BURDUR GENELİNDE 15 BİN FİDAN DİKİLECEK
Burdur'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla fidanlar toprakla buluşturuldu. Etkinlikte konuşan Vali Ali Arslantaş, Burdur geneline gün içerisinde 15 bin fidan dikileceğini kaydetti.

Burdur'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla fidanlar toprakla buluşturuldu. Etkinlikte konuşan Vali Ali Arslantaş, Burdur geneline gün içerisinde 15 bin fidan dikileceğini kaydetti.
Ağaç dikim etkinliğine Burdur Valisi Ali Arslantaş, kurum müdürleri, öğrenciler ve orman işletme personelleri katıldı. Orman yangınlarına değinen Vali Arslantaş, "Henüz yarası taze bir orman yangını yaşadık. Hatay’da çok ciddi kayıplarımız oldu. Yıl içerisinde Burdur’umuzda da Çeltikçimizde de, Bucak'ta diğer birkaç küçük çaplı orman yangını gördük. En son Yeşilova’nın Doğanbaba köyünün Denizli sınırında ciddi bir yangın yaşadık. Orman teşkilatının kahraman çalışanları cansiperane gayretlerle bu yangınlara müdahale ederek söndürdüler" dedi.
Burdur geneline gün içerisinde 15 bin fidan dikileceğini kaydeden Arslantaş, "Çocuklarımıza çevre bilincini aşılayacağız. Orman ve yeşil sevgisiyle onları tanıştıracağız, kalıcı olmasını sağlayacağız. Burdur toprakları içerisinde hepimizin dikili bir ağacı olacak" diye konuştu.
Konuşma sonrasında etkinliğe gelenler çam fidanlarını toprakla buluşturdu. Okul öğrencileri ise diktikleri fidanlara kendi isimliklerini astı.
İHA
Antalya'da işe gitmek için babasıyla servis bekleyen kadına bıçakla saldıran şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz