BORDÜR TAŞLARI

Sevgili okurlar; bundan yıllar önce bir astsubayla Antalya trafiği ile ilgili sohbet ediyorduk. Antalya’da Kundu Turizm yolunun kurallara göre değil, çevredeki tesislerin ihtiyaçlarına göre yapıldığını iddia etmişti. Bu yüzden sık sık bu yolda trafik kazalarının olduğunu söylemişti.

***

Şimdiki durumunu bilmiyorum, uzun süredir o bölgeye gitmedim. Ancak Antalya’nın yollarında yaya kaldırımları ile araçların geçtiği yolları ayıran, yol ile kaldırım arasında set görevi yapan bordürlerle ilgili de çok ciddi bir sıkıntı var.

***

Kanunlara göre; yayaların geçtiği Kaldırımlara araçların park edilmesi yasak ama bu yasağa Antalya’da riayet edilmediği gibi, çoğu yerde kaldırıma araçların rahat çıkabilmesi için bordür taşı bile konulmuyor.

***

Bazen bordür taşı yatay olarak konuluyor, bazen de yol ile kaldırım seviyesini sıfırlamak için betonla yükselti farkı kapatılıyor. Böylece yollardaki araçlar kaldırımların üzerine çok kolay inip çıkabiliyor. Bu tür uygulamalara genellikle zincir marketlerin, restoranların ve oto galerilerinin olduğu alanlarda rastlanıyor.

***

Böylece markete ya da restoranlara gelen müşterilerin araçları yoldan kaldırıma zorlanmadan çıkıp park ediliyor. Bu duruma ise Antalya’daki hiçbir yetkili ses çıkarmıyor. Bu kural tanımazlık görmezden geliniyor.  Oysaki bu durum trafik güvenliğini riske atıyor.

***

Çünkü kaldırım ile yolu ayıran bu bordür taşlarının olması gereken seviyenin altında bir yüksekliğe sahip olması ya da bu yükseltinin hiç olmaması sonucu Trafikteki araçlar şerit ihlali yaptığında yoldan kaldırımın üzerine dalabiliyor. Bu dediğim durum geçtiğimiz 28 Nisan akşamı bizzat başımıza geldi.

***

Kızımla Gürsu Mahallesindeki bir adrese gidiyorduk. Aracı kızım kullanıyordu. Konyaaltı’ndaki Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndan Atatürk Caddesi’ne dönerken kırmızı ışık yandı. Aracı yolun en sağında durdurup yeşilin yanmasını bekledik. O esnada iki motosiklet sürücüsü de bizim sağımıza geçti. Yeşil ışık yanınca biz kavşaktan sağa dönmek için aracı sağa kırdık. Bu esnada sağımızdaki 2 motosikletten biri düz gidince biz de sağa gitmek için direksiyonu kırınca kazayla burun buruna geldik.

***

Direksiyonun başındaki kızım kural ihlali yapan motosiklet sürücüsüne bakarken şeritten çıktı. Aracın sağ tekerlekleri kaldırıma çıktı. O esnada kaldırıma park edilen araçlarla birlikte iki de bisikletli genç vardı. Bu gençler kaldırımda bisikletlerinin üzerine sohbet ediyordu.

***

Bisikletlerden birinin tekerleğine aracın tamponu çarpınca üzerindeki genç kız dengesini kaybedip yere düştü. Yüreğimiz ağzımıza geldi. Bisiklette hiçbir hasar yoktu. Ancak genç kızın kolunda ve dizinde sıyrıklar vardı. Hemen 112’yi arayıp ambulans istedik.

***

Gelen ambulansla hastaneye sevkini sağladık. Filmlerini çektirdik. Bir sıkıntı çıkmadı. Kolundaki ve bacağındaki sıyrıklar pansuman edilip taburcu edildi. Karakola gidip ifade verdik. Konu yargıya intikal etti. Gelen trafik ekibinin hazırladığı raporu ertesi gün alınca şöyle bir inceledim.

***

Baktım ki yolda bir kusur belirtilmemiş. Oysaki bizim kaldırıma çıktığımız yerde yol ile kaldırım arasındaki bordür taşının yükseltisi neredeyse hiç yoktu. Şayet bordür taşı standartlara uygun yükseltide olsaydı,  birinci vitesle kalkış yaptığımız araçla kaldırıma çıkamayacaktık. Zira bordür taşı set görevi yapacaktı.

***

Çok şükür o kazayı ciddi bir yaralanma olmadan atlattık. Şayet hızımız yüksek olsa idi, hem kaldırımdaki insanlara, hem de restoranın önüne park edilen araçlara da çarpabilirdik. Restoranın içine de dalabilirdik.

***

Elbette şerit ihlali yaptığımız için öyle ya da böyle biz kusurluyuz.  Ancak birileri para kazanacak diye Antalya’nın trafik güvenliği göz ardı edilmemeli. Yol ile kaldırımı ayıran bordür taşları acilen kurallara uygun olarak döşenmeli.

GEREĞİ YAPILMALI

İş yerlerinin otopark ihtiyaçları için kaldırımları yoldan ayıran bordür taşları göz ardı edilmemeli. Edilen yerler acilen standartlara uygun hale getirilmeli. Bu süreçte Konyaaltı’ndaki Atatürk Bulvarı başta olmak üzere kaldırımlara araçları park eden işletmeler hakkında da gereği yapılmalı.