BU ŞEHİRDE GÜZEL İŞLER DE YAPILIYOR

Dün Mübarek Ramazan-ı Şerif’in habercisi Berat Kandili’ni huşu içinde idrak ettik. Hem kandilin hem de gelmekte olan Ramazan-ı Şerif’in tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bugün de mübarek Cuma günü. Bunun için siyasetten uzak bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. Her ne kadar kendi kendimize siyaset uğruna kavga etsek de bu şehirde güzel işlere imza atılıyor.

Önemli olan bu işleri ıskalamamak ve yeri geldiğinde övgüyü hak edenlere hak ettiklerini vermek gerektiğine inanlardanım. İşte bu nedenle bugün birkaç konuyu aktaracağım buna denk gelen.

Geçen hafta Lider Haber’de yayımlanan ‘Turuncu Koltuk’ programında Alanya Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ı konuk etmiştik. ALKÜ’nün çalışmalarını ele aldık.

Antalya’da gecekonduda büyüyen ve Nazime Baki Saatçioğlu Antalya Anadolu Dış Ticaret Meslek Lisesi’ni bitirip bugün profesör unvanını alıp rektör olan bir isim Ekrem Kalan.

Rektör Kalan, ALKÜ’nün Türkiye’ye katkı sunacak sağlık ve spor turizmi projelerinden, tarımsal üretim çalışmalarına dair birçok konuya ilişkin bilgi vermişti. Bakın yanı başımızda il olmayı bekleyen Alanya’da o kadar güzel işlere imza atılıyor ki aklınız almaz. 

Sadece Türkiye’de değil uluslararası camiada ses getiren Alzheimer ve Parkinson’a karşı çare niteliği taşıyabilecek bir ilacın klinik çalışmaları neredeyse tamamlanmak üzere ALKÜ’de.

Bir diğer önemli çalışma ise ALKÜ Tanımlanmış Hücre Bankası ve Hücre Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde. Burada kas hücresi üretimi konusunda hayli ilerleme kaydedilmiş.

Çalışma tamamlanınca Türkiye’deki Tıp Fakültelerinin hücre ithalatına son verilecek. Hatta dünyaya Alanya’dan ihracat bile yapılabilecek. Çalışmalar son aşamada! Sera örtülerini renklendirme ve buna bağlı olarak verimi arttırmaya yönelik özel bir çalışma yapılıyor. Domates üretimini yüzde 30 artıracak. Klasik sera örtüsü dönemi kapanacak.

Sadece domates değil muz ve salatalık içinde örtü denemesi var. Havadan bakınca hangi serada hangi ürün olduğu da tespit edilebilecek. Verilen muhteşem, sonuçlar yakında. Hele bir de kahve çekirdeği çalışması var ki acayip. Harbi Türk kahvesi olacak. Hem de bol köpüklü telveli Alanya kahvesi. Öyle Yemen’den gelen değil. Bu çalışma da bitmek üzere.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Kalan öyle heyecan ve gururla anlatı ki yapılan işleri şaşırmamak mümkün değil. Spor ve turizm konusundaki çalışmalar ilçenin kaderini değiştirecek nitelikte.

Hele bir de yurt dışından gelen hekimlerin ALKÜ’de eğitim almaları konusu. Hani son dönemde ‘Ben falan ülkeye gidiyorum, Türkiye bir hekimini kaybetti’ diye paylaşım yapanların kulaklarını çınlatır türden.

ALKÜ’DE Sağlık Turizmi için 2020 yılında kurulan araştırma merkezine dünyanın çeşitli yerlerinden doktorlar geliyor. Burada klinik ve cerrahi gözlemci olarak eğitim veriliyor.

Bir taraftan turizme ve ülke ekonomisine katkı koyulurken diğer taraftan Avrupalı hekimlere eğitim vermek! Bizimkiler oraya gitmeye onlar bize gelmeye hevesli. Ne güzel değil mi?

İşte anlattığım bu başarı hikayesi sadece ALKÜ’de değil. Akdeniz Üniversitesi’nde de onlarcası var. İnşallah bir gün Rektör Prof. Özlenen Özkan’ı da dinleme fırsatımız olurda o başarıları da buradan nakletme şansını yakalarız!

BU ÇALIŞMA ALKIŞLANIR

Bir güzel çalışma da Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında imzalanan protokolle hastane yerleşkesine yapılacak olan katlı otopark konusu. Yıllardır Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gidip gelenlerin muzdarip olduğu bir otopark sorununu asgariye seviyeye indirecek bir çalışma bu. 1797 araç kapasiteli katlı otopark.

13 bin 200 metrekare alan üzerine toplamda 4 kat inşa edilecek otopark aynı zamanda acil afet toplanma alanı olarak da kullanılarak, kentin önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Önceki gün temeli düzenlenen törenle atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bizim çılgın projelerimiz yok” diye gereksiz bir şekilde eskiye gönderme yapsa da bu proje yerinde bir proje olmuştur.

Başkan Böcek, yapılan çalışmanın bir vefa borcu olduğunu da ifade ederek; “Biz hayatımız boyunca vefayı İstanbul’da bir semt adı olarak görmedik” diyerek kendisini hayata döndürenlere bir nebze teşekkür etti. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da, hasta memnuniyetini arttırıcı bir çalışmaya katkısı için Başkan Böcek’e teşekkür etti.

Bende bu hastaneden hizmet alan ve sakıntıları asgari seviyeye inecek olan hastalar ile yakınları için teşekkür ediyorum. İyi hizmet varsa takdirde mutlaka olacaktır!

YILMAZLAR BÜYÜYOR

Antalya’da hem iş, hem de spor dünyasının yakından tanıdığı Ali Yılmaz, yavaş yavaş omzundaki iş yükünü oğlu Salih ve kızı Gizem ile paylaşmaya başlıyor.

Antalya’nın akaryakıt sektöründe hızla büyüyen firmalarından biri olan Mevlana Petrol ismini markalaştıran Ali Yılmaz, şirketin portföyüne gıda ve dövizi de kattı. Fark yaşattı bu alanda.

Bir dönem Antalyaspor’da yöneticilikte yapan camianın sevilen ismi olan Yılmaz, oğlu Salih ve kızı Gizem’i de sahaya sürdü. Aynı zamanda Antalya restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği (ARKİD) Başkanı da olan Salih Yılmaz, son dönemde sektörle ilgili yaptığı çıkışlarla da adını duyurdu. Gizem ise işlerin İstanbul ayağının başında.

Bir baba iki evlat. Sektöre ayrı bir canlılık getirecek ve giderek büyüyen bir Yılmaz ailesi olacak. Antalyalı gazeteciler ile bir araya gelip tanışan bu üçlünün başarıları hem kendilerine hem de şehre değer katacak inşallah.

Yolları açık olsun.