BU HATALAR GÜNDEM YARATTI!

Antalyaspor, Erzurum deplasmanında 2 puan bırakarak kazanamama serisini 7 maça çıkarırken, kaybedilen puandan daha çok hakem Ali Şansalan'ın verdiği hatalı kararları konuşuyor. Hakem hocaları, son dakikalarda gelen Erzurumspor golünden önce Şansalan'ın 3 önemli hata yaptığı görüşünde birleşti

Büyükşehir Belediye Erzurumspor deplasmanında 2 puan bırakan Antalyaspor'un yediği ikinci golden önce yaşananlar, futbol kamuoyunun gündemine yerleşti. Futbol kamuoyu, 1 kırmızı kart ve 1 gol ile sonuçlanan pozisyonda karşılaşmanın hakemi Ali Şansalan'ın 3 temel hata yaptığı konusunda birleşti.

Antalyasporlu Eren Albayrak ile Erzurumsporlu Emrah Başsan arasındaki ikili mücadele sonrasında verilen faul kararı, yanlış olarak değerlendirildi. Eski bir Antalyasporlu olan Emrah Başsan'ın yüzünü tutarak yerde kalmasının, hakemi aldatmaya yönelik bir hareket olduğu düşünülürken, hakem hocaları tarafından Eren Albayrak'ın yaptığı hareketin faul olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğu ifade edildi.

IFAB NE DİYOR?

Hem Ali Şansalan hem de VAR hakemi Özgüç Türkalp'in ortaklaşa verdiği hatalı karar için IFAB’ın 2020/21 sezonu için yayınladığı ve Türkçe versiyonu da TFF sitesinde yayınlanan Futbol Oyun Kurallarının ofsayt konulu 11. Maddesi 2. Fıkrası olan “Ofsayt İhlali” bölümü konuyu açıkça ortaya koyuyor.

İşte o madde: Hücum eden oyuncu, topla oynayarak veya rakip oyuncuya müdahale ederek bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederse; top, kale direkleri, üst direk, maç görevlileri veya bir rakip oyuncudan geri döndüğünde veya sektiğinde, top rakip tarafından bilerek kurtarıldığında pozisyon ofsayt olarak değerlendirilir.

Erzurumspor'un kullandığı serbest vuruş esnasında ofsayt pozisyonunda bulunan Arturo Mina'nın topa müdahale etmesi de es geçildi. Antalyaspor'un kalecisi Ferhat Kaplan'ın topa müdahale ettiği gerekçesiyle Mina'nın pozisyonunu ofsayt olarak değerlendirmeyen Şansalan, ikinci hatayı da burada yaptı. Futbol kamuoyu; Ferhat Kaplan'ın topa müdahalesinin kurtarış olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varırken, pozisyon içerisinde Şansalan'ın ikinci büyük hatası olarak değerlendirildi.

Yardımcı hakemin ofsayt bayrağını kaldırmasının ardından VAR'dan gelen uyarıyla pozisyonu izleyen Ali Şansalan, yaşananları tekrar tekrar izlemesine karşın 3. hatayı da Antalyaspor'un Brezilyalı futbolcusu Naldo'ya ikinci sarı kartı göstererek yaptı. Arturo Mina'nın kafa vuruşunda Naldo'nun eline çarpan top, Gomes'in tamamlamasıyla birlikte gol değeri kazanırken, Ali Şansalan'ın hem avantaja bırakıp golü vermesi hem de Naldo'ya ikinci sarı kartı göstermesi de 3. büyük hata oldu.

"FUTBOL OYUN KURALLARINI BİLMİYOR"

Yayıncı kuruluşta pozisyonu değerlendiren eski hakemlerden Deniz Çoban da mücadelenin hakemi Ali Şansalan'ı sert sözlerle eleştirdi. Ali Şansalan'ın, Erzurumspor’un attığı ikinci golü vererek futbol oyun kurallarını bilmediğini gösterdiğini söyleyen Deniz Çoban, “Ferhat Kaplan’ın elinden kaçırdığı topu, kalecinin kurtarışı olarak nitelendirmek gerekiyor. Mina, kaleciden dönen topa kafa vuruşu yaptığı için ofsayt kararı verilmeliydi. Ayrıca Naldo’ya verilen ikinci sarı kart da hatalı. Hem avantaja bıraktım diyorsun hem de ikinci sarı kartı veriyorsun. Bu yanlış. Bir diğer yanlış ise; top zaten dışarı giderken, Naldo’nun koluna çarpıyor. Kaleye gidiyor olsaydı, avantaj kullanılmaması halinde ikinci sarı kart verilebilirdi” ifadelerine yer verdi. 

ERSUN YANAL'DAN SERT SÖZLER

Antalyaspor Teknik Direktörü Ersun Yanal da hem basın toplantısında hem de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ali Şansalan'ın verdiği kararlara tepki verdi. 20 yıl önceki hataların tekrarlandığını vurgulayan Ersun Yanal, "Eğer eğitimlere, kurslara, büyük VAR yatırımlarına rağmen halen 20 yıl önceki hatalar tekrarlanıyorsa korkarım ki hakemlerimiz ile futbol farklı yönde hareket ediyorlar demektir. Temennim ve beklentim, hakemlerimizin ve yönetenlerinin de bizim gibi süreç yönetimi konusunda baskılara boyun eğmeden, dik duruşları ile az hataya odaklanmalarıdır. Bu teknolojinin bol olduğu bir yerde bu türlü hataları biz yaptığımızda işimizden oluyoruz bakalım hakemlere ne olacak" ifadelerini kullandı.

KORAY GEÇGEL