde depreme yönelik tüm tedbir, karar ve uygulamaları belirleyeceğiz. Yeniden yapılandırma, yeni ve uygun yapı alanları belirleme, kamusal mekan ve altyapı tesislerini de bu kapsamda değerlendireceğiz. Deprem master planı çok yönlü, katılımlı ve aşamalı bir programdır. Valiliğimiz başkanlığında AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı'na (İRAP) göre de büyükşehir belediyemizin koordinasyonunda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar belirlenmiştir. 31 aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak olan planı gerçekleştirebilmek için tüm paydaşların belirlenecek ilkelerde birleşmesi önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü Birim Sorumlusu Ecehan Olucak ise master planı kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Olucak, risk haritaları oluşturulacağını, eş zamanlı olarak ise kurumlar içindeki teknik personellere ve toplumsal bilinci oluşturmak için vatandaşlara eğitimler verileceğini bildirdi.