BÖYLE 'DOKTOR' DÜŞMAN BAŞINA

Antalya’nın Kepez ilçesindeki, Zeytinlik Mahallesi’nde faaliyet gösteren 21 Nolu Varsak Altınyol Aile Sağlığı Merkezi’nde (sağlık ocağı) yaşanan skandal olay, “Böyle doktor düşman başına” dedirtti. Bağlı olduğu aile hekimliğine giderek, tedavi gördüğü hastalık nedeniyle kan tahlili yaptırmak isteyen Hasret Ç., aile hekiminin sert ve saygısız üslubuyla, neye uğradığını şaşırdı.

Neye uğradığını şaşıran Hasret Ç., bel fıtığı teşhisi nedeniyle günlerdir fizik tedavi gördüğünü ifade ederek, sadece kan testi yapmak istediğini doktora iletti. Hasret Ç., Aile Hekimi Ertuğrul Selçuk Tanrıkulu'nun, “Senin böyle kan verme gibi bir lüksün yok, nerede veriyorsan ver. Ben senin kanını almam, bizim bir kotamız var seninle dolduramam. Konuşma bitmiştir çıkabilirsin” ifadeleriyle adeta şok yaşadı.

OLMAZ OLSUN BÖYLE DOKTOR!

Antalya’nın Kepez ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kepez 21 Nolu Varsak Altınyol Aile Sağlığı Merkezi’nde yaşanan skandal olay, koronavirüs (kovid-19) sürecinde insanüstü mücadeleleri ile gurur duyulan sağlık kahramanlarının yanı sıra bir de devletin vatandaşa tanıdığı ‘sağlık hakkı’nı göz ardı eden doktorların olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Edinilen bilgiye göre, bel fıtığı hastası olan Hasret Ç., ile aile hekimi Ertuğrul Selçuk Tanrıkulu arasında bir diyalog yaşandı. Hastalığı nedeniyle hazırlanacak olan diyet listesi için kan tahlili yapılması gerektiğini doktora ileten Hasret Ç., doktor tarafından sert bir üslup ile reddedildiğini aktardı.

“SENİN KAN VERME LÜKSÜN YOK!”

Herkesin önünde rencide edildiğini iddia eden Hasret Ç., doktor Ertuğrul Selçuk Tanrıkulu tarafından sarf edilen, “Diyetisyen bana emir veremez o kim? Alabiliyorsa kendi kurumundan alsın. Senin böyle kan verme gibi bir lüksün yok, nerede veriyorsan ver. Ben senin kanını almam, bizim bir kotamız var seninle dolduramam. Konuşma bitmiştir çıkabilirsin.” ifadelerini maruz kaldığını ifade etti. Hastalığını doktora inandırmak için "E-Nabiz" uygulamasından kontrol etmesini isteyen Hasret Ç., doktor tarafından "Ben senin E-Nabiz'ını ne yapacağım, git nerede veriyorsan ver" tepkisiyle ağlayarak odayı terk etti. Sağlık hakkının hiçe sayıldığını öne süren Hasret Ç., ayrıca sağlık ocağında hiç kimsenin olmadığını belirterek, haksızlığa uğradığını savundu.

CİMER’E ŞİKAYETTE BULUNDU

Konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ihbar ettiğini de sözlerine ekleyen Hasret Ç., şikayettin yer alan ifadeleri de birebir paylaştı. CİMER’e iletilen şikayette şu ifadeler yer alıyor:

“Bel fıtığı hastalığı için fizik tedavi alan ve her gün iğneye giden hastayım. Masa başı çalıştığım için  kilo sorunum var. Fizik tedavi diyetisyen ile görüşmemi söyledi. Bir arkadaşım sayesinde diyetisyen buldum telefon ile görüştüm ve kan değerlerime bakıldıktan sonra diyet listesi uygulayabileceğini söyledi. Antalya Kepez 21 No’lu Varsak Altınyol Aile Sağlığı Merkezi - Kepez / Antalya da bulunan Ertuğrul Selçuk Tanrıkulu'na sıra ile yönlendirildim. Kendi doktorum izinliydi sanırım yok dediler. Doktor bey'e yukarda yazdığım sorunlarımı ilettim. Doktor; "Diyetisyen bana emir veremez o kim? Alabiliyorsa kendi kurumundan alsın. Senin böyle kan verme gibi bir lüksün yok, nerede veriyorsan ver. Ben senin kanını almam, bizim bir kotamız var seninle dolduramam. Konuşma bitmiştir çıkabilirsin." diye sert üslupsuz bir tavır içinde beni yanındaki hemşirenin gözü önünde rencide ve sosyal hakkım olan sağlık hakkımı hiçe saydı.”

YOĞUNLUKTAN ULAŞILAMADI!

Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Ertuğrul Selçuk Tanrıkulu ise, yoğunluktan dolayı görüşemeyeceğini ileterek, sessiz kalmayı tercih etti.

UZKUT: BAZI MERKEZLERDE HİÇ KAN ALINMIYOR

Aile hekimi ve hasta arasında geçen bu olay hakkında bir değerlendirmede Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, kan alma yerinde çok fazla yoğunluk yaşandığı için sosyal mesafe kuralını işaret ederek, hemşirelerin bu durumu göz önüne aldıkları için daha az kan aldıklarını ifade etti. Uzkut, “Benim kendi çalıştığım sağlık ocağında bir doktor sadece 3 hastaya kan alma hakkı var. Çok acil bir durumu olmayan hastanın da koronavirüsten dolayı kanına bakamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TEKİN: DOKTORUN SERT ÇIKMASI YANLIŞ

Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. Orhan Tekin ise hasta ile doktor arasındaki ilişkiye girilemeyeceğini ama doktorunda sert çıkmasında bir yanlışlık olduğunu belirterek, konunun tek taraflı olarak ele alınmasının doğru olmadığını ifade etti.  Tahlillerde kota sınır olduğu bilgisini veren Orhan Tekin, “Bakanlık bizlere aylık 5 bin liralık tahlil yapabileceğimizi söylüyor. Bizde bu kotayı kendi hastalarımızda kullanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIĞIN KOTASI MI OLUR?

Aile Sağlığı Merkezlerini (ASM) tercih edenler, doktorların kota engeline takılıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan yazı geldiğini ve kota sistemine geçildiğini ileri süren bazı doktorların muayene etmediklerini iddia eden vatandaşlar 'ilgisizliğin yeni adını kota sistemi koymuşlar diyerek' tepki gösterdiler. Bazı doktorların günlük kotalarının dolduğunu belirtmesi, bazı doktorların da tatilde olan meslektaşlarına bağlı hastaları 'kotamı seninle dolduramam' diyerek tedavi etmedikleri öne sürüldü.

HASTA HAKLARINA AYKIRI DAVRANIŞ

“Büyüyünce ne olmak istersin” sorusunu bir çocuğa sorduğunuzda aldığınız cevap genellikle ya doktor ya da öğretmendir. Şüphesiz doktorların görevi bizi iyileştirmek; fakat öyle doktorlar var ki sadece onları gördüğünüzde “hasta” olma ihtimaliniz yüksek. Bazı doktorların bu tutumu sergilemesi doğrultusunda, vatandaşların sağlık hakkına ulaşımının ihlal edildiğini belirten yetkililer, yaşananların tıp hukukunun etik kurallarına ve hasta haklarına aykırı olduğu ifade etti.

FARUK ÇELİK