BU SORUNUN MUHATABI KİM?

Tüm Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılan elektrikli scooterlar, karıştıkları kazalarla, ağır yaralanma ve ölümlere neden olduğu gerekçesiyle gündemden düşmüyor. Son örneği geçtiğimiz 22 Ekim gecesi Antalya’da Portakal Çiçeği Bulvarında yaşandı.

***

23 yaşındaki bir gencin kullandığı otomobil, üzerinde iki lise öğrencisinin olduğu scootere çarptı. Kazada scooterdeki biri 17, diğeri 18 yaşındaki iki liseli genç hayatını kaybetti. Haberi duyunca çok üzüldüm. Ardından hayatını kaybeden gençlerden Ada Kayahan tanıdık da çıktı.

***

Ada,  Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yıllarca Basın Müdürü olarak görev yapan sevgili arkadaşımız Sevim Kayahan’ın kızıymış meğer. Ada, Manavgat’ın Ahmetler Mahallesi Mezarlığında  gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlanmış. Sevgili Ada’nın babası Murat Kayahan, Scooterlere kanuni kısıtlama getirilmesini istemiş. Baba yüreği. “Ben yandım başkaları yanmasın” diye düşünerek böyle bir çağrıda bulunmuş.

***

Mantar gibi türeyen bu scooterlere ben hiç binmedim. Merak da etmedim. 21 yaşındaki kızım birkaç kez denemiş. Bir keresinde düşmüş. Kendini asfaltta bulmuş. Scooter bir yana, kendi bir yana savrulmuş.  Neyse ki arkadan bir araç gelip çarpmamış. Ama bakıyorsunuz, büyüğü de küçüğü de bu scooterleri kullanıyor. Cep telefonuyla işlem yapıp götürüyorsunuz. Kullandığınız süre kadar ücret ödüyorsunuz kredi kartıyla. Bazıları keyif için bazıları da ulaşım için kullanıyor.

***

Hatta Ulaşımı ucuza getirmek için bu ufacık elektrikli scooterlerin üzerine 3-4 kişi binip yolculuk eden yetişkinleri  bile görüyoruz. Toplu taşıma aracı misali. Üstelik talep de olduğu için sayıları her geçen gün artıyor.  Kızını toprağa veren Ada’nın babası Murat Kayahan scooterleri 2 ayaklı cenaze araçlarına benzetmiş.   Bunlara ulaşım o kadar kolay ki, her direkte,  kaldırımda karşımıza çıkıyor.

***

İnsanlar çok basit şifrelerle alıyor, gidiyor. Ama bu scooterleri kullananlar kullanabilecek yetkinlikte mi, veya o an fiziki olarak buna uygun mu?  Bunlara bakan yok. Soran yok. Hiçbir kısıtlama yok.  Yönetmeliği var, ama ihlaller devam ediyor. Çünkü sürekli denetleyen yok. Bu araçlar için ayrılan bir yol da yok.  Yerel yönetimlerden ses çıkaran da yok.  Ama Antalya’da bildiğim kadarıyla sadece bir yerde yasak.

***

O da Konyaaltı Belediyesi’nin işletmeciliğini yaptığı Altınkum Mahallesindeki Hayat Park. Bunu duyunca aradım Konyaaltı Belediyesi Basın Müdürü Hasan Demirbaş’ı telefonla. Hasan’la geçmişte mesai arkadaşlığı çalışmıştık. Hasan’a sordum Scoterleri. Hayat Park’ta kazalara neden olabileceği için scooter kullanmanın yasak olduğunu söyledi. Bu konuda belediye başkanı Semih Esen karar vermiş.

***

Sadece scooter değil,  Hayat Park’ta spor yapan, yürüyüş yapan insanlara çarpabileceği için bisikletle de dolaşmanın da yasak olduğunu söyledi. Başka yerlerde scooterlere müdahale edemiyorlarmış.  Belediyelerin yetkileri yokmuş. İlçe belediyelerine aktarılan bir pay da yokmuş. 

***

Bu konuda iki ayrı bakanlığın yetkili  olduğunu söyledi. Anladığım kadarıyla bu iş emniyetin boyunu da aşıyor. İşin özeti. Bu işi çözerse Ankara çözer. Yoksa Ada gibi daha çok çocuğumuzu kaybederiz