Büyükşehir’de 'zehirli' mesai

Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Muhammed Talha Kandil, Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki bin 445 ilaçlama işçisinin yönetmeliğe aykırı şartlarda çalıştırıldığını öne sürerek, “Kanuna rağmen 6 saatten fazla mesai yaptırıyorlar. İşçiler, ‘ilaç mı sıkıyoruz, su mu sıkıyoruz belli değil’ diyorlar” dedi.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Hak-iş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Muhammed Talha Kandil, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ilaçlama işçilerinin çok ağır şartlarda görev yaptığını iddia ederek, işçilerin yönetmeliğe aykırı olarak çalışma saatlerinin arttırıldığını ve mobbinge uğradığını söyledi.

“İŞÇİLER AĞIR ŞARTLARDA ÇALIŞIYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Kandil, Antalya genelinde büyükşehir belediyesi ilaçlama işlerinde bin 445 işçinin çalıştığını söyledi. Kandil, “30 Mart 2019’da ilaçlama işlerinde bin 95 işçi çalışıyordu. Artan nüfus ve yeni alanların kullanıma açılmasıyla bu sayı arttırıldı. Ancak işçilerimizin sorunları da ortaya çıkmaya başladı. Bu iş kolunda biyosidal ürünlerin kullanım yönetmeliği var. Yönetmelik gereğince ilaçlama işçileri günde 6 saat çalışır ve haftada bir gün izin yapar. Ancak işçilerimiz şu an çok ağır şartlarda çalışıyor” diye konuştu.

8,5 SAAT KİMYASALA MARUZ KALIYORLAR

İşçilerin çalışma şartları nedeniyle büyük zorluklarla karşılaştığını ifade eden Kandil, “Antalya Büyükşehir Belediyesi göreve geldiğinden beri sinek ilaçlama işini tam anlamıyla beceremediği için işçilerin çalışma saatlerini yönetmeliğe ve yasaya uygun olmayan şekilde arttırdılar. Şu an işçilerimiz sabah 08.30’dan akşam 17.00’a kadar çalışıyor. Tüm bu süreçte ilaca maruz kalıyor, kimyasal tehlike altında solunum yapıyorlar. Biz daha önceki yönetim döneminde bin 95 işçiyle yaz aylarını sineksiz geçirirken, şu an bin 445 işçi ve mesailerinin arttırılmasına rağmen sinek sorunu da çözülmüş değil” dedi.

İLAÇ MI, SU MU BELLİ DEĞİL

Kandil, işçilerin yoğun çalışma temposuna rağmen sorunun çözülmemesinin de dikkat çekici olduğunu belirterek, ”İlaçlama işlemlerinden de şüpheleniyoruz. İşçi arkadaşlarımız ‘ilaç mı sıkıyoruz, su mu sıkıyoruz belli değil’ diyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu iş yerlerini yılda 4 kez denetlemesi gerekiyor. Gelin bu işçilerimizi daha fazla ilaca maruz bırakmayın. Kanuna rağmen 6 saatten fazla mesai yaptırıyorlar. Mesailerin yatıp yatmadığı bilinmiyor. Bordroları verilmediği için işçilerimiz takip edemiyorlar” ifadelerini kullandı.

RAPOR ALANA MOBBİNG UYGULANIYOR

İşçilerin ağır çalışma şartlarının yanı sıra mobbinge de uğradığını vurgulayan Kandil, şunları kaydetti: “Özellikle yaz aylarının başlaması ve sineklerin daha hızlı üremesiyle ilaçlama işçisi arkadaşlarımızın hafta sonu saatlerinden de kısıtlamaya başlandı. Hastalık gereği rapor aldıkları zaman bile ters tepkilerle karşılaşıyorlar. Rapor nedeniyle mobbinge uğrayan arkadaşlarımız var. Bir işçi hastayken rapor almak en doğal hakkıdır. Rapor alındığında maaşlarından zaten kesinti yapılıyor. Şu an hasta olup rapor almayan ve çalışan arkadaşlarımız var. Sırtlarında 30 kilo pompayla Antalya’yı sinekten koruyalım derdindeler, karşılığında ise mobbinge maruz kalıyorlar.”