BUNU DA MI GÖRECEKTİK?

Muratpaşa Belediyesi’nde 2014 yılında işe başlayan ve biri polis 6 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Murat Katrağ olayı, bir süredir tartışma konusu haline geldi. 2018 yılında suç kayıtları belediyeye bildirilen fakat bugüne kadar belediyede çalışmaya devam eden Murat Katrağ’ın işine, yaşanan gelişmeler ışığında son verildi. Başkan Uysal ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şahsın eski mahkumları işe alma mevzuatı kapsamında çalıştırıldığını ve kişisel bir durum olmadığını söyledi.

Hakkında geçmiş yıllarda birçok haber çıkan ve ‘suç makinesi’ diye bilinen biri polis 6 kişinin katili, hırsızlık, gasp, yaralama ve tecavüz gibi suçlardan da yargılanan Murat Katrağ’ın, Muratpaşa Belediyesi’nde 2014 yılından bu yana çalıştırılması ve hatta saha sorumlusu pozisyonunda istihdam edilmesi konusu gündeme bomba gibi düştü. Günlerdir gündemin en sıcak konularından biri olan ve yaşanan gelişmeler ışığında kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden olan konu hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz Cuma günü Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan açıklama ile iş ilişkisinin sona erdiği duyurulan Murat Katrağ’ın bugüne kadar neden belediye kadrosunda çalıştırıldığı vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi.

SUÇ MAKİNESİNDEN ‘SAHA SORUMLUSU’

2014 yılından bu yana Muratpaşa Belediyesi bünyesinde çalışmaya devam eden ve 2018 yılında suç kayıtları belediyeye ulaşmasına rağmen halen görevine son verilmeden çalıştırılmaya devam ettirilen Murat Katrağ’ın aktif şekilde saha hizmetinde çalıştırıldığı biliniyor. Öte yandan 2018 yılının Mart ayında yapılan ‘Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet Alım İhalesi Kapsamında Alt İşveren İşçisi Olarak Çalışan Personelin İşçi Statüsüne’ geçiş sınavında Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışması ‘ret’ edilen Katrağ’ın bu sonuca rağmen belediye bünyesinde ‘saha sorumlusu’ olarak istihdamının devam ettiği de bir diğer husus olarak kayıtlarda yer alıyor. 

İŞÇİ KADROSUNA ALINACAKLARIN KOŞULLARI

Bunun yanı sıra haklarında ret kararı verilen işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sürekli işçi kadrosuna alınacak işçilerin koşullarını tespit etmiş ve bunu şu şekilde aktarmış;

“Sürekli işçi kadrosuna geçmek isteyenlerin, diğer koşulların yanında, tebliğin “Hak sahipliği açısından kapsamın belirlenmesi” başlıklı 5. Maddesinin 2. Fıkrasının a bendine göre, belirtilen şartları taşımak” durumundadırlar. 48. Maddenin 5. Fıkrasına göre; Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar, affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hükümlü olanlar devlet memuru olamazlar. Tebliğ sürekli işçi kadrosuna kabul edilmek için bu maddeye atıf yaparak, DMK 48. Maddesindeki koşulları aradığına göre; yukarıda belirtilen suçlardan mahkumiyeti bulunanlar sürekli işçi kadrolarına alınmamakta, dolayısıyla başvurularına ret kararı verilmektedir.”

YÖNETMELİK 2013 YILINDA DEĞİŞMİŞ

Eski hükümlülerin kamu idarelerinde işe alınabilmesi için Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıt yaptırmaları gerektiği ve ardından da İş Kanunu kapsamında bazı yükümlülükleri taşımaları gerektiğini biliniyor. Tüm bu bilgiler ışığında belediye bünyesinde çalışmasına müsaade edilen Murat Katrağ’ın ‘eski mahkumları işe alma mevzuatı’ kapsamında ve ‘kamu yararı’ adı altında çalıştırıldığı belirtiliyor. 2013 yılında eski mahkumları işe alma mevzuatı 4857 sayılı İş Kanunu’nun eski hükümlülere ilişkin 30. maddesi 5763 sayılı kanun ile değişmesine rağmen Katrağ’ın 2014 yılında olması gereken prosedürler dışında işe alındığı da bir diğer üzerinden durulması gereken nokta husus.  Bahsi geçen yönetmelikte ise izlenmesi gereken prosedür şöyle aktarılıyor;  “Kamu kurum ve kuruluşlarınca, ortaöğretim ve daha alt eğitim düzeyinde istihdam edilecek işçilerle, temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve koruma hizmetlerinde, bakım onarım hizmetlerinde, eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacak işçilerle ilgili listeler, başvuranlar arasından çekilecek kura ile belirlenir. Kura çekimi, talebi veren kamu kurum ve kuruluşu tarafından iş ilanında belirtilen gün, saat ve adreste noter huzurunda yapılır. Adaylar, istemeleri hâlinde kura çekimini izleyebilir."

İŞKUR’UN  ‘ESKİ HÜKÜMLÜ’ TANIMI

İŞKUR tarafından resmi internet sitesinde yayımlanan eski hükümlü tanımı ise şu şekilde;

“Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkûm olmamak şartıyla; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan ya da ceza süresine bakılmaksızın zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giyenlerden cezasını tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilenler, denetimli serbestlikten yararlananlardan eski hükümlü belgesi ile durumlarını belgelendiren kişileri ifade eder.”

“BÜTÜN KIYAMETİ KOPARDIKLARI DURUM BU!”

Yaşanan gelişmeler ışığında bir televizyon programına canlı bağlantı ile katılan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuya açıklık getirdi. Yaşananları değerlendiren Başkan Uysal, kamu yararı üzerinden demeçler vererek belediye üzerine bir kampanya başlatıldığını iddia etti. Başkan Uysal canlı yayında şunları söyledi: Bir kere eski bir hükümlü ancak eski hükümlülerin çalıştırılmasına dair kamunun yönetmeliği çerçevesinde çalıştırılabilir ve kamu kurumlarının izni ile çalıştırılabilir. Onların onayıyla ve o kamu kurumlarının komisyonlarının onayı ile çalıştırılabilir. Ve sadece işçi statüsünde çalıştırılabileceği için herhangi bir yerde müdür olmaları filan zaten imkansızdır. Bu kişiye de yine bize yönlendiren kamu görevlileridir. Temizlik işlerinden çalışan bu şahıs 3-5 kişilik temizlik ekibinin başı gibi bir şey olmuş. Bütün kıyameti kopardıkları durum bu. Tabi kendisi de çok rahatsız olduğu için biz de kurum olarak bu kampanyalardan rahatsız olduğumuz için kendi isteği ile ayrıldı. Artık kamu yararı açısından iyi mi oldu kötü mü oldu haberi yapanların vicdanına bırakıyorum.”

‘SÜPÜRGECİ GRUBUNUN BAŞI OLMUŞ’

Kendisine yöneltilen soruya yanıt veren Başkan Uysal bu şahsın belediyeye eski hükümlüleri kazanma sistemiyle işe girdiğinin altını çizerek, “2014 yılında tahliye olmuş, 21 yıl infazı olmuş ben de şimdi öğreniyorum zaten. 2014 yılından itibaren de kamu kurumlarının yönlendirmesi ile bize gelmiş, süpürgeci olarak işe başlamış düzenli çalıştığı içinde küçük bir süpürgeci grubunun başı olmuş. Pazar yerlerinden sorumlu temizlik grubunun içinde yer almış. Şimdi bu yapılan haberler, soruşturulan ortam işyerinde de huzurun kaçmasına neden olduğu için kurum olarak biz de haksız bir şekilde tacize uğramış durumdayız. İşçi şahıs da bu durumdan rahatsız olduğu için işinden ayrıldı. Bu şekilde hizmet akdi sonlanmış oldu. Manzara budur. Kişisel bir durum söz konusu değil. Eski bir hükümlünün çalışmasına müsaade edilmemiştir. Yapılan iş ve işlem hiçbir şekilde kişisel değildir. Kamu kurumlarının onayı ile yönetmeliğe uygun çalışan bir eski hükümlünün geçmişteki sabıkasını kampanyaya dönüştürmüş oldular. Biz de o şekilde öğrenmiş olduk.” dedi.

UYSAL’DAN ‘KAMU YARARI’ VURGUSU

Bahsettiği kampanyanın neden başlatıldığına dair yöneltilen soruya cevap veren Başkan Uysal,  “Ülke aşırı siyasallaştı. Bir ülke ancak kendisine bu kadar kötülük yapabilir. 21 sene infaz yaşamış eski bir hükümlünün çalıştırılmasında mı kamunun menfaati vardır, çalıştırılmamasında mı? Devlet hata mı ediyor bunları çalıştırarak? İnfaz rejimimiz ya da eski hükümlü çalıştırma yönetmelikleri kötü mü? İhtiyaca cevap vermekten uzak mı? Yoksa bu arkadaşların kampanyalarımı kamu yararına onu artık insanların insafına ve vicdanın bırakıyorum” diye konuştu.

AHMET ARĞILLI, MAHSUM ALTAŞ