BU YIL ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Her yıl olduğu bu yılda asgari ücretin ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Önümüzdeki ay yapılacak toplantı ile asgari ücret yapılacak pazarlıklar sonucu belli olacak. Peki, asgari ücret 2021 yılında kaç lira olacak? Tahminler neler? Yapılan hesaplamalarda asgari ücret ne kadar çıkıyor? İşte asgari ücretin ne kadar olacağının detayları haberimizde…

PAZARLIKLARA GERİ SAYIM BAŞLADI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bugün 2021 yılı için merakla beklenen asgari ücret rakamı ile ilgili açıklamada bulundu. Bakan Selçuk, "Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum" dedi. Bakan Selçuk'un açıklaması sonrası asgari ücret konusu araştırmaları hızlandı. Önümüzdeki ay ise asgari ücreti belirleyecek komisyon toplanıyor. Toplantılara işçi işveren ve kamu kesimi katılacak. Üç kesimden de 5'er kişinin yer aldığı Asgari Ücret Komisyonu 81 milyonu yakından ilgilendiren asgari ücreti belirleyerek ay sonunda açıklayacak. 7 milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren ve 81 milyonun gelirini, ödemesini etkileyen asgari ücret birçok hesaplamada da kullanılıyor. Halen asgari ücret, net 2 bin 324 lira 709 kuruş ve brüt 2 bin 943 lira olarak uygulanıyor.

2021 ASGARİ ÜCRETİ KAÇ LİRA OLACAK?

Şimdi herkes yeni asgari ücretin kaç lira olacağını merak ediyor. Sabah Gazetesi tarafından yapılan asgari ücret hesabına göre; bu güne kadar yapılan asgari ücret artışlarına bakıldığında yaklaşık bir rakam tahmin etmek mümkün olduğu ifade edildi. Son 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016'daki yüzde 30'luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Yapılan hesaplamalar neticesinde, 2021 için brüt asgari ücretin 3.400 TL civarında olacağı, net asgari ücretin ise 2.650 lira ile 2.800 lira arasında bir rakamın olacağı tahmin ediliyor.

GEÇEN YIL NE OLDU?

Geçtiğimiz yıl YEP enflasyon hedefi yüzde 11 civarındaydı. 2019 yılı sonunda enflasyon ise buna uyumlu biçimde yüzde 11.84 olarak gerçekleşti. Biz bu beklentiye uygun olarak artışın daha önceki yıllarda olduğu gibi enflasyonun 3 puan üstünde yani yüzde 15 civarında olabileceğini ve asgari ücretin 2.300 ile 2400 lira arasında gerçekleşeceği tahminlerinde bunuldu.  Tahminlere uygun olarak yüzde 15,03 oranında zam yapıldı ve net asgari ücret 2.324 lira 70 kuruş olarak açıklandı.

HABER MERKEZİ