BÜYÜKŞEHİR'DE DENGELER DEĞİŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, koronavirüs tedavisinin ardından 251 gün sonra ilk kez meclis toplantısında başkanlık koltuğuna oturdu. Toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı faaliyet raporu oy birliğiyle kabul edilirken, Meclis Başkan Vekili AK Parti Meclis Üyesi Abdurrahman Yılmaz oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Muhittin Böcek’in başkanlığında gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 aylık koronavirüs tedavi sürecinin ardından ilk kez meclis başkanlık koltuğuna oturan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendisi ölüm döşeğindeyken arkasından farklı hesap yapanlar olduğunu belirterek “Antalya'mız için kaldığımız yerden aynı kararlılıkla 19 ilçe belediye başkanımla kimseyi ötekileştirmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Siyaset, seçim zamanlarında yapılır. Zaten 27 yıldır Antalya halkı beni iyi bilir" dedi. 

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

Gündem konuşmalarının arından AK Parti'li, CHP'li, MHP'li, İYİ Parti'li, DSP'li ve SP'li meclis üyeleri, gündemde yer alan maddeleri oyladı. Mecliste gizli oylama usulüyle meclis başkanvekilleri, meclis divan katip üyeleri, encümen ve komisyon üyeleri için seçim yapıldı. Oylamada meclis başkanvekili AK Parti’den Abdurrahman Yılmaz olurken, divan katip asil üyeleri CHP’li Büşra Özdemir ile İYİ Partili  Kerem Kaya Turan oldu. Encümen üyeleri Mesut Kocagöz, Büşra Özdemir, Ali Polat, Şerafettin Özer, Mehmet Cengiz Büyükgebiz, Alper Birer, Emin Bal, Orhan Avcı, Kemal Kara, Süleyman Uğurlu, oldu. Diğer yandan meclis toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu,  Ulaşım Komisyonu üyeleri seçildi.

KORKUTELİ’NE KURU SEBZE MEYVE TESİSİ

Meclis’te Büyükşehir Belediyesi iştiraki EKDAĞ A.Ş. tarafından Korkuteli’ne kurulması planlanan Kuru Sebze Meyve Entegre Tesisi için 12 milyon liralık borçlanma yetkisi de kabul edildi. EKDAĞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökçe yaptığı bilgilendirmede, tesis ile önemli bir tarım havzası Korkuteli’nde üretim fazlası sebze ve meyvelerin değerlendirilerek, ihraç edileceğini söyledi. Gökçe, fizibilite çalışmaları tamamlanan projenin 250-300 kişiye istihdam sağlayacağını belirterek, “Gerçekleştireceğimiz proje Türkiye’de bir ilktir. Air dry dediğimiz güneş enerjisi yöntemi ile kurutma yapacağımız tamamen çevreci bir projedir” dedi.

ŞEFFAFLIKTA SORU İŞARETLERİ

AK Parti Kepez ve Büyükşehir Meclis Üyesi Serhat Demir, denetim komisyonu çalışmaları kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap, kayıt ve işlemlerinin incelenmesi sonucu şerh düştükleri konulara ilişkin açıklama yaptı. Demir, “Doğrudan temin yöntemi istisnai bir durumdur. Yoğun olarak bu yöntemin kullanılması belediyenin mal ve hizmet temininde rekabet ortamı oluşmayacağı için daha fazla bedel ödenmesine neden olacağı gibi alımların şeffaflık ve eşitlik ilkelerinde yapılıp yapılmadığı konularında kamuoyunda soru işaretlerine neden olur” diye konuştu.

“USÜLE UYGUN DEĞİL”

Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan doğrudan temin yöntemlerine ilişkin tespitlerini paylaşan Meclis Üyesi Serhat Demir, “Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın Antalya il ve ilçelerinde cadde bulvar temizliği yapılması kapsamında 13 adet doğrudan temin yöntemiyle araç kiralama hizmet alımı yaptığı görüldü. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın yıl içerisinde farklı tarihlerde çiçek tohumu,  çam fidesi, çiçek soğanı, bitki, gübre adı altında doğrudan temin yoluyla alım yaptığı, bu alımların karşılığında 1 milyon 803 bin 390 Türk lirası bedel ödendiği görülmüştür. Yerel yönetimlerin kooperatifleri desteklemeleri yerinde bir davranıştır. Ancak yapılan satın alma işlemlerinin mevzuatın öngördüğü usule uygun yapılmamasıdır” şeklinde konuştu.

“KİM BU FİRMA?”

Açıklamasının devamında tek firmadan birçok satın alımı yapıldığına da dikkat çeken Demir, “Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda 2020 yılında toplam 844 adet doğrudan temin alımı yapıldığı bu alımlar için toplam 9 milyon 640 bin 376 Türk lirası ödeme yapıldığı görülmüştür. 2020 yılında Kırsal Hizmetler Dairesi harcadığı bütçenin yüzde 40’ını doğrudan temin yöntemiyle harcamıştır. Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca muhtelif elektrik malzemesi alımları için 20 farklı talep yapıldığı, toplam 1 milyon 114 bin 373 Türk lirası ödeme yapıldığı görülmüştür. 20 adet doğrudan temin alımının 12 satın alımı belli bir firmadan yapılmıştır. Bu firmanın kim olduğu nu merak ediyoruz” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI TECRÜBESİNE YAKIŞMADI”

Denetim Komisyonundaki çalışmaların tespitlerini okuduğu sırada süresi dolan AK Parti Meclis Üyesi Serhat Demir ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek arasında gerginlik yaşandı. Başkan Böcek konuşmasını kısa tutmasını istediği Serhat Demir’in bir süre sonra mikrofonunu açmadı. Toplantı sonrasında gazetemize özel açıklamada bulunan Demir, şöyle konuştu:

“Biz denetim komisyonu üyesi olarak çalışmalarımızı tamamladık. Bununla alakalı belediye, iş ve işlemlerinde gördüğümüz eksik ve yanlış yapılan işleri bir rapor halinde hazırladık. Rapora şerh düştük. Raporla ilgili bir sunum yaptım. Muhittin bey buna biraz bozuldu. Denetim raporundaki sorularımızın hiçbirine cevap vermedi. Bunun yanında sürekli sözümüzü kesti. Konuşturmamaya çalıştı. 27 yıllık belediye başkanı tecrübesine hiç yakışmadı. Orada konuştuğumuz konuların tamamı tespit edilen konulardı. Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Altun’a söz verdi. Selahattin Altun’un raporla ilgili söylediği sözler gerçeği yansıtmamaktadır. Biz gördüğümüz yanlışları dile getirmeye devam edeceğiz. Millet adına denetim yapıyoruz. Muhittin bey denetim raporu konusunda biraz gerildi. Bizim amacımız yol göstermek. Yol göstermeye devam edeceğiz”

KOMİSYONLAR ÜYELERİ BELİRLENDİ

Komisyonlarda görev alacak isimler şu şekilde belirlendi;

Plan Bütçe Komisyonu:  Mustafa Bilici, Zafer Tan, Mehmet Tufan, Batuhan Mutlu Engin, Abdurrahman Yılmaz, Serhat Demir, Levent Konur, Mehmet Yüksel, Avni Atay.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu: Mehmet Hacıarifoğlu, Mithat Aras, Erkan Demirci, Zekeriya Altun, Ali Çetin, Hasan Cumhur Göncü, Yusuf Karamancı, Barış Bulut, Selçuk Senirli.

Çevre ve Sağlık Komisyonu: Ünal Çetinkaya, Osman Manis, Metin Altuntaş, Bülent Özgüven,  Şevket Özkan, İsmail Demir, Fırat Demirci, Abdulkadir Çelik, Mustafa Baskak.

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu: Esin Bilgiç, Halil Arıkan, Ender Barış, Mehmet Tufan, Kemal Yıldırım, Mehmet Ali Erdoğan, Mehmet Güven, Mehmet Durukan,Ramazan Özen.

Ulaşım Komisyonu: Deniz Filiz, Ahmet Can, Erşan Özden, Sıdıka Gökyar Kızılca, Muhammet Ural, Dilaver Tanık, İlhami Yıldıran, Gürsel Aşık, Abdurrahman Caran.