BU HAMAS NEREDEN ÇIKTI?

15 yıldır Gazze Şeridi'ni yöneten HAMAS, geçtiğimiz 7 Ekimde İsrail'e düzenlediği saldırıda yüzlerce kişiyi öldürüp, yüzü aşkın kişiyi de rehin aldı. Bu saldırı Büyük Ortadoğu Projesinin hayalini kuran ABD ile birlikte İsrail için bulunmaz bir fırsat oldu. Terör saldırılarını bahane ederek İsrail, Filistin halkının üzerine bomba yağdırmaya başladı. Üçüncü Dünya Savaşına bile neden olabilecek bir durumla karşı karşıya kaldık.

Benim çocukluğumda liderliğini Yaser Arafat’ın yaptığı Filistin Kurtuluş Örgütü vardı. Filistin’in özerkliği için mücadele eden bu örgütün lideri Yaser Arafat, 1994 yılında Oslo'da yapılan müzakerelerden dolayı dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve 9. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Sonra HAMAS diye bir örgüt ortaya çıktı. Bu HAMAS nereden çıktı? Neyi amaçlıyor? Kim bunlar?  HAMAS’ın resmî adı İslamî Direniş Hareketi. Arapçası  “Harakat al-Muqawama al-İslamiya”  olan bu örgüt, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter, Sünni İslamcı siyasi parti olarak biliniyor. HAMAS, Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinin önderliğinde İsrail'in işgaline karşı yaygın protestoların damgasını vurduğu ilk intifada sırasında 14 Aralık 1987 tarihinde kuruldu.

HAMAS’ın ilk lideri yıllarca İsrail hapishanelerinde yatıp 1993'te ilk intihar saldırısını gerçekleştiren yarı felçli Şeyh Ahmed Yasin’di. Yasin 22 Mart 2004 tarihinde İsrail helikopterinden atılan füzeyle öldürüldü. Füze saldırısında Yasin ve korumaları ile birlikte çevreden geçmekte olan dokuz kişi de hayatını kaybetti. Yasin'in yerine seçilen HAMAS lideri Abdülaziz El Rantisi de 17 Nisan 2004 tarihinde Gazze şeridinde öldürüldü

İsrail'in daha önceki bir suikast girişiminden kurtulan sürgündeki HAMAS üyesi Halid Meşal kısa süre sonra grubun lideri oldu. 2004'ten beri İslami Direniş Hareketi'nin siyasi lideri olan Meşal, Batı Şeria'da Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde doğdu. Kuveyt Üniversitesi'nde fizik öğrenimi gördü. İsrail'i yok etmeye yemin eden HAMAS, başta İsrail olmak üzere aralarında Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’nın da olduğu çok sayıda batı ülkeleri tarafından terör örgütü olarak görülüyor. 

Filistin'de 2006 parlamento seçimlerini kazanan HAMAS, 2007'de Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi. El Fetih hareketi ise İsrail işgali altında olan Batı Şeria'daki bölgeleri yönetiyor. HAMAS yıllar boyunca Katar başta olmak üzere Arap ülkelerinden destek aldı. Son zamanlarda ise İran’la yakınlaşan Hamas’ın geçtiğimiz 7 Ekimde gerçekleştirdiği bu saldırılardan dünyanın en güçlü istihbarat örgütlerinden bir olan İsrail gizli servisi MOSSAD’ın haberdar olmaması bana göre neredeyse imkansız. 

1999 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in talebi üzerine Abdullah Öcalan’ı Kenya’da bulup MİT elemanlarının olduğu uçağa getirip teslim ettiği iddia edilen MOSSAD’ın kendi ülkesine yapılacak bir saldırıyı önceden haber alamaması, 11 Eylül 2001’de ABD’de El Kaied militanlarının ikiz kulelere gerçekleştirdiği saldırılardan ABD’nin haberdar olamadığı gibi pek inandırıcı gelmiyor.

Aksine 11 Eylül saldırılarını bahane edip Ortadoğu’yu kana bulayan ABD gibi İsrail de şimdi sivillere yapılan saldırıyı bahane edip bütün Filistin halkından öç alama çalışıyor olabilir. Hatta HAMAS’ın gerçekleştirdiği açıklanan bazı saldırıları bile belki de kendileri organize etmiş olabilir. Ama bunu sadece Filistin halkına saldırmak için değil; kendisine düşman olarak gördüğü tüm ülkeleri de savaşa dahil etmek için de yapmış olabilir.

Bunların başında İran geliyor. Rusya da İran ile birlikte hareket ediyor. Bu noktada tıpkı Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş gibi Türkiye şu anda çok dengeli bir politika izliyor. Ancak İran ve Rusya aradan çekilip ABD ve İsrail’in karşısına Türkiye’yi çıkarmak isteyebilir. Bu acem oyununa gelmememiz gerekiyor. Dileriz ki Ortadoğu’daki bu ateş daha fazla büyümeden söndürülür. Yoksa o ateş bize de gelebilir.