BÜYÜKŞEHİR’DE İŞÇİLERE ŞANTAJ

CHP’nin koltukta oturduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, işçilere sendikalarını değiştirmeleri için yapılan baskılar, akılalmaz boyutlara ulaşıyor. Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Kandil, üst amirler tarafından işçilere WhatsApp üzerinden “Talimat gereği, sendikadan istifa edilecektir” mesajı gönderildiğini öne sürerek, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

KANDİL,  LİDER TV’YE KONUŞTU

Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Muhammed Talha Kandil, Lider TV ekranlarında yayınlanan ‘Lider ile Gün Başlıyor’ programına konuk oldu. Gazeteciler Elif Uzunoğlu ve Ahmet Demir’in sorularını cevaplayan Başkan Kandil, önemli açıklamalarda bulundu. 675 gündür Antalya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleşen grevin devam ettiğini belirten Başkan Kandil, Başkan Muhittin Böcek’in meclis toplantısında dile getirdiği, "Belediyede çalışan sendika işçilerinin tüm hakları verilmiştir" yönündeki iddiaları net bir dille yalanladı.

KANDİL: 7 BİN 338 İŞCİ MAĞDUR

Başkan Kandil, Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 7 bin 338 işçi arkadaşlarının toplu iş sözleşmesinin belediye tarafından kasten imzalanmaması nedeniyle iki yıla yakın bir zamandır mağdur edildiğini savundu. Taşeron şirket işçisi iken 696 sayılı KHK ile 2018 yılında belediyenin şirketinde sürekli işçi statüsünde çalışmaya başlayan bu insanların taşeron dönemindeki koşullarla çalıştırılmaya devam ettiğini de belirten Kandil, "Pek çok belediyede kadrolularla şirket çalışanlarının ücret ve sosyal haklarının eşitlendiği bilindiği halde, Büyükşehir Belediyesi, İnsan Kaynakları A.Ş.'de çalışan arkadaşlarımızın haklarınızı vermemekte direnmektedir" diye konuştu.

SİLSİLE YOLUYLA BASKI VAR

Başkan Talha Kandil, greve başlamadan önce 6 bin 730 kişiden, 6 bin 300’ünün sendikaya kayıtlı olduğunu daha sonra işçileri Hak-İş Sendikası'ndan baskıyla istifa ettirdiklerini iddia etti. Başkan Kandil, “İşçilere istifa etmezler ise soluğu Gündoğmuş, Gazipaşa, Akseki de alırsınız diyerek tehdit ettiler. Bunları tek tek baskı yaparak isçi arkadaşlarımıza dikte ederek istifalarını gerçekleştirdiler. Muhittin Böcek kimseyi arayıp da istifa edin dememiştir. Ama dolaylı yoldan bütün işçiler istifaya zorlandı. İsçilerin sendikayı zorunlu değiştirdiklerinin elimizde WhatsApp görüşmeleri mevcut. Bunlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda da bulundurduğumuz isçilerimiz de oldu. Halen de yargılama süreçleri devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

GÜNLÜK 5 LİRA YEMEK PARASI

Muhammed Talha Kandil, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tuncer'in sözleri gerçeği yansıtmadığını da açıkladı. Tuncer'in işçilere verdiklerini iddia ettiği yüzde 4 zam geçtiğimiz yılbaşında uygulanmadığını da belirten Kandil, " Düzenli olarak verildiği ileri sürülen 75 TL bayram ikramiyeleri geçtiğimiz Ramazan Bayramında ödenmemiştir. Yemek parası dedikleri ise sadece ama sadece günlük 5 TL'den ibarettir. Hak dedikleri şey bu mudur? Sayın Tuncer 5 liraya nerede yemek yemektedir. 3 yıl öncesinin açıklanan yemek yardımı olan 5 TL ile yemek yiyebiliyorsa derhal 5 liraya yemek yediği lokantanın adresini Antalya Büyükşehir emekçilerine vermelidir. Yoksa İşçiye reva görülen bu mudur açıklamasını yapmalıdır" diyerek tepkisini dile getirdi.

TALİMAT VAR, İSTİFA EDİN

Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Muhammed Talha Kandil, Büyükşehir Belediyesi’ndeki üst amirler tarafından gönderilen mesajlarda yapılan sendika değiştirme baskısını ortaya çıkaran WhatsApp konuşmalarını da paylaştı. Atılan mesajlarda, “Arkadaşlar Hak-İş sendikasından istifa ediniz”, “Sendikadan istifa edilecektir”, “Sendikadan talimat gereği istifa edilecektir”, “Kayıtlı olduğunuz Hizmet-İş sendikasından istifa edilip Belediye İş sendikasına üye olunacak” ifadelerine yer verildiği görüldü.