BÜYÜK ADAM

İlkokul üçüncü sınıfta karnelerimizi aldığımız zaman arkadaşlarımın bir kısmı ‘pekiyi’ ile geçerken ben ‘iyi’ ile geçmiştim. O zaman Ankara Çubuk’tan Abdullah Demirci isminde bir öğretmenim vardı.

***

Öğretmenime dedim ki: ‘Hocam pekiyi ile geçen arkadaşlarımdan hangi dersim geriydi de benim karneme iyi ile geçtiğimi yazmışsınız’. Ben bunları söylerken bir yandan ağlıyorum, öğretmenim de beni ikna etmeye çalışıyor.

***

‘Hüseyin sen haklısın fakat ben birinci karne döneminde düşük not vermişim. Nihayet şimdi ortalaman iyi oldu’ dedi. Bütün arkadaşlarım toplanmış öğretmenimle benim yaptığım konuşmayı dinliyorlar.

***

Baş öğretmenimiz rahmetli Mahmut hoca geldi, durum izah edildi. Çıkardı kalemini, karnedeki ‘iyi’nin başına ‘pek’ yazdı. Ben mutlu oldum ve ağlamayı kestim. Abdullah öğretmenim de mesele hallolunca sakinledi.

***

Şoförler, futbolcular gibi bazı mesleklerin saniyenin belki de onda biri gibi çok kısa süre içerisinde karar vermesi gerekir. Yöneticilik, liderlik de sorun çözme sanatıdır. Kritik bir anda çözüm üretmek maharettir, marifettir.

***

Her iki öğretmenimden de Allah (cc) razı olsun. Yıllar sonra Ankara Çubuk’ta rahmetli Abdullah öğretmenimi kızım Zeynep ile ziyaret ettik, bir gün evinde misafir kaldık. Abdullah öğretmenim de karne olayını unutamamış.

***

Ben dördüncü sınıfı Kumluca ilçemizde okudum. 1962 yılında okullar tatil oldu. (O zamanlar Mayıs ayının ilk haftası okullar tatile girerdi). Abdullah öğretmenim de tatile gitmeden beni ziyarete geldi.

***

‘Hüseyin hayatta büyük bir adam olmanı istiyorum, sende o potansiyel var’ demişti. Büyük adam olamadık belki ama Yavuz Sultan Selim ve Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa gibi imanlı, şuurlu büyük adamları hep çok sevdim ve kendime örnek aldım.

***

Nitekim Abdullah hocamızın da tarihe ve tarihe ismini altın harflerle yazdırmış kişilere muazzam bir ilgisi vardı. Yavuz Sultan Selim Hazretlerini de çok sever, zaman zaman ‘Ah koca Yavuz’ derdi.

***

‘Kişi sevdiği ile haşrolunacaktır, kişi kimi severse kıyamette onunla beraber olacaktır’. Ahirette kiminle haşrolunmak istersiniz gibi cevabı çok zor bir sual sorulsaydı siz ne yanıt verirdiniz?

***

‘Ehl-i Sünnet üzere yaşayan, yaşamaya çalışan ya da yaşanmasına öncü olan İmam-ı Rabbani Hazretleri gibi Hz Allah’ın (cc) razı olduğu kullarından biri ile’ diye cevap verirsek bence verilebilecek en güzel cevap olurdu.

***

İYİ TATİLLER

Okullarımızın tatile girdiği, öğrencilerimizin imtihanlardan geçtiği bu günlerde öğretmenlerimizin ve öğrencilerin emeklerinin karşılığını alabilmelerini dilerim. Geleceğimizin teminatı gençlerimize ve tüm insanlığı eğiten öğretmenlerimize iyi tatiller dilerim.