BÜYÜKŞEHİR’DEN HAKSIZ YAPTIRIM

Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım esnafı ile yaşadığı sorunlar günden güne çoğalarak büyüyor. Bu kez de il ve ilçeler arası hizmet veren ulaşım esnafı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kovid-19 salgını sürecinde esnafı rahatlatmak için yapılan çalışmaları kendine göre şekillendirdiği ve vatandaşları daha da mağdur ettiği iddia edildi.

Faruk ÇELİK/Zehra TEKECİ

Antalya’da ilçe ve iller arası ulaşım hizmeti veren esnaf son günlerde belediyeye olan borçları nedeniyle maddi ve manevi sıkıntılarla mücadele ediyor. İddiaya göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde esnafa yönelik destek paketleri Antalya’da belediyenin çıkarlarına göre uygulandı. Büyükşehir Belediyesi’nin borç yapılandırma kararı Resmi Gazete’de yayımlanmadan esnafı icraya verdiği iddiası kent gündemine oturdu.

YAPILANDIRMADAN BELEDİYE FAYDALANDI

Ulaşım esnafı Muhammed G. Lider Gazete’ye özel yaptığı açıklamalarda uzun yıllardır ulaşım sektöründe çalıştığını anlattı. Muhammed G. Kovid-19 salgını sürecinde esnafın daha önce hiç olmadığı kadar zor bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, “Salgın döneminde uzun süre kepenk kapattık, araçlarımızı çalıştıramadık. Devletimiz bu durumda bizlere destek olmak ve rahatlatmak amacıyla bir borç yapılandırma hakkı tanıdı. Genel olarak her esnafın 2 ila 3 kira borcu vardı. Bu nedenle çok sevindik. Ancak karar henüz resmi gazetede yayımlanmadan belediye bizleri icraya verdi. Antalya Ulaşım Anonim Şirketi bizleri rahatlatacak bu uygulamada tam tersi bizleri daha da borçlandırdı. Böylelikle faiz ve avukat ödemelerini üst üste koydular ve bu şekilde yapılandırma yaptılar” iddiasında bulundu.

“TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İMZALATMAK İSTİYORLAR”

Alınan kararla borçların 18 aya kadar taksite bölünebilmesi gerektiğini vurgulayan Muhammed G,” Büyükşehir belediyesi bizim borçlarımızın sadece 6 aya bölüneceğini bildirdi. Bizim iki ay kiramızı sildiler ama bize çıkardıkları borçlarla bunu fazlasıyla geri aldılar. Şimdi de Antalya Ulaşım A.Ş., Antalya merkezinde ve ilçelerindeki tüm kiracılarına tahliye taahhütnamesi için sözleşme imzalatıyor. Burası büyükşehir belediyesine bağlı devletin otogarı olmasına rağmen sorgusuz sualsiz bizleri buradan kovabilmek için sözleşme yapmaya zorluyorlar. Bazı arkadaşlarımız mecbur kalıp bu sözleşmeyi imzaladılar” diye konuştu.

“BELEDİYE DEĞİL MAFYA GİBİLER”

Muhammed G, Antalya’nın dört bir yanında hizmet veren ulaşım esnafının tamamının bu durumda olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

 “Artık bezmiş durumdayız. Bu kanunda yeri olan bir uygulama değil. Buradaki esnafa belediye gibi değil mafya gibi davranıyorlar. Tahliye taahhütnamesinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Devletin bir kurumunda bu muameleyi yapabiliyorlarsa, ev sahipleri ve dükkan sahipleri kiracılarına neler yapar? Kendi aile şirketleri gibi kararlar alıyorlar. Ulaşım esnafı olarak maddi manevi büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Sesimizin duyulup bize destek olunmasını istiyoruz. Zor zamanlarda insanların önünü açmak varken bizim yanımıza değil karşımızda oldular”