YANDAŞA BALDAŞ

CHP'nin ağzından düşürmediği 'şeffaflık' ve 'liyakat' vurgusunun, kocaman bir yalan olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir tarafından önceki gün basına servis edilen belediye şirketi ALDAŞ'ın işlettiği Prefabrik Yapı Elemanları Fabrikası'nın “zarar ederken kara geçirildiği” şeklindeki açıklama, tam bir fiyasko çıktı. Gerçekte ALDAŞ ve fabrikanın kar etmediği, kar varsa da bunun sermaye artırımı ve belediyeden ihale alan müteahhitlerin, ALDAŞ’tan alışveriş yapmaya zorlanmasıyla oluştuğu ileri sürüldü.

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden ALDAŞ tarafından işletilen Prefabrik Yapı Elemanları Fabrikası'nın zarardan kara geçtiği ve bir yıl içerisinde 5 milyon lira kar ettiği yönündeki Büyükşehir açıklamasının gerçeği yansıtmadığı öğrenildi. Basına servis edilen haberde, “Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in atıl vaziyette kalmasına izin vermeyerek yeniden faaliyete geçirdiği ALDAŞ Prefabrik Yapı Elemanları Fabrikası, 2019- 2020 yılı içerisinde yoğun bir üretim gerçekleştirerek zarardan kara geçti. Fabrika 5 milyon liralık kar ile bütçeye katkı sağladı” yönündeki açıklamalara tepki geldi.

“FAHİŞ FİYATLA YANDAŞA SATILIYOR”

Güllük gülistanlık olarak gösterilen olayın aslında hiç öyle olmadığını belirten AK Parti İl Başkan Yardımcısı Atila Demirez, gerçekte ALDAŞ ve Prefabrik Yapı Elemanları Fabrikası'nın kar etmediğini, kar varsa da bunun sermaye artırımı ve belediyeden ihale alan müteahhitlerin buradan alışveriş yapmaya zorlanmasıyla oluştuğunu ileri sürdü. Demirez, "Fabrikanın kar ettiği kesinlikle yalan. Sürekli sermaye artırımı yaparak kar göstermeye çalışıyorlar. Ürettikleri boruları fahiş fiyatla, belediyeye iş yapan müteahhitlere satıyorlar. Müteahhidi, boruyu ALDAŞ'tan temin etmediği takdirde hak edişini ödememekle tehdit ediyorlar. ALDAŞ'da kar varsa, belediye eliyle müteahhitleri haraca kestiklerindendir" diye konuştu.

“HİZMET YOK, BORÇ ÇOK” TEPKİSİ

Ulaşım A.Ş. için de aynı şeylerin geçerli olduğunu belirten Demirez, "Yine Ulaşım A.Ş. zarar ediyor diyerek 30 milyon TL sermaye artırımını başkandan onay alarak geçen ay meclise havale ettiler. Konu, eksik bilgilendirme neticesinde bütçe komisyonunda kaldı. Bu ayki mecliste Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek 30 milyon TL sermaye artırımını meclisin onayına sunacaklar. Bu tamamen bir beceriksizliktir. Pandemi sürecini bahane ederek devamlı sermaye artırımı ile meclisten para aktarmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

AK PARTİ’DEN BÜYÜKŞEHİR’E SORULAR

AK Parti grubu olarak soruların cevaplarını beklediklerini belirten Atila Demirez, şunları dile getirdi: "2019- 2021 yılları arasında Ulaşım A.Ş’ye kaç defa sermaye artırımı yapıldı? Aynı yıllarda görev zararları kaç milyon? Kaç liralık akaryakıt desteği aldılar? Yönetim Kurulu Başkanı dahil aldıkları huzur ücretleri nedir? İdari kadroda kaç personel çalışıyor ve maaşları toplamı nedir? Pandemi sürecinde nasıl bir tasarruf tedbirleri uygulanmıştır?"

7,5 MİLYONLUK MAL SATIŞI

Büyükşehir Belediyesi ile ASAT Genel Müdürlüğü’nün kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirdiği kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarında ALDAŞ Fabrikasında üretilen ve test edilen betonarme yapı malzemelerinin, ALDAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Murat Zeydanlı imzasıyla hazırlanan fiyat teklifi ve mal satış sözleşmesi dikkat çekti. Sözleşmede, boru ve baca elemanlarından oluşan fiyat listesinde toplamda, 7 milyon 421 bin 691 lira 67 kuruşluk sözleşme detayı göze çarpıyor. Söz konusu sözleşmenin altında “Belirtilen miktarlar ihale projeleri üzerinden hazırlanmış yaklaşık metrajlardır. İhale ve sözleşme süreçleri için bağlayıcı değildir” notunun düştüğü görülüyor. Bir inşaat firmasının teklif formunda ise, yaklaşık tonajı 19 bin 550 kilogram olan ve çeşitli imalat elemanlarından oluşan 3 milyon 673 bin 34 liralık tutar dikkatlerden kaçmadı.