Bu gözlükler tehlike saçıyor

Uzmanlardan 'gözlük' uyarısı

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte güneş gözlüklerine olan talep artarken, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu Müftüoğlu, güneş ışınlarının gözlere zarar verebileceğine dikkat çekerek, vatandaşları uygun güneş gözlüğü takmaları konusunda uyardı.
Güneş gözlüğü hem gözümüzü korumak hem de rahat bir şekilde güneşli günlerin keyfini çıkarabilmek için yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında görülüyor. Ancak ucuza satılan ve uygun olmayan gözlükler, vatandaşlara yarardan çok zarar getiriyor. Uzmanlar güneş ışınlarının cilde verdiği zarar gibi tıpkı gözlere de zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu Müftüoğlu, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla güneş gözlüklerinin kullanımında artış yaşandığını ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunu belirtti.

GÖZLÜK SEÇİMİ KABUSUNUZ OLMASIN

Göz sağlığı açısından güneş gözlüğü özelliklerinin son derece önemli olduğunu belirten Dr. Müftüoğlu, ''Özellikle iklim değişikliklerinin ve ozon tabakasının incelmesinin verdiği etkiyle uzun süre güneş ışınlarına ve özellikle mor ötesi ışın dediğimiz zararlı ışınlara maruz kalma, gözde kataraktın yanı sıra sarı nokta hastalığına, göz çevresindeki ciltte kanserlere neden olmakta. Aynı şekilde göz yüzeyini örten dokuda değişiklikler meydana gelebilmekte'' diye konuştu.

“HER GÖZLÜK, GÖZLÜK DEĞİLDİR”
Halk arasında güneş gözlüğü seçimine ilişkin bilinen bazı yanlışlar olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, şunları söyledi:
''Pahalı gözlük iyi gözlük değildir. Güneş gözlüklerinin seçiminde yüze iyi oturması, yüz anatomisine uygun olması belki de en önemli faktörlerden biri. Özellikle kulaklara, burna baskı yapmayan ve mümkün olduğunca daha fazla alanı örten güneş gözlüklerini seçmek önemli. Yukarıdan ya da yanlardan güneş ışığını geçirmeyen, alttan yansıyan ışınların geçişini engelleyen büyüklükte gözlükler tercih edilmeli.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ AKSESUAR DEĞİL
Güneş gözlüğünün sadece aksesuar olarak kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “Aksesuar olarak kullanmak isteyenler, kaliteli, ultraviyole ışınlarını filtre eden bir güneş gözlüğü kullanmalı. Gözlük camlarında UV 400 yazan sertifika vardır. Burada bahsi geçen, 400 nanometre dediğimiz dalga boyu. Güneş gözlüğünün göze gelen insan sağlığı için zararlı olabilecek dalga boyundaki ışınları kesmesi çok önemlidir" diye konuştu.

GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu Müftüoğlu, güneş gözlüğüyle de olsa direkt olarak güneşe bakmanın ciddi zararları olduğuna dikkat çekti. Müftüoğlu, “Güneşe direkt maruz kalınmasında, uzun vadede gözde ve kapaklarda güneş kaynaklı problemler olabileceğini düşündüğümüz durumlarda geç kalınmadan mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır” dedi. 

Yıldız ÇİÇEK, Fotoğraf: Serçin ÇILDIR