BÜYÜKŞEHİR’DE BİTMEYEN KRİZ

Lider Gazete, Büyükşehir Belediyesi’ndeki koltuk hesaplaşmasını gündeme getirmiş, olayları okuyucuyla paylaşmıştı. Başkan Böcek’e ait olduğu söylenilen e-imza ile vekil atama belgesinin yankıları sürerken, meclis üyesi Büşra Özdemir’in İçişleri Bakanlığı’nın verdiği karara itiraz edeceği iddia edildi. Öte yandan CHP ve İYİ Parti’nin hukukçu Milletvekilleri Başkanvekili Hacıarifoğlu’na tam destek verdi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sağlık sorunları nedeniyle görevinin başında olmamasından dolayı, Büyükşehir’in başına başkanvekili Mehmet Hacıarifoğlu geçmişti. Diğer taraftan belediyede Genel Sekreter olan Cansel Tuncer Çevikol da ortaya koyduğu davranışlarla bir başkan imajı çiziyordu. Çevikol’un belediyedeki davranışlarına, oluşturduğu baskıcı anlayışına ve başkanvekilini yok saymasına Hacıarifoğlu, “Dur” demişti. Hacıarifoğlu, Çevikol’un mali, ihale ve encümen yetkilerini sınırlandırmıştı. Ne olduysa bundan sonra oldu. Ortalıkta dolanan e-imza ile vekil atama belgesi, İçişleri Bakanlığı’nın görüşüyle geçersiz sayıldı. Bakanlığın verdiği karardan sonra büyükşehirdeki koltuk savaşları yine alevlendi.

BAYAR BİRDEN ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu belgede meclis üyelerinden Büşra Özdemir ve Oktay Başaran’ın başkanvekili olacağı yazılıyordu. Hacıarifoğlu belgenin sahte olduğunu dile getirmiş ve haklı çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın kararına kadar sessizliği koruyan CHP İl Başkanı Nusret Bayar, birden ortaya çıkarak Hacıarifoğlu’na destek verdiğini açıklamıştı. CHP İl Binası’nda yapılan bir toplantıda konuşan Hacıarifoğlu, “Bu olayın içinde kimler var hepsini biliyorum. Gerekli adımları atacağım” diyerek sorumlulardan hesap soracağını açıkça ifade etmişti. Bazı bürokratlarında siyaset yapmaya çalıştığını belirten Hacıarifoğlu, Genel Sekreter Cansel Tuncer Çevikol’u işaret etmişti.

BAYAR, ÖZDEMİR’İ ENGELLEDİ

Bakanlığın verdiği karardan sonra büyükşehirdeki koltuk savaşları yine alevlendi. Meclis üyesi Büşra Özdemir, İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla başkanvekili koltuğuna oturamadı. İddialara göre karara itiraz etmek için harekete geçen Özdemir’i CHP İl Başkanı Nusret Bayar engelledi. Öte yandan Özdemir’in babası Şefik Dirgen Büyükşehir şirketi Antalya Hayvancılık Ticaret AŞ. yönetim kurulu üyesi görevinde bulunurken, eşi Behiç Özdemir ise Zabıta Müdürü görevinde yer alıyor.

HACIARİFOĞLU’NA YAKIŞMADI

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Özdemir, “O belge sahte değildi. Başkan Muhittin Böcek bizzat kendi imzaladı. Özel kalemini çağırarak talimatı verdi. Mehmet Hacıarifoğlu’na bu davranış yakışmadı. Başkanımız 10 gün sonra taburcu olacak ve aynı iradeyi bir daha gösterecek. 10 gün daha o koltukta otursan ne olur, oturmasan ne olur. Bu işin içine bazı bürokratlar da girdi. Yasal olarak şuan başkanvekili olmam gerekiyor. Ama partimin daha çok zarar görmemesi adına susuyorum. İl Başkanımız Nusret Bayar, 2 defa beni aradı. Gösterdiğim tutum karşısında bana teşekkür etti. Koltuk hesabı yapanlar, başkanımıza nasıl hesap verecekler merak ediyorum” dedi.Özdemir ile birlikte vekil olması beklenen Oktay Başaran da İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla başkanvekili olamadı. Başaran, yaptığı açıklama da Özdemir ile aynı fikirleri paylaştığını belirtti.

 MİLLETVEKİLLERİNDEN, HACIARİFOĞLU’NA TAM DESTEK

CHP ve İYİ Parti’nin hukukçu milletvekilleri Hacıarifoğlu’na tam destek verdi. CHP Antalya Milletvekili eski savcı ve avukat olan Rafet Zeybek konuyla ilgili, “Ben bu olay duyulur duyulmaz görüşlerimi söyledim, hatta Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile toplantı halindeydik. Bu görevden almanın yasal dayanağı yoktur. Öbür yandan İçişleri Bakanlığı’nın verdiği karar doğrudur. Bir hukukçu olarak söylüyorum. Antalya Büyükşehir belediye başkanvekili Mehmet Hacıarifoğu’dur. Böyle bir dava açma olayı o dava açanlara zarar verir. Partiye zarar verir. Mehmet Hacıarifoğlu Başkanvekilidir. Antalya’ya hizmet etmektedir. Muhitin başkan iyileşene kadar da görevi sürmektedir” dedi.

“DAVAYA GEREK YOK”

Meclis Üyesi Büşra Özdemir’in dava açacağı iddialarına ilişkin konuşan CHP Milletvekili Cavit Arı ise, “Muhittin Başkanın iyileştiği şu dönemde. Rektör hanımın açıklamaları ortada. Öğreniyoruz ki zaten Muhittin Başkan dönecek sağlıklı bir şekilde. Dolayısıyla da böyle bir dava açılmasına ihtiyaç yok Antalya’da” diye ifade etti.

“BAKANLIK DOĞRU KARARI VERDİ”

Son olarak görüşlerine başvurduğumuz İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararı doğru bulduğunu belirtti. Subaşı, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanvekili Mehmet Hacıarifoğlu’dur. İçişleri Bakanlığı zaten son noktayı koydu. Doğru kararı verdi.  Başka arayışlara girmek hem anlamsız, hem de yanlıştır. Böyle davranışlardan kaçınılmalıdır. Antalya halkı hizmet beklemektedir. Mevcut Başkanvekili Mehmet Hacıarifoğlu da bunun için çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Faruk ÇELİK, Mahsum ALTAŞ