Borsa günü nasıl tamamladı? 30 Ocak borsada son durum
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,05 değer kazanarak 10.082,10 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,05 değer kazanarak 10.082,10 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5,11 puan artarken,
toplam işlem hacmi 89,1 milyar lira oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 0,97 değer kaybederken, holding endeksi
yüzde 0,05 değer kazandı.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,82 ile
gıda içecek, en çok kaybettiren bankacılık oldu.
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz
oranını sabit tutması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika duruşunu
ayarlamak için acele etmelerine gerek olmadığını açıklamasının ardından karışık
bir seyir öne çıktı.
Öte yandan bugün açıklanan verilere göre, Avrupa Merkez
Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı
beşinci faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.
Buna göre, banka mevduat faiz oranını yüzde 3'ten 2,75'e
indirdi. ECB, refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini de 25 baz puan
düşürerek sırasıyla yüzde 2,90 ve 3,15'e çekti.
Bu arada ABD ekonomisi 2024'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,3
ile beklentilerin altında büyüdü.
Ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki büyümesinde,
tüketici harcamaları ile kamu harcamalarındaki artış etkili oldu.
Analistler, ABD ekonomisinin beklentilerin altında olmasına
karşın tüketici harcamalarındaki artışa dikkati çekerek, ABD ekonomisinin
gücünü koruduğunu kaydetti.
Yarın yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu
Fitch Raitings'in beklenen Türkiye değerlendirmesi, dış ticaret dengesi, yurt
dışında ise ABD'de kişisel tüketim harcamaları, Almanya'da enflasyon,
Japonya'da Tokyo TÜFE, perakende satışlar başta olmak üzere yoğun veri
gündeminin takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100
endeksinde 10.200 ve 10.250 puanın direnç, 10.000 ve 9.900 seviyesinin destek
konumunda olduğunu kaydetti.
Fitch en son eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu
"B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü “durağana”
çevirmişti.
AA
Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak kayıtlara geçerken, Antalya’da bu oran yüzde 23,6 olarak belirlendi. Akdeniz’in gözde şehirlerinden Antalya, bölgedeki en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il oldu.
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Perşembe Pazarı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğradı. Otellerden gelen turistleri pazarda gören esnaf, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı.
Türkiye genelinde mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşirken, yabancılara yapılan konut satışlarında 496 konut ile Antalya, İstanbul'un ardından en çok satış yapılan ikinci il oldu.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçi kokteyl domatesin hal fiyatlarının düşmesi nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti. Domatesin üreticiden 15 TL’ye alındığını söyleyen çiftçi, “Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor” diyerek tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
Antalya'da otelciler, 9 günlük bayram tatilinde yakalayamadığı doluluğu Paskalya'da telafi etmeyi hedefliyor. POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu, hava şartları ve tatilin son anda uzatılması nedeniyle bayramda beklenilen yoğunluğun oluşmadığını ifade ederek, rotayı 11 Nisan'da başlayacak Paskalya tatiline çevirdiklerini açıkladı. Saatçioğlu, “Paskalya'da otelleri hemen hemen yüzde 100 dolduracağız” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz