BU BAYRAM TADIMIZ YOK

Pandemiden sonra stokçularla, fırsatçılarla, fahiş fiyat artışlarıyla mücadele ederken, geçtiğimiz şubat ayında 11 ilimizde etkili olan depremlerde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Yüz binin üzerinde vatandaşımız da yaralandı. Bazı yerlerde neredeyse taş üstünde taş bile kalmadı.

Deyim yerindeyse bazı binalarımız iskambil kağıdı gibi yıkıldı. İş yerlerimiz, ekmek teknelerimiz, birikimlerimiz tuz buz oldu. Yüz milyarlarca liralık maddi kayba uğradık. Halen enkaz kaldırma çalışmaları bile tamamlanamadı. Çadır-konteyner sorunu çözülemedi.  Bu meselelerle uğraşırken, kalıcı konutlara başlarken üstüne sel felaketi geldi. Ardından arife günü Kahramanmaraş’ta çıkan hortum… Böyle bir ortamda bayrama girdik.    

***

Deprem bölgesinde Bayram gelse de;  çalacak kapı yok.  Nerede şeker toplayan çocuklar? Bayram ziyaretleri?  Bölgeden gelen haberlere bakıyorum. Mezarlıklarda ağıtlar yükseliyor. Sosyal medyada kızını depremde kaybeden bir kadının videosuyla karşılaştım bayram sabahı.  Halen Sesi kulaklarımda çınlıyor. “Evlat acısını nedir bilir misiniz” diye soruyor. Sonra da bu sorunun yanıtını “Yüreğinize batırılan kızgın demirin verdiği acıdan beter” diye kendisi veriyor.

Kimi tüm çocuklarını, kimi tüm yakınlarını kaybetti. Bu ateş hepimizi yaktı.  Bu yüzden çok ama üzgünüz.

***

Öte yandan güzel gelişmeler de yaşadık bayram öncesi. Örneğin Karadeniz gazı… Karadeniz’den çıkarılan doğal gaz Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılında 20 Nisan akşamı saat 20.23’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filyos'ta yaktığı meşale ile devreye alındı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada iki de müjde verdi. Buna göre konutlarda 1 ay boyunca doğal gaz ücretsiz olacakmış. Diğer aylarda ise aylık 25 metreküpe kadar doğal gaz 1 yıl süreyle ücretsiz olacakmış.

***

Geçtiğimiz günlerde de üniversite öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti getirileceği müjdelenmişti.  Kamuya alımlarda da mülakatın kaldırılacağı açıklanmıştı. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili mesele de 23 yıllık mücadelenin sonunda yine 2023’te seçim öncesi çözüme kavuşturulabildi.

***

Elbette bunlar da çok güzel müjdeler.  Ama bu tür müjdelerin seçim öncesi verilmesine kuşkuyla bakanlar da olabiliyor. 21 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir siyasi partinin tam da seçim öncesi bunları açıklaması manidar bulunabiliyor. “Bugüne kadar bunları neden yapmamış” diyenler de olabiliyor.

İyi bayramlar…