BUGÜN YANINA KAR YARINA ALLAH KERİM

2023 zam bereketleri ile geldi. Gıda başta olmak üzere, giyim, yakıt, ulaşım, mobilya, beyaz eşya, aklınıza gelen her şey yine cep yakmaya devam ediyor. “Bugün aldığın yanına kar kalır” derlerdi büyüklerimiz, şimdi ise “dün alınanlar bugüne kar kalmaya başladı” diyoruz.

***

Dün aldığımız bir ürünü bugün aynı fiyata alamıyoruz, yarına hiç alamıyoruz. Çünkü yarına kadar etiket fiyatı ikiye katlanıyor. Alışveriş mağazalarında etiket üstüne etiket basmaktan yorulan personelleri görüyoruz ne yazık ki...

***

Alım gücünün her geçen gün azaldığı, geçim derdinin altında ezilen ailelerin sayısının günden güne sayısının arttığını görmek çok üzücü. Eskiden bir eve çift maaş girdiği zaman o aileler toplumda biraz daha refah içindeydi. Şimdilerde ise maalesef çift maaş giren hanelerde sıkıntı içindeler.

***

İnsanlar ikinci iş arama derdine düşmüş durumdalar. Kredi kartı borçları boyunu aşmış, limitler boğazına kadar gelmiş, ödenemeyen kartlar icra dosyalarında yerini almış... Yeni yıl umutları da fos çıktı. Kimi dinlesem o benden dertli, kime kulak versem o benden beter çıkmazın içinde.

***

İnsanların geleceğe olan yatırımları artık hayal tabi. Herkes günü kurtarma derdinde. Bugün karnımızı doyurabilirsek, ekmeğimizi helaliyle evimize götürebilirsek ne mutlu bana modunda insanlar. Bugün aldığınız yanınıza kar kalıyor anlayacağınız...

***

Peki ya yarın, yarın ne olacak?

Yarına Allah kerim. Tadı kaçmış şaka misali... Bozuk tavuk çok pis kokar ve etrafı o pis kokusuyla sarar ya hani, işte öyle tadı kaçan şaka misali bugünümüze şükürler olsun, yarına Allah kerim! Yakında aldığımız nefesin, attığımız adımın da borçlusu olmazsak şaşmayın. Ben şaşırmam doğrusu.

***

Şimdi şöyle bir etrafıma bakıyorum da yediden yetmişe herkes yükselen enflasyonun derdinde. Öğrenciler okulda yedikleri tostun, içtikleri suyun hesabını yapıyor.

***

Aileler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kılı kırk yarıyor, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ise nereden kırpıp, nereye yama yapacaklarını kara kara düşünüyor.

***

Toplumun neredeyse tamamı kemerleri sıkmaktan, ne yaparlarsa yapsınlar iki yakalarını bir araya getirememekten şikayetçiler. Şikayeti duyan var mı?  Şikayetin muhatabı kim? Şikayetin çözümü var mı? Sorular, sorular, sorular... Cevabı askıda kalan, acilen çözülmeyi bekleyen sorular!

SON SÖZ

Evet bugün de karnınız tok, sırtınız pek ise sizden iyisi yok demektir. Bugün aldığın yanına kar kalıyor, yarına Allah kerim!