BOL YAĞIŞLI BİR KIŞ OLSUN

Birçok derdin tasanın başımızdan eksik olmadığı yaz sezonunu geride bıraktık.

Yazın ilk günlerinden son günlerine kadar birçok olumsuzlukla mücadele ettik.

Tabi ki bunların başında koronavirüs illeti vardı.

Bunun yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınları ile mücadele ettik.

Hatta Türkiye tarihinin en büyük orman yangının yaşandığı Manavgat doğası tamamen yok olması tehlikesi yaşadı.

Öte yandan bir taraftan ciğerlerimiz yanarken bir taraftan da sel felaketleri ile mücadele ettik.

Kastamonu, Sinop ve Bartın'da yaşanan afette çok birçok yurttaşımızı sel sularına kurban verdik.

Birçoğu da o kıyametin içerisinde kayboldu…

***

Gel gelelim iyisiyle kötüsüyle yaz dönemini geride bırakıyoruz.

Artık iyiden iyi soğuklar gelmeye başladı.

Ülkenin batısından, doğusuna kadar birçok ilde yağmurlar başladı.

Akdeniz ve Ege’de henüz aman aman bir yağış göremesek de yakın zamanda o alışık olduğumuz bol yağmurlu günleri göreceğiz.

***

Tabi ne kadar yağmuru sevsek de Antalya ve civar illerde tarım en belirgin gelir kaynaklarımızdan olduğu için üreticinin bir felaket yaşamasını da istemeyiz.

Biliyorsunuz Antalya her kış ayında maalesef sel ve baskın haberleriyle kasıp kavrulur.

Umarım bu yıl üretici hiçbir sıkıntı çekmeden güzel bir kış sezonu geçirebiliriz.

***

Meteoroloji tarafından eylül ayı için paylaşılan bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

Buna göre, Türkiye genelinde eylül ayı yağışları geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Yağışlarda normaline göre yüzde 35, geçen yıl eylül ayı yağışlarına göre yüzde 100’den fazla artış kaydedildi. Eylül ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 243.3 mm ile Rize’de, en az yağış 0.4 mm ile Mardin’de kaydedildi.

Bu da demek oluyor ki nu yıl su kaynaklarımız güzelce dolacak ve önümüzdeki yaz kuraklığın etkisini biraz daha minimuma indireceğiz.

EYLÜLDE ARTIŞ

Konu hakkında yapılan bir habere göre, Türkiye geneli eylül ayı yağışları normali ve geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Eylül ayı yağışı 29.4 mm olurken, normalinin (1981-2010) 21.8 mm ve 2020 yılı eylül ayı yağış miktarının ise 9.4 mm olduğu kaydedildi. Yağışlarda normaline göre yüzde 35, geçen yıl eylül ayı yağışlarına göre yüzde 100'den fazla artış kaydedildi.

Akdeniz Bölgesi için yapılan değerlendirmeye göre; Bölgenin eylül ayı yağışı 21.7 mm, normali 14.8 mm ve 2020 yılı eylül ayı yağışı 6.8 mm. Yağışlarda normaline göre yüzde 47, 2020 yılı eylül ayı yağışlarına göre yüzde 100'den fazla artış gerçekleşti.

Bize yakın bir diğer bölge Ege’de ise bölgenin eylül ayı yağışı 10.6 mm, normali 17.1 mm ve 2020 yılı eylül ayı yağışı 9.8 mm. Yağışlarda normaline göre yüzde 38 azalma, 2020 yılı eylül ayı yağışlarına göre yüzde 8 artış gerçekleşti.

Diğer bölgelerimizde de durum pek farklı değil bir önceki yılın eylül ayına göre tüm Türkiye’de bu eylül ayında gayet verimli bir yağış dönemi yaşandı.

Küresek ısınmanın günden güne arttığı dünyamızda umuyorum ki Türkiye’de bu kış sezonunda da böyle bol yağışlı günler geçiririz.