“BOSNA-HERSEK KADAR BÜYÜK BİR ALAN AĞAÇLANDIRILDI”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 18 yılda 5,1 milyar fidanın toprakla buluşturularak Bosna-Hersek kadar büyük bir alanın ağaçlandırıldığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 18 yılda 5,1 milyar fidanın toprakla buluşturularak Bosna-Hersek kadar büyük bir alanın ağaçlandırıldığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemiyle düzenlenen Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı'na katıldı. Konuşmasında Orman Genel Müdürlüğü'nün çok büyük çalışmalara imza attığını belirten Bakan Pakdemirli, son 18 yılda önceki 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın bir buçuk katı yapılarak, 5,4 milyon hektar alanda 5,1 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu, yani Bosna-Hersek kadar büyük bir alanın ağaçlandırıldığını söyledi. 2023 yılı sonuna kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini belirten Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, “Son 2,5 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde 22.6 milyon hektar olan orman alanımızı 300 bin hektar artırarak 22,9 milyon hektara çıkardık. FAO (FRA) raporuna göre dünya orman varlığı sıralamasında 2015'te 47. sırada olan ülkemizi 2020'de 26. sıraya yükselttik. Böylece orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk. 2023 yılı hedefimiz ise orman varlığımızı ülke yüzölçümünün yüzde 30'una çıkarmak” dedi.
“MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ'NDE HER YIL BİR REKOR KIRIYORUZ”
Bakan Pakdemirli, bu yıl ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes' temasıyla 81 il ve 28 ülkede ikincisi yapılan ağaçlandırma seferberliği ile de yine rekor kırıldığını hatırlatarak, “Milli Ağaçlandırma Günü'nde 81 il ve 28 ülke tek yürek olduk. Yine o gün Ankara'da 21 bin 826 metrekarelik alanda 452 bin 23 fidan ile büyük bir Türkiye haritası oluşturduk. Bu haritayı kendi alanında 'Dünyanın En Büyük Ağaç Mozaiği' rekoruyla Guinnes'e tescil ettirdik” diye konuştu.
“Milli Ağaçlandırma Günü'nde çocuğumuz, kendi sulayıp büyüttüğü fidanını toprakla buluşturacak”
“Tohum Ver, Fidana Dönüşsün Projesi"nden de bahseden Pakdemirli, “İlk ve ortaokul çağındaki çocuklarımız, bu yıldan itibaren kendi fidanlarını yetiştirmeye başlayacak. Biz onlara bir tohum vereceğiz, bunu büyüt, fidan yap diyeceğiz. Onlar da bir yıl boyunca tohumun fidana dönüşmesi serüvenine bizzat şahitlik edecekler. Ve bir yıl sonra Milli Ağaçlandırma Günü'nde çocuğumuz kendi sulayıp büyüttüğü fidanını toprakla buluşturacak” şeklinde konuştu.
5 Bin Köye 5 Bin Orman Projesi ile şu ana kadar 20 milyon fidan dikildiğini belirten Pakdemirli, “5 bin Köye 5 bin Gelir Getirici Orman Projesi ile 5 bin 400 köyde ceviz, badem, kestane, zeytin, alıç ve ahlat gibi meyveli türlerden bugüne kadar 20 milyona yakın fidan diktik. Bunlardan bir kısmı meyve vermeye ve köylümüze ek gelir sağlamaya başladı bile. Yine, özel ağaçlandırma mevzuatında yaptığımız değişiklikle birlikte nisan ayında birimlerimize ulaşan başvuruların değerlendirilmesinin bittiğini de söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİNİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 5 MİLYAR LİRA”
Odun dışı orman ürünlerinin ülkeye katkısından da bahseden Bakan Pakdemirli, “2019 sonunda 771 bin ton olarak gerçekleşen odun dışı orman ürünleri üretiminin orman köylüsüne katkısı 700 milyon lira iken, ülke ekonomisine katkısı da 5 milyar liradır. Bu vesileyle inşallah odun dışı orman ürünleri üretiminde 2023 hedefimiz de 1,2 milyon ton olup, orman köylüsüne 1,1 milyar lira, ülke ekonomisine 9 milyar lira katkı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“BAL ÜRETİMİNDE DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ”
Bal ormanları uygulamaları ve arıcılığa verilen desteklerle Türkiye'nin dünyada ikinci sıraya yerleştiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, “Ülkemiz, bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya yükselmiştir. Son 2,5 yılda bal ormanı sayımızı 176 arttırarak 19 bin hektar alanı arıcılarımızın hizmetine sunduk ve ülke ekonomisine 50 milyon lira katkı sağladık” ifadelerini kullandı.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz