Büyükşehir’den kast muamelesi

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel'in, belediye bünyesinde çalışan işçilere yönelik skandal ‘ayakçılık’ iddiasında yeni detaylar gün yüzüne çıkıyor. Alanya ile Finike’ye çalıştırılmaya gönderilen işçileri taşıyan aracın kaza yaptığı ve 4 personelin yaralandığı öne sürülürken endişelerini dile getiren işçilere ise mobbing uygulandığı iddia edildi.

 Geçtiğimiz haftalarda Lider Gazete’nin “Büyükşehir’de Köleliğe Dönüş” başlığı ile manşetine taşıdığı skandala yenileri eklendi. CHP’li Muhittin Böcek yönetimindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilerin özel işlere götürüldüğü ve özellikle Alanya’da İpek Evi Üretim Merkezi’ne temizlik ve peyzaj çalışmalarına götürüldükleri sırada yolda aracın kaza yaptığı ve 4 personelin kazada yaralandığı iddiaları ortaya atıldı. Özellikle işçilerin Alanya ve uzak ilçelerdeki görevlere taşınması sırasında yaşanan kaza vakası, işçiler arasında büyük rahatsızlık yarattı.


EV VE SERADA ÇALIŞTIRILDILAR İDDİASI

Alanya’da İpek Evi Üretim Merkezi’nin temizlik ve peyzaj çalışmalarına götürüldükleri sırada aracın kaza yapması sonucu yaşanan sakatlık ve hastalıkların ardından, işçilerin uzak görevlendirmelere karşı isteksizlikleri de artmaya başladığı kaydedildi. Bu endişelerini dile getiren işçilerin müdürler tarafından tehdit edildiği ileri sürüldü. Ayrıca, çalışma ortamında gruplaşmaların ve ayrımcılık iddialarının arttığı da öğrenildi. Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay'ın, özel işlerini yaptırabildiği personeller ile diğerlerini ayırdığı ve bu durumun çalışma ortamında huzursuzluğa yol açtığı öne sürüldü. Bazı personellerin, Özel’in evinde ve Saadet Ay’ın kendine ait olduğu söylenen seralarında farklı işlerde çalıştırıldığı da iddialar arasında yer aldı.


ERKEK İŞÇİLER NARLARI BUDAMIŞ

İşçilerin Finike'ye nar ağaçlarını budamaya götürüldüğü kadınların da budanan dalları toplamaya iki üç kez Finike'ye götürüldüğü, erkeklerin belediyenin serasında çalışmadığı zamanlarda Finike'ye götürülerek nar bahçelerinde budama işi yaptırdıkları iddialar arasında yer alıyor. İşçilerin depo ve buzhanelerde temizlemeye görüldüklerinde Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay'ın talimatıyla "Kimsenin sosyal medyada paylaşım yapmaması, hatta fotoğraf dahi çekmemesi" uyarılarında bulunduğu ileri sürüldü.


İŞÇİLERE TEHDİT İDDİASI

Alanya’daki İpek Evi Üretim Merkezi’nde temizlik ve peyzaj çalışmalar için Antalya merkezden, Alanya'ya 3-4 araç ve personelin defalarca götürüldüğü bu sırada da Alanya yolunda personeli taşıyan bir aracın kaza yaparak 1 mühendis, 1 ziraat teknikeri, 1 işçi ve 1 şoförün yaralanmasına neden olduğu öğrenildi. Kazasından sonra genç şoför uzun süre tedavi gördüğü hatta halen bacağı sakat kaldığı iddialar arasında. Bu olayın ardından şoförün görev yeri de değiştirildiği ve iki çalışanın daha tedavi gördüğü iddialar arasında yer alıyor. Yaşanan kaza sonrasında da tüm bu uzak ilçelere yapılan görevlendirmelere karşı personelde bir direnç ve isteksizlik oluştuğu aktarıldı. Personelleri arasında uzak ilçelere gitmek istememeleri sonucunda personeller, müdürleri tarafından tehdit edildiği ileri sürüldü.


İŞÇİLERE TEKRAR TEKRAR ZULÜM

Kepez Kirişçiler'de bulunan 4 Nisan 2023 tarihinde hizmete açılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi açılmadan önce Mart 2023 döneminde 4 gün peyzajını yapmak üzere görevlendirilen işçiler, iki günde buranın peyzajını verilen talimatlar doğrultusunda tamamladıkları halde, üçüncü gün Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel’in yapılan işi beğenmediği bunu üzerine işçileri ‘aşağılayarak’ tekrar yapılması talimatı verdiği iddia edildi. Yapılan iş komple kaldırılarak ve yeniden malzeme talep edilerek peyzaj çalışması yapıldığı ileri sürülürken, su olmadığı bilindiği halde bir ay sonra da yeniden çalışmaya giden çalışanlar tüm bitkilerin kuruduğu ve defalarca peyzaj yenileme işi yapıldığı ileri sürüldü.


PERSONEL ARASINDA AYRIMCILIK

Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay'ın, personelleri arasında ayrımcılık yaptığına dair söylentiler, çalışanlar arasında yayılmaya başladı. İddialara göre, Saadet Tuğrul Ay, özel işlerini yaptırabildiği personeller ile diğerlerini ayırdığı konuşulanlar arasında yer alıyor. Saadet Tuğrul Ay’ın Karaman'daki evinde ve eşinin Isparta'daki lavanta serasında Büyükşehir’de çalışan işçilerin çalıştırıldığına dair söylentilerin olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca, Saadet Tuğrul Ay’ın eşi tarafından belediyenin aracının da kişisel aracı gibi kullanıldığı da iddiaları da ortaya atıldı.

ÖZEL VE GÜRBÜZ’E ÖZEL HİZMET

Aynı şekilde, Daire Başkanı Seda Özel'in ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz'ün Geyikbayırı ve Saklıkent'te bulunan evlerinde çalışan personeller olduğu iddia edildi. Bununla birlikte, daha önce serada görev yapan bir memurun seradaki gübre, zirai ilaç gibi malzemelerin eksik olduğunu tespit ettikten görev yerinin değiştirildiği ve hayvanat bahçesine gönderildiği ortaya atılan iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca, hayvanat bahçesinde de "iş bilmez ve ukala" olarak nitelendirilerek buradan da ayrıldığı iddialar arasında yer aldı.