BÖYLE Mİ OLMALI?

Son zamanların belki de en çok konuşulan konusudur ekonomi. Öyle ya da böyle herkesi derinden etkileyince duruma iktidar el koydu ve “hep beraber tasarruf yapalım” dedi. 

***

Eyvallah yapmasına yapalım da arada “sirkede kurt yaşar” gibi yaşayanlar ne olacak peki. Yıllardır bir türlü önüne geçilemeyen fırsatçılar hala cirit atıyor. Market, pazar, bakkal, manav veyahut bilumum işletmeler zam üstüne zam yaparken hesabı sorulamazsa nasıl olacak o iş. 

***

Sadece kamuda "oradan kısalım, buradan keselim" sözleri ile olacak mı peki? Elbette olmaz, olamaz! Her iktidar döneminde bu tür tedbirler açıklanır açıklanmasına da uyan kaç kişi veya kurum var. Kaldı ki mesele tedbir koymak veya açıklama ile bitecek mi? 

***

Peki, asıl durumun bu hale gelmesinde payı olanlar ne yapıyor onlara bakmak gerekmez mi? Mesele bir ürünün alışı ile satışı arasındaki farkı sorgulamazsanız, maliyeti ile satışı arasındaki uçurum farkı engelleyemezseniz beklediğiniz olur mu? Olmayacağı gün gibi aşikar. 

***

O yüzden önce orada oluşan kangreni önlemek daha akılcı bir mantık olur diye düşünüyorum. Bir de milletin cebinden çalan şeref ve haysiyet yoksunları var ya! İşte orası da çok çok önemli.  

***

Mesela elektrikteki kayıp kaçaklar. Memleketin bir kısmı zengin, fakir ayrımı yapmadan adam gibi kullandığı elektriğin bedelini öderken üstüne bir de o şeref yoksunlarının bedelini ödetiyorsunuz. 

***

Örneğin hafa içi haberlerde hepimiz izledik Şırnak'ın İdil ilçesi Açma köyündeki rezaleti. Camiden anons yapılıyor köyün yüzde 85'i kacak elektrik kullanıyor. Şimdi ben mecbur muyum o hırsızların bedelini ödemeye. 

***

Her türlü fırsatçılık yapanların yüzünden cebinizdeki paralar son kuruşuna kadar birileri tarafından alınırken bir de böyleleri çıkınca hadi bakalım çık işin içinden çıkabilirsen. Yıllardır bu tür haberleri izleriz ya da bizzat yaparız. Önlem alma veyahut sorunu çözme noktasında zafiyetimiz var maalesef. 

***

Bu hainlere, fırsatçılara, hırsızlara tek kelime edemeyen herkes suçlu. Halbuki ki böyle mi olmalı.  Ahi- Evran düsturu ile ticaret yapıp kul hakkını bilerek yaşayabilsek aslında tüm sorun kendiliğinden çözülecek…

Kaçımız öyle düşünüyor, kaçımız öyle yaşıyoruz öyle değil mi?